Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Közlemény
Maják a VAM Design Centerben
2012-02. szám

Az egzotikus maja civilizáció szerelmesei végre Magyarországon kapnak lehetőséget arra, hogy bepillanthassanak a híres ősi társadalom világába. A „Maják - tündöklés és bukás” című kiállítás április 7-én nyílik a budapesti VAM Design Centerben.

Fedezd fel, éld át, tapasztald meg! Ezek a tárlat hívószavai. A kiállítás a 19. századi Mexikó dzsungeleibe kalauzolja el a látogatót: lehetősége lesz egyedül vagy egy nagyobb közösségben felfedezni a maja romokat. Töredékes vázák és monumentális méretű kódexlapok, ásatási terület és labirintus mind a tárlat részei. A 870nm-es, magyar fejlesztésű replikatárlat a Field Events szervezésében, a VAM Design Center együttműködésével jött létre. Magyarországon egyszeri és megismételhetetlen a kiállítás.

Mi az az „interaktív-közösségi kiállítás”?
„A letűnt civilizációk civilizációja” – így nevezte néhány kutató a maja társadalmat. Ennek a bemutatására vállalkozott az első magyar fejlesztésű, közösségi-interaktív (SOCIAL-ACTIVE) kiállítás. A korszerű tárlatokon projektorok és érintőképernyők találhatók, aminek a segítségével a látogatók rengeteg információhoz juthatnak, ám mi még ezeken is túllépünk, mert olyan interaktív feladatokat, akciókat építettünk bele a kiállításba, aminek a megoldásához, illetve működtetéséhez legalább 2 résztvevőre van szükség. Így lesz a maja civilizáció felfedezése közösségi élmény – néhol a legmodernebb technikák felhasználásával.

Téma: a maják
Bár több mint száz éve felfedezték az első maja romokat, a kutatásokat mégis csak az elmúlt évek óta követi figyelemmel a nyilvánosság. Szinte nem telik el olyan hét, hogy ne kerülnének elő maja tárgyak a Yucatán-félsziget dzsungeléből.
Chili és vanília, kukorica és paradicsom, kakaó és avokádó, bab és sütőtök, édesburgonya és tök, az amerikai földrész termékei, melyeket már Kolumbusz előtt 1000 évvel fogyasztottak a maják.
Hatalmas építkezéseikkel a mai látogatót is ámulatba ejtik – pedig az épületek már csak romos állapotukban láthatók. Chichén Itza, Palenque, Tikal és Copán – csak néhány ama városok közül, melyek még ma is a letűnt maja építészet nagyságáról tanúskodnak.
hirdetés

Van-e köze a maja piramisoknak, múmiáknak és hieroglifáknak az egyiptomiakhoz? Pontosabb volt a maja kalendárium, mint a ma Európában használt Gergely-naptár? Valóban volt-e kannibalizmus a maják között? Tényleg magánkézben van a maja romok többsége? Saját vesztét okozta ez a többezer évig fennálló civilizáció? Ezekre az érdekes, vagy éppen rémisztő kérdésekre kap választ a látogató, amikor végigmegy a tárlaton.
A korszak, amelyet a kiállítás bemutat, az úgynevezett „maja klasszikus kor”, mely isz. 300-tól egészen 900-ig tartott.
A kiállítás különböző tematikus termekben mutatja be a maja élet és gondolkodás egy-egy aspektusát: A vallás, építészet, írás, matematika mind bemutatásra kerülnek a tárlat anyagában. A kiállítás bepillantást enged a maja családok életébe, elénk tárja ezt az izgalmas korszakot, annak mindennapjait, művészetét, hétköznapjait, a maja katonák életét. Megismerhetjük egy hatalmas áldozótemplom régészeti feltárását is, hogy a látogató egy valódi ásatás élményével távozhasson - viszont ez előtt még ki kell jutnia egy labirintusból…
Fontos, hogy a látogatóban kialakuljon egy alaphangulat: kisméretű szobában, sejtelmes háttérzenével, több képernyőn, folyamatosan változva látszanak a kiemelkedő maja romok.
Az első teremben földrajzilag elhelyezzük a maja társadalmat. A látogató megismerkedhet a jelenlegi és múltbeli kutatásokkal, ezek kiemelkedő alakjaival, és (európai kitekintéssel) időszalagon követheti végig a maják történetét, majd egy rövid vetítés során összefoglalva végigköveti mindazt, ami a kiállítás későbbi részében, bővebb tartalommal látható.
Utána tesszük fel a kérdést: hogyan is gondolkoztak a maják? Miben volt más egy 1500 évvel ezelőtti maja ember gondolkodásmódja a mainál? Mit szerettek és mit tiszteltek? Miben és kiben hittek? Mivel a maja élet a vallás körül játszódott, ezért ezzel a témával kezdünk: istenek és mítoszok, rítusok és hiedelmek, és akik ezzel foglalkoztak: a papok.
A maja Biblia, a Popol Vuh részletes leírásokat és ábrázolásokat közöl a csillagászati ismeretekről. Naptárjaikkal nem csak egy bonyolult rendszer nyílik meg előttünk, hanem egy pontos időszámítás is. A ma is alapként ismert csillagjegyeket alapul véve alkották meg az „év” fogalmát. Írásukkal pedig egy olyan rendszert használtak, aminek még ma is epigráfusok, antropológusok és régészek hadának kell megfejtenie.
A kiállítás egyik fő látványossága egy ásatási terület, mely a jelenlegi feltárásokat mutatja be – hiszen még ma is számtalan régész dolgozik Közép-Amerikában, ahol szinte naponta új leletekre bukkannak.
Hogyan éltek a maják? A kiállítás második felében erre a kérdésre kaphatunk választ. Hogyan éltek a közemberek, hogyan a kereskedők és hogyan az előkelők, vagy a királyok? Mit ettek? Milyen házakat építettek? Hogyan építették azokat az épületeket? Az emberáldozat, mely az európai kultúrában ismeretlen, a majáknál természetes volt. Mi barbárnak, visszataszítónak tartjuk, ők Kukulkán istenük javára tették mindezt. A rituális labdajáték is neki szólt, a győztes csapat méltó jutalmát nyerte el – feláldozták.
A tárlat végén pedig a maja hieroglifák kerülnek testközelbe, melyeket egy bonyolult labirintus falára festünk fel: feladat, hogy mindenki találja meg a keresztneve kezdőbetűjének megfelelő jelet…

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor