Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat

Fagypont alatt
2011-12. szám / SZB

Jo Nesbótól Arnaldur Indridasonig a skandináv krimi soha nem látott népszerűségnek örvend, amiből – mi sem természetesebb – a film- és tévéipar is szeretné kivenni a részét. Sorra készülnek a nemzetközi piacra szánt,

skandináv érdekeltségű krimik, a megrendelő akkor sem zavartatja ma­gát, ha előtte már valaki filmre vitte – méghozzá igen sikeresen – a ki­szemelt alapanyagot. Stieg Larsson A tetovált lányának David Fincher-féle átirata (hazai mozibemutató: január 19.) csak az első fecske a sorban; lássuk, mi vár ránk az elkövetkező években!

Csempészek (Magyarországi mozibemutató: 2012. március)
Amikor a kistesó elbaltáz egy csempészakciót, a szakma mára meg­szelídült nagy öregje kénytelen visszatérni, hogy mentse családja éle­tét. Nem mellesleg nagyon bepöccen, amiért gengszterek a szeretteit fenyegetik.

Főhős-típus: Jó útra tért, családos bűnöző Mark Wahlberg ala­kí­tá­sában.

Előzmények: Az Arnaldur Indridason és Óskar Jónasson forgatókönyvéből készült Reykjavik-Rotterdam című, 2008-as thrillerében az egyébként filmrendezéssel is foglalkozó Baltasar Kormákur játszotta a főszerepet – a Csempészek ennek a filmnek az akciódúsabbra hangszerelt, amerikai újrafeldolgozása, melyet nem más, mint Kormákur rendezett.

Színészek: Mark Wahlberg jó útra tért rosszfiújával szemben Giovanni Ribisi alakítja a rossz úton maradt rosszfiút. Az aggódó feleség szerepében Kate Beckinsale-t láthatjuk, de van még pár ismert arc errefelé: Ben Foster, Diego Luna, Lukas Haas és J. K. Simmons.


Vérvonal (2006, 2013)
A középkorú Erlendur nyomozó egy öregember meggyilkolásának ügyében nyomoz, kutakodásai során azonban újra felszínre kerül egy három évtizede megoldatlan ügy is.

Főhős-típus: Az amerikai hőstípusnak gyökeresen ellentmondó, magányos és megkeseredett izlandi nyomozó, akinek az élete a legkevésbé sem irigylésre méltó.

Előzmények: Arnaldur Indridason regényéből egyszer már készült egy izlandi feldolgozás: a méltán népszerű 2006-os filmet Baltasar Kormákur rendezte – a film a Titanic Filmfesztiválon debütált (és nyert is), majd 2009-ben jutott el országosan a hazai mozikba. A hollywoodi változat 2013-ra várható.

Háttér: A megfilmesítési jogokat még évekkel ezelőtt megvette Hollywood, a hírek szerint azonban Kormákur csak producerként vesz részt az amerikanizálásban. A forgatókönyvet Michael Ross (Végzetes kitérő) írta, ám az ügyben évek óta nem történt előrelépés. A tetovált lány és a Csempészek azonban újra ráirányíthatják a figyelmet a Vérvonalra.


Wallander (Harmadik évad: 2012)
Kurt Wallander nyomozó a svédországi Ystad városában jár el cifrábbnál cifrább gyilkossági ügyekben. Henning Mankell író tízrészes regényciklusával (1991-2009) nem kizárólag a bűnügyek szerelmeseinek kedvezett: a Wallander-történetekkel a svéd társadalomról és az aktuálpolitikáról is kíméletlen ítéletet mondott.

Főhős-típus: Operakedvelő, depresszióra és italozásra hajlamos, old-school nyomozó, akivel jobb nem újat húzni.

Előzmények: A Wallander-regényekből korábban is készültek tévés adaptációk, többek között egy 2005-ben indult svéd sorozat.
hirdetés

Háttér: Az angol-svéd-amerikai-német koprodukciós sorozat elsősorban a BBC-nek köszönhető. Az első évad három regényen alapult és 2008-ban volt látható. A második évad, mely tavaly került adásba, újabb három kötetet dolgozott fel, a harmadik pedig jelenleg is készül, és jövőre várható.

Színészek: A címszerepben Kenneth Branagh, aki annyira rákapott a mankelli miliőre, hogy Wallander után egy másik – immár Wallander-mentes – Mankell-adaptációban is részt venne. Ő rendezné az Italian Shoes című regényt, melyben a hírek szerint Judi Dench és Anthony Hopkins játszanák a főszerepeket.


A hipnotizőr (2012)
Egy kamasz csodával határos módon túléli, hogy az egész családját lemészárolják. Mivel a nyomozóknak nem sikerül a sokkos állapotban lévő srácból vallomást kicsikarni, egy hipnózissal foglalkozó pszichiáterhez fordulnak segítségért.

Főhős-típus: Egy nyomozó és egy orvos furcsa párosa.

Előzmény: A Lars Kepler álnév valójában egy svéd íróházaspárt takar, akiknek A hipnotizőr az első bűnügyi regényük. A filmváltozat a megjelenéshez képest villámgyorsan készül, de ez egyáltalán nem meglepő: a kötet Svédországban több mint félmillió példányban kelt el, és már a megjelenés előtt több tucat külföldi országnak eladták.

Háttér: A negédes hollywoodi mozik biztos kezű rendezője, Lasse Hallström (Kedves John, Csokoládé) nemcsak komolyabb műfajra vált, de egyben haza is tér, ugyanis utoljára a ’80-as években forgatott Svédországban.

Színészek: A nyomozót Mikael Persbrandt (Egy jobb világ, Jelenetek két házasságból) alakítja, de feltűnik a filmben a rendező felesége, Lena Olin (A lét elviselhetetlen könnyűsége) is.


Hóember (2014)
Az oslói rendőrségnek nem mindennapi gyilkosságsorozattal kell szembenéznie: az áldozatok családos asszonyok, az elkövető pedig a tetthelyen egy hóembert hagy hátra. Könnyen lehet, hogy a mostani eseménysorozat összefügg egy évekkel korábbi eltűnés-hullámmal.

Főhős-típus: Keményen piáló zsaru, akit csak azért nem rúgtak még ki, mert egyébként kiváló nyomozó, aki az FBI-nál tanulta ki a szakma fortélyait.

Előzmény: A norvég Jo Nesbo Harry Hole-sorozatából eddig kilenc kötet jelent meg, a Hóember a hetedik a sorban.

Háttér: A filmet Martin Scorsese rendezné. A mesternek több jövőbeli projektje is ismert, és mivel a Hóember egyelőre negyedik a listáján, a bemutatóra még várnunk kell egy keveset (egyes előrejelzések szerint 2014-re készülne el a film). Mindenesetre Matthew Michael Carnahan (A dolgok állása) már dolgozik a forgatókönyvön.

Színészek: Egyelőre nincs hivatalos információ, de ismerve Scorsesét, a legkevésbé sem lenne meglepő, ha Leonardo DiCaprio kerülne a képbe.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor