Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat

Hogy kerül a csizma az aszfaltra?
2008-21. szám

Mindig üde színfolt, városi látványosság, ha egy jól megszokott, nyüzsgő helyszínt pár nap erejéig másra kezdenek használni, mint amire tervezték.
A városlakók ilyenkor bizonytalan léptekkel, kimeresztett szemekkel közelítik meg kedves tereiket, óvatosan kezdik átadni magukat az új balhénak. Utána pedig még évekig beszélnek róla.

Nemzeti Vágta
A jó öreg Hősök tere már annyi mindent látott, de ilyet még biztos nem! Lóverseny lesz a díszes téren, méghozzá országos verseny. A kiírás szerint a magyar közösségek és a magyar hagyományok ünnepe lesz a május 31-én és június 1-jén zajló látványos program. A hagyományőrző és hagyományteremtő eseményre az ország valamennyi települése nevezhet, a fődíj pedig harmincmillió forint. Az ünnepi díszbe öltöztetett Hősök terén a versenyen túl kiállítás és vásár, számos kísérőprogram is várja az érdeklődőket. Lóra, magyar!

Hol hídjaink domborulnak
A város szimbolikus elemei a ragyogó Duna-hidak, amelyek többször is átengedték magukat pár napig tartó színes installációknak. A Coca-Cola céget még ugyan kikosarazta a Lánchíd, mikor egy reklámkampány keretében díszbe akarták őt öltöztetni, de azóta nincsen megállás. 2002 április elsejétől szavazási részvételre buzdító installációként hatalmas vitorlás hajóvá változtatták az Erzsébet hidat, 2003. március 15-én gyalogos pontonhíd épült a Dunára, majd az ország EU-csatlakozásának napján, 2004. május elsején befüvesítették a Szabadság hidat, amit aztán mezítlábas városlakók leptek el nagy-nagy örömmel. Ugyanekkor az Erzsébet hídról színes vízesést produkáltak a szervezők. Tavaly szeptemberben egy villámcsődület keretében pár percre eltüntették a Lánchidat; a hídra vonuló sok ezer ember zöld esernyőt tartott a feje fölé, így föntről nézve előtűnt a Duna. Aztán minden folyt tovább a megszokott medrében…

Fényfestészet
Egyre nagyobb divatja van az épületeket új színbe álmodó fényfestészetnek. Évről évre nagyszabású projekt keretében varázsolják újjá pár hét erejéig a főváros egy-egy jellegzetes terét a különleges fantáziával megáldott művészek. Az egyedülálló attrakció emlékezetes helyszíne szokott lenni a Magyar Telekom Krisztina körúti székháza, az ideiglenesen kialakított Városháza park és a környező épületek, a Március 15-e tér, legutóbb pedig a Magyar Tudományos Akadémia épülete és a Roosevelt tér. A különleges kivilágítás mellé még performanszokról, koncertekről és forralt borról is szoktak gondoskodni a szervezők a karácsonyi hangulat fokozására.
hirdetés


A Parlament a falra ment
A magyar országgyűlés épülete nemcsak a főváros, de az egész ország jelképe is. Ha mást nem is, ezt az épületet (a Lánchíddal együtt) még a csak közepesen tájékozott külföldiek is ismerik. Így aztán mindig különleges hangulata van annak, ha az Országház előtti Kossuth tér a megszokottól eltérő funkciókat ölt magára. Most persze nem a sátoros-kereplős megszállókra kell feltétlenül gondolni, hanem például a látványos jégpályára, amely télen jelentett feledhetetlen atmoszférájú szórakozást a korcsolyázóknak. Nyaranta a filmeket kedvelők mozizhatnak a Parlament tövében, de volt itt már ’56-os plakátkiállítás is.

Romkocsmák
Szó szerint: csodájára járt a világ, de legalábbis Európa fiatalsága azoknak a káprázatos „romkocsmáknak”, amelyek lebontott épületek helyén maradt foghíj-telkekre vetették be magukat, és két vagy talán három nyár erejéig varázslatos hangulatot adtak a pesti éjszakának. Ma már az önkormányzatok korlátoltságának, szűklátókörűségének köszönhetően csak egy-két ilyen helyszín maradhatott meg, a szórakozóhelyek közti önfeledt bolyongás és a nemzetközi kuriozitás már a múlté.

Fura koncerthelyszínek
Nem újdonság, de mindig rácsodálkozunk, hogy minden helyszín lehet koncerthelyszín. Ma már legendaszámba mennek a tabáni LGT-koncertek, amelyeknek még ma is van folytatásuk, de a Locomotív emlékezetes koncertet tartott a Nyugati pályaudvaron is. A közlekedés vonzza a muzsikát: gyakoriak a koncertek a szentendrei Közlekedési Múzeumban, volt már fesztivál a hidegkúti BKV végállomás-komplexum helyszínén is. Az amúgy is extravagáns (ma már sajnos megszűnt) Nagy Fül Fesztivál alatt rendeztek koncerteket az éjszakára bezárt Nagycsarnokban is, a hentes pultok között.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor