Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat

Földalatti mozgalom
2008-18. szám / WG

A Belváros kellős közepén található Gödör Klub ritka képződménye Budapestnek, méghozzá azért, mert nem volt betervezve, hanem egyszerre csak lett,
méghozzá úgy, hogy „a hatalmasok játszmájában” a rövidebbet húzta. Ennek – na és páratlanul kedvező fekvésének is – köszönhetően léte időről időre veszélybe kerül, de a Gödör szerencsére még mindig áll, kitart, sőt, egyre csak színesíti a programkínálatát. A klub részéről Kulcsár Andreát faggattuk.

Az utóbbi egy évben több budapesti underground zenei klub zárta be a kapuit. A Gödör ezt a sajnálatos eseménysort hogyan tudja kihasználni, a saját javára fordítani? Ha egyáltalán gondoltatok ilyesmire…
K. A.: Nagyon sajnálatosnak tartjuk a bezárásokat, ez a Gödörnek sem jó, mert annak a kultúrának a létezését, megjelenését lehetetleníti el, amit a Gödör is felvállaltan képvisel. Nekünk is az a jó, ha ez a világ több fórumon létezhet. Kihasználni egyáltalán nem áll szándékunkban, nem is nagyon tudnánk, de befogadtunk már olyan programot, a táncházat például, amely az Almássy tér bezárása után vált „hontalanná”.

Anélkül kérdezem ezt, hogy az ördögöt akarnám a falakra festeni, de mégiscsak felmerül az emberben: van-e reális esélye annak, hogy a Gödört is „előveszik”? Utoljára 2005-ben volt ilyen vészhelyzet, amikor úgy tűnt, a PeCsa alá kerültök…
K. A.: A Gödör Klub helyzete öt és fél éve, vagyis a fennállása óta rendezetlen. Ebből kifolyólag időről időre szembe kell néznünk valamilyen „vészhelyzettel”. Jelenleg olyan hírek terjednek, amely szerint a Gödörhöz tartozó parkot egy üzleti vállalkozás céljára kívánják beépíteni. Ez pedig már nem „csupán” Gödör Klub-kérdés.

Hogyan látjátok a Klub jövőjét?
K. A.: Keressük a fejlődés irányát, ami nagyon nehéz a jelenlegi körülményeket tekintve.

Feltűnően sok az ingyenes zenei program, ami feltételezi, hogy részesültök valamilyen támogatásban…
K. A.: A Gödör Klub sem az államtól, sem az önkormányzatoktól nem kap támogatást. Keresztfinanszírozásból tartjuk fenn magunkat.

Az évek során kialakult egy Gödör-közönség, akik minden eseményen ott vannak?
K. A.: A Gödör látogatóinak jó része programfüggő, de vannak visszatérő arcok, az úgynevezett törzsközönség. Ők pedig már az évek alatt megtanulták, hogy adott napon milyen jellegű programot találnak nálunk.

A tematikus zenei programok közül melyik számít a legnépszerűbbnek?
hirdetés

K. A.: A Világgödör a legnépszerűbb, egyfelől mert hétvégén van, és mert ebben a programban közkedvelt hazai előadók koncertjei találhatók, illetve színházi és táncszínházi előadások is. De a többi rendezvényünk is eléggé népszerűnek mondható. Az Új Hangok sorozat a még ismeretlen, feltörekvő zenekaroknak nyújt lehetőséget arra, hogy profi körülmények között léphessenek fel. Közzétettünk egy felhívást, s az abban lefektetett néhány kritériumnak kell megfelelniük: olyanok jelentkezhetnek, akik élő, kortárs zenét játszanak, vannak saját számaik és még nem jelent meg nagylemezük. A JazzGödör Budapest egyik legnépszerűbb jazzklubja. A folyamatos érdeklődést ez iránt azzal igyekszünk elérni és fenntartani, hogy a legnevesebb hazai előadókon túl izgalmas alkalmi formációkat és külföldi zenészeket is felléptetünk, például legközelebb az amerikai Gary Willis lép majd fel nálunk. Nagyon sikeres tematikus zenei program a Romano Drom Klub is, ahol a Romano Drom zenekar általában, legtöbbször neves autentikus roma zenét játszó bandákat is vendégül látva, több száz fős hallgatóságot szórakoztat. Ennek sikerén felbuzdulva indítottuk útjára az Athe Sam Roma Összművészeti Fesztivált is, amely idén másodjára kerül megrendezésre június 2–8. között. Egy hétre beköltözik a Gödörbe a roma kultúra valamennyi ága, koncertek mellett kiállítások, színházi előadások, kerekasztal-beszélgetések és táncház várja majd az érdeklődőket.

Az elektronikus zene mintha kicsit el lenne hanyagolva nálatok. Nem eléggé underground a műfaj?
K. A.: A Gödörnek indulása óta fontos célkitűzése volt a kortárs élőzene bemutatása. Évente kábé 750 koncert zajlik nálunk. Emellett megjelenik azért az elektronikus zene is, de kizárólag csak a művészi vonulata. A ®agar, a Neo vagy Tituszék rendszeres fellépőink, mint ahogy szoktak lenni nálunk Tilos-bulik is.

A koncertek mellett egyre több gyerekprogramot, illetve fontos társadalmi kérdéseket felvető-boncolgató kerekasztal-beszélgetést is szerveztek. Ezek mennyire működőképes programok, milyen a látogatottságuk?
K. A.: Már régóta szerettük volna beindítani ezeket a programokat is, mert igény mutatkozott rájuk, de csak mostanra sikerült megteremteni hozzájuk a feltételeket. Szerencsére abszolút működőképes rendezvények ezek is, a gyereknap például teljesen ingyenes, és ez így is marad. Szeretnénk, ha minél több család látogatna el hozzánk, elsősorban is azok, amelyeknek nem túl rózsás az anyagi helyzetük, s emiatt egyébként nem engedhetik meg maguknak, hogy gyerekprogramokra vigyék a csemetéiket. Sok ilyen család van sajnos. A különböző kerekasztal-beszélgetéseket szintén az igény hívta életre, és ennek megfelelően látogatják is ezeket szép számmal.

A legújabb „fejlesztés” a moderntánc-kurzusok indítása. Hogyan és miért jött az ötlet? Esetleg ez nyitás a klub részéről, hogy eltávolodjon az eddig rákerült stigmától, hogy a Gödör kizárólagosan egy alternatív rockzenei klub?
K. A.: A Gödör eddig is helyet adott kortárs táncelőadásoknak, és már régóta tervbe volt véve a kurzusok beindítása. Tavaly novemberben sikerült is megnyitni egy francia táncguru, Jean-Marc Torres kurzusával, ami olyan sikeresnek bizonyult, hogy a mester júniusban is visszatér. Februártól pedig üzemel a táncstúdió, ahol az esti kurzusok mellett próbalehetőséget biztosítunk a fiatal tehetséges társulatoknak. Erre is nagy igény van.

Ötödik alkalommal szerveződik a Budapesti Tánc és Performance Fesztivál. Mi a rendezvény alapkoncepciója? Bárki jelentkezhetett a fesztiválra? Csak mert az ismeretlen nevek között akadnak ismerősen csengők is (például Ladik Katalin, Harcsa Veronika).
K. A.: A fesztivál alapkoncepciója az volt, hogy bárkihez, akihez eljut a felhívás a szakmai fórumokon (kulturális oldalak, Alternatív Színházak Szövetsége hírlevél) keresztül, és kedvet érez hozzá, jelentkezhet. Az egyetlen kikötés csupán, hogy az előadandó mű megfeleljen a műfaji elvárásoknak. Sikerként könyveljük el, hogy évről évre egyre több neves művész választja fellépésének helyszínéül a Gödör performance fesztiválját.

Ez azt is jelenti, hogy manapság már kimondottan jól cseng a fesztivál neve?
K. A.: Igen, véleményünk szerint, mind a szakma, mind a közönség részéről különösen várt esemény a fesztivál. Számítanak rá, és sokan – ki nézőként, ki fellépőként – részt is vesznek rajta. Ez egy hiánypótló fesztivál. A jelentkezők és a nézők létszáma is évről évre nő. Azt vesszük észre, egyre inkább tisztul a kép, hogy mi is ez a műfaj, a performance. Már nem kell elmagyaráznunk, hogy mit is jelent ez a forma, egyre kevesebb az olyan jelentkező, aki performance címén egy, már létező produkciót akar bemutatni. Szeretnénk, ha az itt és most elve érvényesülne a fesztiválon, és szerencsére ezt egyre könnyebb tető alá hoznunk.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor