Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (3)
Hitchcock
2013-01. szám / Gulya István

Fokozott várakozás előzte meg a Hitchcock című filmet. A thriller-nagymester portréjától első osztályú minőséget várt a közönség és a szakma, mint amit a félelem olyan örökbecsű opusai jelentenek, mint a Hátsó ablak, a Szédülés, az Észak–Északnyugat, a Psycho vagy a Madarak.

A rendezői székben újonc forgatókönyvíró, Sacha Gervasi (A nagy hajcihő, Terminál, Henry bűne) azonban jócskán a várakozáson alul tel­je­sí­tett. Túlságosan is tisztelte a nagyöreg státust élvező sztár­szí­né­szeit, hogy a szokványosnál eredetibb és összetettebb alakítást kérjen tőlük, és nagy valószínűséggel hiányzott belőle a rendezői rutin is.
Az íráskedvelő klinikai pszichiáter, Stephen Rebello tollából 1990-ben megjelent dokumentumregény (Alfred Hitchcock and the Making of Psycho) a filmes nagymester életének azon periódusát veszi górcső alá, amit leghíresebb filmjének, a Psychónak a készítése fémjelez. Ezt követi John. J. McLaughlin (Parker, Fekete hattyú) forgatókönyve: az akkor már hollywoodi húzónévnek számító Hitchcock a pénz­em­be­rek­kel vívott küzdelmei után nekiláthat új mozijának, a Psychónak. A szép női társaságot fokozottan kedvelő angol mester kiválasztja a „mo­te­los-pszichopata-krimi” szőke és barna hősnőit – a visítozó tolvajt játszó Janet Leigh színésznőt Scarlett Johansson, Vera Miles-t Jessica Biel alakítja. A tébolyult fiú bőrébe bújó Anthony Perkinst pedig James D’Arcy. A készülő film sikere mindenekelőtt azon múlik, hogyan alakul a rendező viszonya feleségével, Almával (Helen Mirren). Mert az asszony nemcsak felesége, hanem alkotótársa is egyben, és a nő frissen alakuló írói „munkakapcsolata” (Danny Huston) nem tesz jót a készülő filmnek. Végül a dolgok jóra fordulnak, s Alma tanácsára Hitchcock újravágja a próbavetítésen leszereplő thrillert – például a film­tör­té­ne­ti­vé vált zuhanyozós jelenetet –, s a díszbemutatón a siker a tömeges sápadtságban mérhető…
A rendező gyakorlatlansága mellett a kényszeres hitelesség ment a film rovására. A szinte tökéletesen Hitchcockra hasonlító maszk rákövül Anthony Hopkins arcára, s megnehezíti a színészi játékot. Vagy modorossá teszi, amikor az álarc alól nem is lehet másképp megszólalni, csak mint a rendezőgéniusz tette (kicsit gőgösen és fennhéjázva).
Gervasi filmje egy kezdő, remegő kezű direktor iparos munkája, ami után – bízzunk benne – lesz még jobb darab, de ez az első még magán viseli a bizonytalankodás hibáit.

Hitchcock (12)
hirdetés

Amerikai, feliratos film
Rendező: Sacha Gervasi
Főszereplők: Sir Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Jessica Biel, Danny Huston, Michael Stuhlbarg, Toni Collette
98 perc
Forgalmazó: InterCom
Bemutató: 02. 07.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor