Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat
Endrei Judit
Kemény üzenetek
2011-09. szám / IM

Kemény Dénes egy igazi hős. Hús és vér, élő legenda, aki ráadásul még aktív is, így nem ki­zá­ró­lag nosztalgiaműsorokban szerepel, amint épp csak a szépre emlékezik. Háromszoros olimpiai bajnok (eddig), világversenyek,

Európa-bajnokságok győztese, kis és nagy gyermekek állandó pél­da­ké­pe, legyőzhetetlen kapitány, ko­ráb­ban gyakorló állatorvos, még ko­ráb­ban remek pólójátékos. Csöppet sem mellesleg kiváló interjúalany, intelligens és szórakoztató beszélgetőpartner is. Szaktudását nem csak a sportéletben becsülik nagyra; állandó szereplője céges ren­dez­vé­nyek­nek, felkért előadója sikerről, motiválásról és kiválasztásról szóló tréningeknek, konferenciáknak. Nagyon-nagyon jó, hogy ezúttal a nagyközönség is ilyen terjedelemben és ilyen mélységben ismerheti meg gondolatait, munkáját és elveit.
Endrei Judit empatikus, minden területre kiterjedően érdeklődő és felkészült faggatója a szövetségi kapitánynak, aki nem kerüli meg a választ, még a kulisszatitkoknak számító érdekességekbe is beavatja az olvasót. Ugyanakkor egyenességére vall, hogy a negatív példák esetében sosem köt nevet a felvillantott emlékekhez, nevesítésre csupán a pozitív, példamutató magatartás tarthat számot. Rengeteg elgondolkodtató, megfontolandó és beépítendő iránymutatást, tanácsot ol­vas­ha­tunk ki a könyvből akár magánéletünk, akár szakterületünkre vonatkozóan. Ez a cél sajnos egy kicsit még túl is lett lihegve a szerkesztés során: teljesen feleslegesnek tűnnek a vastagon szedett, „fontosnak” vélt mondatok a folyószövegben, leegyszerűsítőek a fejezetzáró, összefoglaló bölcseletek, és Kemény Dénes más interjúit is hellyel-közzel ismerve, valószínűtlennek tűnik, hogy ennyi mondata végére tenne felkiáltójelet. Kicsit olyan, mintha az üzeneteket nem bíznák az olvasó értelmére, pedig nem kell ennyire didaktikusan sulykolni a rezümét, egyfelől aki kezébe veszi a könyvet és kíváncsi Kemény Dénesre, képes leszűrni a tanulságokat, másfelől én például nem is azokat a gondolatokat tartom a legérvényesebbnek, amelyek felé a szerkesztő próbál kicsit erőszakosan terelgetni. Talán a címválasztást (Kemény üzenetek) próbálják így utólag megindokolni a szerkesztők, pedig ez így „gombhoz a kabát” eljárás. Mindez persze csak a csomó keresése a kákán, mert önmagában is remek dolog, hogy ennyi tér nyílik egy példaértékű hős gondolatainak megismerésére. Még sok ilyen könyvet szeretnénk, sok példaképtől.
hirdetés

Endrei Könyvek
288 oldal, 3490 Ft
Kritika (4)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor