Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
GasztroArc
Mészáros Gabriella borszakíró, a Borkollégium boriskola egyik vezetője
2012-08. szám / IM

Ön a szakmában talán legelismertebb kóstoló, akinek precíz borértékeléseit, analíziseit cso­dá­lat­tal figyelik a borban igencsak jártas szakértők is. Egy-egy bor kimerítő értékelésében mennyi a megtanulható tudás és mennyi az adottság?
M. G.: Nyilvánvaló, hogy a jó kóstolók mindannyian rendelkeznek azokkal a – vélhetően az átlagost valamivel meghaladó – ké­pes­sé­gekkel, melyek nélkül nem lehet a borkóstolást megfelelően el­sa­já­tí­ta­ni. Ezen túlmenően viszont csak a rendszeres és tudatos kóstolás az, ami lehetővé teszi a korrekt, kellően tárgyilagos borleírások el­ké­szí­té­sét. Magyarul: ahhoz, hogy egy sorból például a legjobbakat ki tudjuk választani, tudnunk kell mihez kötni az egyes borokat, stílusokat, fajtákat, termőhelyeket. Ha kellő számú kóstolt minta van már a hátunk mögött, nemcsak ismerettel, de emlékezettel is rendelkezünk, akkor esélyünk van arra, hogy reális értékítéletet mondjunk egy-egy borról.

Hogyan fejleszthetők a szakértő borkóstoláshoz szükséges érzékek? Vannak-e titkos módszerek?
M. G.: Titkos módszerek nincsenek. A Borkollégium tanfolyamain például mindazt átadjuk a hallgatóknak, amit mi évtizedek alatt megtanultunk. De egy dolog az elmélet, és más a gyakorlás. A nyitottság elengedhetetlen, nem szabad görcsösen ragaszkodni jól bevált receptekhez. Viszont ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, mi a jó, mi az értékes – tudnunk kell azt is, hogy hol vannak a csúcsok. Anélkül, hogy ne kóstoltuk volna a világ megközelítően legjobb borait, ingoványos talajra ér az, aki csak kritizál. Fejleszteni persze lehet az érzékszerveinket is, de leginkább a tudás és tapasztalat az, ami kellő önbizalmat ad a kóstolóknak.

Sokan szkeptikusak abban, hogy mindaz, amit szakértőként elmondunk egy borról, valóban érzékelhető-e. Sokan érzik a borkóstolás nyelvét és meglátásait költői túlzásnak vagy a fantázia szárnyalásának, mindközönségesen blöffölésnek. Meddig terjed a többé-kevésbé tárgyszerűen leíró elemzés köre és hol kezdődik a költői képzelet? Mi van „benne" a borban?
M. G.: Jó kérdés, sokan feszegetik mostanában. Én is úgy érzem, sokan túllőnek a célon, és nem a borok lényegéről beszélnek, hanem megpróbálják leginkább magukat eladni – még csak nem is a bort. Iskolánkban már az első órán többször elhangzik az, hogy a borok értékét nem a „ruhájuk”, nem az aromatika, hanem elsősorban a szerkezet, a leglényegesebb alkotórészek minősége és egymáshoz való viszonya határozza meg. Ez a világ komolyabbik felén mindenki által használt egyensúly-centrikus kóstolás alapja. Aki ezt elsajátítja, az tudja, a bort nem az teszi naggyá, hogy egy adott pillanatban történetesen milyen illattal örvendeztet meg, hanem az, hogy milyen savai vannak, tud-e ehhez kellően gazdag ornamentika társulni, nem túl sok-e benne az alkohol, ami elfedi az ízeit és így tovább. Tehát igenis vannak a borban hókuszpókusz nélkül mérhető és összemérhető tulajdonságok, ezek adják a borok lelkét, eltarthatóságát és végső soron értékét.
hirdetés


Rohály Gáborral közösen vezetett iskolájuk az egyik legelső, nemzetközi képesítést nyújtó boros képzés. Milyen újdonságok vannak jelenleg, milyen képzésekből válogathatnak az érdeklődők?
M. G.: Lehet, hogy a legnagyobb újdonság esetünkben az, hogy nincs újdonság. Immár húsz éve, változatlan intenzitással, remek oktatógárdával, sok és jó borral oktatunk. Magyar és idegen nyelven egyaránt lehet vizsgázni, saját tananyagunkból éppúgy megtanulható a Kárpát-medence és a világ borászata, mint a nemzetközi sztenderdnek számító WSET által kínált kötetekből. A múlt év óta az osztrák Borakadémia ruszti iskolájával együttműködésben kínáljuk az angol nyelvű képzést a Diploma Kurzuson. Az előadások egy része itt Magyarországon hallgatható, jómagam pedig szintén előadok Ruszton. Kóstolóink ismét indulnak szeptemberben, várunk tehát mindenkit, aki komolyan veszi a borkóstolást – és persze szeretné jól érezni magát. Mi ezt úgy szoktuk mondani, több időt töltünk az ismeretszerző borkóstolással, de nem feledkezünk meg az örömszerző borivásról sem.

Érdemes-e laikusnak elkezdeni a boros képzéseket, vagy szükséges valamilyen alaptudás?
M. G.: Iskolánk nyitott mindenki előtt. Olyan hallgatókat is szívesen látunk, akiknek semmilyen előképzettségük nincsen, de nagyon sokat tudunk mondani azok számára is, akik netán borász diplomával érkeznek hozzánk. Mindenki megtalálja a számára ideális szintet, de akár egyéni korrepetálásra is lehet jelentkezni.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor