Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Házhoz megy a kultúra
2012-03. szám / Pavlovics Ágota

1976-ban ösztöndíjasként a Párizs melletti San Lise-ben, Ivry Gitlis növendéke volt, akinek a hegedűjátéka meghatározó élmény volt számára. Cziffra György bemutatta Yehudi Menuhinnak. 1983-ban a mester rendezte Bartók Emlékverseny I. díját nyerte meg. Két évvel később
Menuhin tanársegédjének választotta. A rendszerváltás után hazajött. Muzsikál, zenét szerez, és rengeteget dolgozik a romák fel­zár­kóz­ta­tásért. A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatójával, Kathy Horvát Lajossal március 21-én, a rasszizmus világnapján beszélgettünk.

Világhírű muzsikusként évek óta részt vesz a roma kulturális in­téz­mé­nyek irányításban is, most mintha a hangsúly megváltozott volna. Elsősorban a roma oktatás és kultúra területén dolgozik.
K. H. L.: Megmaradtam hegedűművész-zeneszerzőnek, de valóban nagyon fontosnak tartom a romák képzését az élet minden területén. Budapest Főváros Közgyűlése határozott úgy, hogy összevonja a kezelésében lévő Napház Khamorro Kisebbségi Klubmozi és Kulturális Intézményt, a Cigány Házat (Romano Kher), valamint a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot (FROKK), és az irányítását egy kézbe adja. Az intézményt előbb meg­bí­zott igazgatóként vezettem, majd amikor a főváros pályázatot írt ki a pozícióra, pályáztam és megnyertem.

A FROKK-nak számos tehetséges művész köszönheti, hogy elindulhatott pályáján. Milyen ambíciókkal vette át a vezetést?
K. H. L.: Azzal, hogy a roma elitkultúrát bemutassam és széles körben terjesszem a többségi társadalom részére. Meggyőződésem, hogy a roma integráció kulcsa a szellemi tőkébe való invesztálás, az oktatás és annak fejlesztése, kisiskoláskortól a legmagasabb szintig. Úgy gondolom, megfelelő tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy ebben komoly segítséget adjak azoknak, akik hozzánk fordulnak.

Hányan tanulnak jelenleg a FROKK-ban? Kik képzik őket?
K. H. L.: Az elmúlt időben 650 ösztöndíjasunk volt, és ez a szám egyre növekvő tendenciát mutat. Egyéb területeken is felkészültek vagyunk jeles oktatóinkkal, elég, ha megemlítem Szakcsi Lakatos Bélát, a világhírű zongoraművészt.

Milyen programokat szerveznek? Kizárólag költségvetési támogatásból élnek? Mekkora az intézmény hatásköre?
K. H. L.: A főváros kezelésében vagyunk, költségvetési támogatást kapunk, de van nyertes pályázatunk is. Hatáskörünk Budapest és az agglomeráció, de tevékenységük országos jelentőségű. Programjaink rendkívül szerteágazóak. A zenén kívül jelen vannak a társművészetek, a képzőművészet és az irodalom is. A TÁMOP pályázaton elnyert támogatásból Ifjúsági Tanácsadó Irodát működtetünk. Komoly hangsúlyt fektetünk a pályaválasztási tanácsadásra, arrafelé terelgetjük a fiatalokat, hogy tanuljanak szakmát, legyenek több területeken jó szakemberek.

Melyek lesznek az idei év legfontosabb programjai a FROKK életében?
K. H. L.: Túlzás nélkül állíthatom, hogy rendkívüli év áll előttünk. Országjárásra készülünk, a nagy egyházak híveinek visszük el az autentikus népzenét, a dzsesszt és klasszikus zenét. A Szigeten saját sátra lesz a FROKK-nak, ahol több műfajban leszünk jelen, de szervezünk zenészek, közéleti személyiségek részvételével kerekasztal-beszélgetéseket is. Nehéz felsorolni, mi mindenre készülünk. Kormányzati ígéretünk van például arra, hogy mozgószínpaddal járhatjuk majd az országot, a rendezvénysorozat a szlogenje: Házhoz megy a kultúra. Elvisszük a zenét minden olyan faluba, településre, ahol nincs művelődési ház, ha pedig van, a szegényebbek nem tudják megfizetni. A mozgószínpadon nem csak mi fogunk zenélni, a helybeliek is bemutatkozhatnak. Utóbbi szándékunkat mutatja a rendezvény alcíme: „Most Tied a színpad!”. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban országjárásaink során tartós élelmiszert, édességet és holland használt ruhát is viszünk a szegényeknek a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából. Hangsúlyozni szeretném, nemcsak a romáknak, hanem minden rászorulónak.
hirdetés

Ön nyilván példakép is a fiatalok számára, hiszen évtizedek óta a zene élvonalában van, bármelyik műfajban mutatja is meg rendkívüli tudását.
K. H. L.: Negyvenöt éve vagyok a pályán. A kortárs – fúziós és free – dzsessz előadójaként már a hetvenes években dolgoztam Szakcsi Lakatos Bélával, Ráduly Mihállyal, Tátrai Tiborral, Babos Gyulával. A dzsesszben felsorolni is nehéz lenne, milyen sok kiváló zenésszel volt alkalmam együtt muzsikálni. Fontosnak tartom a személyes példámat tanítványaink számára, látniuk kell, ha az ember tanul, képzi magát, messzire juthat.

Rengeteg dologgal foglalkozik, mikor zenél, komponál?
K. H. L.: Este, otthon zenélek, komponálok, gondolkodom a muzsikán. Mesterkurzusokat is tartunk, fiammal ifj. Kathy Horváth Lajossal, aki örömömre jobb hegedűművész, mint én. Közös turnén veszünk részt április 9–20. között, Európa nagyvárosaiban és New Yorkban is adunk koncertet Szakcsi Lakatos Bélával és egy kamarazenekarral. A magyar kultúrát visszük el a világ zeneszerető közönségének, Bartók és Liszt műveit játsszuk, valamint magyar roma kortársdzsesszt. Ilyen zenekar nincs is több, különleges a formáció, a muzsikusok és a nevünk is: A romák Európáért Gipsy Band néven lépünk fel. Szakcsival dolgozunk egy cigány musicalen, aminek a szövegkönyvét Kovács József hontalan költő írja. Mostanában nemcsak lemezkészítésen gondolkozom, hanem foglakoztat egy filmszerű zenei anyag is, DVD-n. A FROKK vezetőjeként és zenészként egyaránt tele vagyok tervekkel.

Névjegy dióhéjban
2002-ben készült az Alfa és Omega nagyzenekari mű. Különlegessége, hogy az összes akusztikus hangszert Kathy Horváth Lajos szólaltatja meg több sávon.
2004-ban a Cigányok a Holocaustban című, szintén nagyzenekarra írott műve készült el, mely sajátos stílusát jeleníti meg, ezen is minden hangszert a művész játszott fel a lemezre.
A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat), Érdemes Művész, a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetések tulajdonosa.







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor