Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Kérdezz – felelek
Mihály Tamás – Omega
2011-12. szám / SJ

Novemberben jelent meg az első szólólemeze a Magneoton Kiadó gondozásában. Miért Last Minute a címe?

M. T.: Ez egy félig vicces, félig komoly cím. Egyrészt azokra a „last minute” akciókra utal, amikor az utolsó pillanatban mindenféléhez jobb áron hozzá lehet jutni. Másrészt az én életemben azt jelenti, hogy ha most nem állunk neki ennek a lemeznek, akkor soha. Régóta tervezem, hogy szólólemezt csinálok, hiszen az évek során rengeteg ötlet ment az asztalfiókba, amiket máshol – az Omegában vagy a színházi darabokban, amelyekhez zenét írtam – nem tudtam használni. Így aztán Horváth Péter író-rendező barátommal elkezdtünk gondolkozni a szólólemezen, kitaláltuk, hogy miről szóljon, Trunkos András barátom pedig vállalta a produceri munkát. Vagyis az utolsó pillanatban csak nekiláttunk, és éppen az Omega 50 éves évfordulójára meg is jelent.

Érezhető, hogy a szövegeken nagy a hangsúly. Mennyire dolgoztak együtt Horváth Péterrel?
M. T.: Maximálisan, hiszen egy ilyen lemezt csak úgy lehet megcsinálni, ha az ember vagy maga írja a szövegeket, mint Bródy János, vagy egy olyan szövegíróval dolgozik együtt, aki nagyon jól ismeri. Ilyen például Zorán és a testvére, Dusán viszonya, és én is ilyen barátságban vagyok Péterrel már régóta. Bugyuta slágereket bárki írhatott volna nekem, de ahhoz, hogy olyan dalokat szerezzünk, amiket tényleg közösnek érzünk, feltétlen szükséges ez a fajta kapcsolat. Így aztán, azt gondolom, ezen a lemezen a szöveg ugyanannyira hangsúlyos, mint maga a zene.

Mennyiben visel magán a lemez omegás jegyeket?
M. T.: Igazából ez nem egy omegás lemez, nem is akartam, hogy az legyen, főleg nem Omega-tagok nélkül. Épp azért fogtam bele a szólólemezbe, hogy valami mást csináljak, és elővehessem azokat az ötleteimet, amik az Omegának nem állnak jól. És nyilván nem azért nem hívtam őket közreműködőnek, mert haragszunk egymásra, hanem mert most másokkal akartam zenélni. Persze, nem tudok teljesen kibújni a bőrömből, biztosan vannak a lemezen olyan hangulatok, zenei fordulatok vagy hangszerelések, amik az Omegát idézik, de ezek nem tudatosak.
hirdetés

Rengeteg régi zenésztársa és fiatal tehetség közreműködik a lemezen.
M. T.: Nagyon szerettem volna minél több fiatalnak lehetőséget adni ezzel a lemezzel, és nagy élmény volt velük együtt zenélni. A fiam, Mihály András és Balogh Laci dobol a lemezen, az Anna and the Barbies Pásztor Annája énekel egy dalban, Szirtes Edina Mókus énekel és csodálatosan hegedül is, Cséry Zoltán a Special Providence-ből billentyűzik, Maróthy Zoli istenien gitározik, és Szőllősy Kata basszusozik. És persze ott vannak a lemezen a régi barátok is, Presser Gábor, Charlie, Somló Tamás, Nagy Feró és Meződi József.

Lemezbemutató koncertre lehet-e számítani?
M. T.: Hát ez nagyon nagy kérdés, már egy ideje próbáljuk megszervezni, de mivel ennyien szerepelnek a lemezen, nehéz olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó. De ha minden jól megy, márciusban össze tudunk hozni egy Müpa vagy RaM Colosseum méretű koncertet, ahol mindenki ráér, és nem ütközik egy új lemez felvételével és a jubileumi Omega koncert próbáival, úgyhogy sűrű év elébe nézünk.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor