Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (2)
Iron Sky
2013-09. szám / Gulya István

Rögvest az elején tisztáznunk kell, az Iron Sky szatíra – legalábbis az akart lenni –, még ha nem is minden tekintetben váltja valóra a célkitűzéseit.

Aki olyasmi élményre vágyik, mint, mondjuk, a Náci zombik című horror esetében, csalódni fog. Nagyot. Itt a Holdról támadó nácik arra használtatnak, hogy általuk kapjunk tükörképet elhülyülő magunkról.
A steampunk-technikával operáló és Laibach-indulókra menetelő nácik akkor kerülnek az Amerikai Egyesült Államok és a világ látóterébe, amikor az USA-elnöknő (Stephanie Paul) épp az újraválasztására ké­szül. A vereség elől 1945-ben a Holdra menekült Führer-hívők Wolf­gang Kortzfleisch tábornok (Udo Kier) vezetésével vissza sze­ret­né­nek térni a Földre, hogy a szeretet jegyében a világbéke áldását hozzák el, persze sokkal inkább a bolygó lerohanásáról van szó, gigantikus masinájuk, a wagneri opera címéről (Az istenek alkonya) kölcsönzött Götterdämmerung bevetésével. A szuperromboló működéséhez azon­ban szükségük van a modern földi technikai vívmányokra (mobiltelefon, tablet). Ezért a Földre küldik a becsvágyó, hatalomittas Klaus Adler hadnagyot (Götz Otto) és kü­lö­nít­mé­nyét, aki „friss eszméivel” a választási kampány arcává válik, hasonlóképp a náci lózungoktól elbájolt, s csak lassan a tudatára ébredő mennyasszonya, Renate Richter (Julia Dietze). A náci fruska fokozatos eszmélésében az az afroamerikai űrhajós a társa, aki a Holdra szállásakor először találkozott a nácikkal, és szembesült kegyetlenségükkel és tényleges terveikkel (csak persze senki nem hitt neki). Kettejükre hárul az emberiség megmentése.
Az ötlet remek (nácik a Holdon, az 1940-as évek technológiájával), a szórakoztató epizódok mellett (mint mikor a kampányt vezető „főkommunikátor-dög”, Peta Sergeant A bukás nagyjelenetét idézően teremti le impotens alkalmazottait) azonban sok a fél- vagy nem-megoldás, a sablon. Chaplin többször megidézett A diktátora kétélű fegyver. Egyrészt világossá teszi, hogy az Iron Sky jelen világunk karikatúráját adja, másrészt rangot ad, minőséget jelent, ha Chaplinhez méri magát egy szatíra, tudni kell olyan színvonalat is hozni. Ez nem sikerült a 34 éves finn rendezőnek, Timo Vuorensolának. A film körüli felhajtás azonban akkora volt (a 7,5 millió eurós költségvetéséből egymilliót a rajongók adtak össze), hogy a hírek szerint tervezik a folytatást Iron Sky II – The Coming Race címmel.

Iron Sky (16)
Finn, feliratos film
Rendező: Timo Vuorensola
Főszereplők: Udo Kier, Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto
hirdetés

93 perc
Forgalmazó: JIL Kft.
Bemutató: 10. 10.







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor