Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4,5)
Kispolgárok – Katona József Színház
2012-02. szám / Bóta Gábor

Gorkij Kispolgárok című darabjában mintha már nem lenne semminek közepe, minden a szétesettség cseppfolyós állapotában leledzene. Ezt első ránézésre szemlélteti Bagossy Levente markáns díszlete, emlékeztet is egy házra, meg nem is, gigantikus absztrakt szoborra hasonlít,

ami a széthúzás, szétcsúszás megtestesülése. Széttartanak az alkotóelemei, mintha nem lenne már kötőanyag, ami összefogja őket.
Besszemjonov, akit Bezerédi Zoltán energikus dühkitörésekkel alakít, a családfő, örökösen pöröl, állandóan sértett. Nem érti a körülötte lévő világot, de azt hiszi, hogy vasmarokkal megregulázhatja, csak aztán kiderül, meglehetősen gyenge az a marok, és már minden annyira szerteszét ment, hogy csaknem lehetetlen egy irányba terelni. Ott van pedig segítségül a Szirtes Ági megformálta feleség, összeszorított fogakkal, görcsös igyekezettel, gondolkodás nélkül iparkodik bármiben a férjura kedvére tenni. Asszisztál a veszekedéseknél, néha próbál villámhárítóként szolgálni.
Gorkij művében nincs egy igazán nagyformátumú ember, aki ki tudna törni ebből a letaglózó mocsárból. Úgy tűnhet, hogy esetleg Besszem­jonovék nevelt fia, Nyil lehet az. De Zsámbéki Gábor rendező máshogy játszatja ezt a szerepet Ötvös Andrással, aki megmutatja, hogy ez az igencsak feltörekvő srác sok mindent pontosan érzékel abból, ami körülötte történik, még cselekvőképessége is van, viszont elbizakodottá, akarnokká, fölényessé, cinikussá válhat, ami veszélyessé teheti. Máté Gábor Tyetyerevként, templomi kóristaként, epés gúnyrajzát, szomorú siratóénekét adja annak a lecsúszott értelmiséginek, aki alkoholgőzbe próbálja fojtani világfájdalmát, de még nem hülyült el annyira, hogy ne lásson fájdalmasan tisztán. Csipetnyi ereje sincs viszont már a cselekvéshez. Bán János szintén lecsúszott fickót, a társadalomból menekülni igyekvő madarászt játszik, olyan, mint a sajtkukac, neki még megmaradtak az energiái, csak nem tudja, mire használja őket. Besszemjonovék lánya, Tatyána öngyilkossági kísérletet követ el, és utána még reménytelenebbül boldogtalan lesz, mert Fullajtár Andrea letargiával teli alakításában pontosan tudja, hogy nem lehet kilépni ebből a fojtó, áporodott levegőjű közegből.
hirdetés

Zsámbéki valamennyi nüanszot elmélyülten kidolgozó rendezése invenciózus összmunkával teremti meg a szétesettség tragikomédiáját. Kocsis Gergely, Pálmai Anna, Rezes Judit, Kovács Lehel, Kiss Eszter, Tóth Anita, Lengyel Ferenc, Czakó Klára szintén talentumos odaadással vesz részt a játékban. Egy elkeserítően reménytelen világnak mutatnak groteszk humorral tükröt.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor