Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat

Jubilál a Titanic Filmfesztivál
2013-03. szám

20 év sok idő – meg nem is. Generációk nőnek fel ennyi idő alatt, egy 20 éves Opelt már ki vesz meg, de visszanézve mégis hamar eltelt az az idő, ami alatt a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál eljutott idáig. Maga a fesztivál is változott, mégis sokban ugyanaz maradt: ma is izgalmas, merész alkotásokat kínál,
kevésbé ismert és „eladható” műfajokat népszerűsít, és olyan régiókat mutat be, amelyek a hazai filmforgalmazás számára sokáig fehér foltnak számítottak.

A Paul Thomas Anderson The Master című remekművével nyitó, 20. jubileumi Titanic Filmfesztivál 2013. április 5–13. között zajlik, és újra átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger leg­iz­gal­ma­sabb alkotásaiból. Idén előreláthatólag 60 egész estés filmet és több rövidfilmet láthat majd a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait.
Minden évben akad kiemelt ország, vagyis vendég, és ezt a szerepet már másodszorra tölti be Írország, de a legfrissebb cseh filmtermés java is vászonra kerül, stílszerűen a Staropramen sörnek kö­szön­he­tően – köztük a frissen díjözönnel jutalmazott film noir, az Árnyékban és a kint közönségkedvenc Járási bajnokság. Mint mindig, most is erős lesz a bűnfilmeket, krimiket és thrillereket tömörítő A sötét oldal, ahol láthatjuk a legújabb Johnnie To- mestermunkát, a Drogháborút és egy egészen különleges, „fordított” thai akciófilmet, a Fejlövést, a Hitchcock-paródia Pervertigót, illetve a Feloldozás című, misztikummal bélelt, független amerikai alkotást és a Mon ami című fergeteges víg­já­té­kot. És tovább fűzve a gondolatot, a független amerikaiakból is találhatunk idén bőven – köztük nemzetközi premiernek számít a Hogy kövessünk vadidegeneket? vetítése –, ahogy a skandináv alkotások is megkerülhetetlenek, mint a svéd Avalon vagy az izlandi krimi, az Éjsötét játszma.

Nincs Titanic zene nélkül: megtaláljuk itt a zenés dokumentumfilmeket és a zenei témájú játékfilmeket, mint a rapper és soul-énekes Ben Drew, alias Plan B rendezte Ill Manors – Rázós környék vagy a megtörtént esetet, egy igaz rock’n’roll svindlit feldolgozó, szintén angol Bakelit. A zenés doksik között lesz egy, a Pulp történetét elmesélő, egy Adam Greennel foglalkozik, másik a soul-szenzáció Charles Bradleyvel, és az igazi fesztiválkedvenc Big Easy Express is vetítésre kerül a Mumford & Sons amerikai turnéjáról. Lesznek „igazi” dokumentumfilmek is, mint a szenzációnak számító és a fesztiválon két formátumban is megnézhető Az ölés aktusa vagy a Felkelés az egyiptomi forradalomról.
És a végére maradt a lényeg, a Hullámtörők-díjért idén kereken tíz alkotás verseng, amelyek közül három is erősen magyar vonatkozású: a holland Csendesek Tóth Orsi főszereplésével készült, a szlovák Köszönöm, jól rendezője Prikler Mátyás, és maga a film is kétnyelvű, szlovák-magyar, és szintén innen jött a magyar felmenőkkel ren­del­ke­ző Mira Fornay drámája, a Kutyám, Killer. Persze a fődíjra esélyes a hipnotikus amerikai Feltörő színek Shane Carruthtól (A találmány) a francia Alija, az ausztrál-német Lore vagy a belorusz háborús dráma, a Ködben is – a közönségdíjra pedig minden más itt vetített izgalmas alkotás!
hirdetés


www.titanicfilmfest.hu
www.facebook.com/titanicfilmfest

20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, 2013. április 5–13.
Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi mozi, Puskin mozi, Örökmozgó, A38

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor