Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Művészet mindenkinek – A Victoria & Albert Museum, a világ első iparművészeti múzeuma
2012-06. szám

Az Iparművészeti Múzeumban június közepén megnyílt kiállítás anyaga – háromszázötvennél is több műtárgy – a londoni Victoria & Albert Museum gyűjteményéből érkezett hozzánk. A tárlat 16 fejezetben mutatja be a brit múzeum történetét és gyűjteményeit – a kezdetektől egészen nap­jainkig. Mi a legbüszkébbek a 15. fejezetre lehetünk: itt a Londonból induló európai mú­zeum­a­la­pítási hullámot két intézményen keresztül mutatják be, s a kettő közül az egyik épp a magyar Iparművészeti Múzeum.
A londoni Victoria & Albert Museum megalapítására az 1851-es lon­do­ni világkiállítás sikere után, 1852-ben került sor, akkor még Museum of Manufactures néven. Alapításánál Albert herceg játszott kez­de­mé­nye­ző szerepet, új épületének emelése pedig Viktória királynőhöz köthető, aki 1899-ben rakta le annak alapkövét – ekkortól viseli a Victoria & Albert Museum nevet. Hatására Európa-szerte számos hasonlóan di­dak­ti­kus szándékkal alapított iparművészeti múzeum jött létre, Edin­burgh­ban (1854), Bécsben (1864), Berlinben (1868), Budapesten (1872), Brünnben (1873), Rómában (1874), Oslóban (1876), Zágrábban (1880) és Prágában (1885).
A Victoria & Albert Museum kurátorai által összeállított anyag a világ legnagyobb iparművészeti és designmúzeumának a történetét tekinti át a kezdeti lépésektől egészen napjaink kortárs designgyűjtéséig, többek között efféle kérdéseket feszegetve: Milyen tárgyakkal vették körül magukat az emberek az iparosodás korszakában? Mit tekintettek szépnek, mi volt a mintaadó norma? Modern probléma-e a tömegtermelés igénytelensége? Miért jöttek létre az iparművészeti mú­zeu­mok, és tulajdonképpen mi az iparművészet?
A kiállított tárgyak között például olyan unikumok is felbukkannak, mint például a mór erőd, az Alhambra makettje, valamint egy Rodin-mellplasztika, mely egyenesen az alkotótól került a múzeum tulajdonába – Rodin 1914-ben ajánlott fel 18 szobrot a Victoria & Albert gyűjteményébe, hogy saját munkásságát népszerűsítse.
A tárlat egyik legemblematikusabb alkotása egy, az 1862-es londoni világkiállításon viselt ruha, melynek selymét olyan festékkel festették meg, amelyet 1860-ban hoztak létre a kelmefestők. Korábban a kékszínű ruhák a gázlámpák fényénél kissé zöldesnek tetszettek – az új mesterséges ruhafestéknek köszönhetően a kék végre kék maradt bármilyen körülmények és időviszonyok között. Figyeljék csak meg, 150 év elteltével is olyan, mintha ma festették volna! Kék.

Iparművészeti Múzeum
09. 16-ig
hirdetés









vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor