Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat

Ha már egyszer nyár van…
2008-26. szám / WG

Játszunk el a gondolattal, hogy nemcsak korlátlan szabadidővel, de ugyanennyi pénzzel is rendelkezünk.
Ha így lenne, a nyarat azzal tölthetnénk el, hogy az egyik fesztiválról ki, a másikra meg be, és csak a szervezetünk strapabírása miatt kéne aggódnunk, de ennek erősítésére meg ott vannak a vitaminok. A Pesti Műsor első, június végi, júliusi fesztiválkörképe következik.

Glastonbury (Anglia)
Június 27–29.
A Délnyugat-Angliában, Somerset megyében található kisváros egyfelől a hagyomány szerint a brit kereszténység bölcsője, másfelől a fesztiválok fesztiváljának is az otthona, immár 38 éve. Az elsőt – nem nehéz kiszámolni – 1970-ben tartották meg, egy nappal Jimi Hendrix halála után. A Glastonbury akkor még Pilton névre hallgatott, ám a következő évben már át is keresztelték, annak ellenére, hogy a fesztivál helyszíne nem Glastonbury, hanem a Worthy Farm, ami két falu, Pilton és Pylle között található. Az ötletgazda a farm tulajdonosa, Michael Eavis volt, aki azóta a fesztiválozó fiatalok védőszentjének számít. Idén 137 500 db jegyet adtak ki, amiből első nap még „csak” 100 000 fogyott el, aminek egyetlen oka az utóbbi évek esőzései, amik rendre elmosták a fesztiválozókat. A Glastonbury 22 helyszíne nemcsak koncerteket kínál, de aki a cirkuszra, a színházra vagy a filmekre gerjed, az is talál magának programot.
Fellép: Jay-Z, Amy Winehouse, Kate Nash, The Raconteurs, The Verve, Leonard Cohen, Duffy, Hot Chip, MGMT, The Kills, John Cale, Suzanne Vega és még kismillióan. Mindez 155 fontért, vagyis kb. 47 000 Ft-ért kapható.

Volt (Magyarország)
Július 2–5.
A Volt 16. alkalommal kerül megrendezésre – hol máshol, mint – Sopronban. Ez a négy nap nyitja a hazai fesztiválok sorát évek óta, s aki lemarad, annak általában egész nyáron nyomasztó hiányérzete szokott lenni. A magyar zenei élet színe-java mellett – bár ebben az évben a korábban hagyományszámba menő Ákos-koncert hiányzik a repertoárból – az idén olyanok hozzák lázba a fesztiválozókat, mint Manu Chao, a Cypress Hill, Roni Size, az Offspring, a Tosca, a Dreadzone, Tiga, Marky és Stamina MC, Frank Popp, High Contrast, Layo & Bushwacka és a Nouvelle Vague. Mindez 6 koncerthelyszínen történik majd, de lesznek még tudattágító előadások és beszélgetések, játékok, civil szervezetek, kiállítások, bicajkölcsönzés, testfestés és véradás. A napijegy elővételben 5990 Ft-ba, a helyszínen 6990 Ft-ba kerül majd, ugyanez a négynapos bérletben 14 900, illetve 16 900 Ft-ot jelent.

Roskilde (Dánia)
Július 3–6.
A Volt idei kihívóját 1971-ben találta fel két egyetemista, Mogens Sandfær és Jesper Switzer Møller. A Dánia keleti, Sjælland régiójában található Roskilde fesztiválja töretlen népszerűségén egyetlen folt esett, 2000-ben, amikor a Pearl Jam koncertjén 9 ember életét vesztette. Azóta szerencsére helyreállt a megtépázott hírnév. Külön kiemelendő, hogy a fesztivál majdnem minden járulékos feladatát – a sörcsapolástól a színpadállításig – önkéntesek végzik el, míg a vezérkar csupán 20 embert jelent. Az idei fesztivált egy négynapos előfesztivál vezeti fel, ami igazából még nem koncerteket jelent, hanem rákészülést, bulizást, bemelegítést. A nyolc koncerthelyszínen 3-a után aztán olyanok fognak fellépni, mint a Chemical Brothers, Neil Young, a Judas Priest, a Grinderman, a Digitalism, a Gnarls Barkley, a Kings Of Leon és még sorolhatnánk. A belépő 1650 dán korona, vagyis kb. 55 000 Ft, de mind a 8 napra.

Hegyalja (Magyarország)
Július 9–13.
Tokaj-Rakamaz a helyszíne a legnagyobb kelet-magyarországi zenei fesztiválnak, amit ez évben kilencedik alkalommal rendeznek meg. Bár a Hegyalja programja inkább rockosnak mondható, azért némi kis elektronikus tánczenét is engedélyeznek a szervezők a fesztiválozóknak. A 7 zenei színpad mellett egy filmes és egy környezettudatos helyszín is várja a látogatókat. A hazai fellépőkön túl látható-hallható majd a Juliette & The Licks, az ex-Orbitalos Phil Hartnoll, a The 69 Eyes, a Future Prophecies és a Katatonia. Napijegyet csak a helyszínen lehet majd venni 5200 Ft-ért, míg bérletet viszont elővételben is, 12 500 Ft-ért, ami a helyben már 15 000 Ft-ba fog kerülni annak, aki nem volt elég szemfüles.
hirdetés

Balaton Sound (Magyarország)
Július 10–13.
Az egyik legfrissebb, ám ennek ellenére igen gyorsan nagy népszerűségre szert tett fesztiválunk, ami a Balaton partján, a zamárdi szabadstrandon található, vagyis a víz közvetlen közelsége külön örömforrás lehet a bulizók számára. Idén második alkalommal rendezik meg, s akárcsak tavaly, úgy most is roppant erős az elsősorban az elektronikus zenére szakosodott fesztivál koncertkínálata. Az öt helyszín leginkább várt fellépői: Fatboy Slim, a Goldfrapp, a Massive Attack, a The B52s, a Booka Shade, Jimi Tenor, LTJ Bukem, de rajtuk kívül is még számtalan húzónév érkezik külföldről szórakoztatni a belföldieket. A napijegy elővételben 6990, a helyszínen 8990 Ft, a bérlet pedig 16 900, illetve 19 900 Ft.

Exit (Szerbia)
Július 10–13.
A volt szocialista országok versenyében, ha a fesztiválokat tekintjük mértéknek, mindenképpen mi állunk az első helyen a kínálat tekintetében, de a szerb dzsembori erős ellenfél, már csak azért is, mert a UK Festival Aawardson elnyerték a kontinens legjobb fesztiválja díjat is. Persze ehhez az is kellett, hogy az Exit kiváló brit kapcsolatokkal rendelkezik. A Duna-parton álló újvidéki várban 2000 óta megrendezett fesztivál a megbékélés jegyében zajlik, itt testvér mindenki, szerb, horvát, magyar és valahány nép, amelyik csak felbukkan a vár falai között. Minden évben lenyűgöző a zenei kínálat, s most sem lesz ez másképp. A sok kisebb színpad mellett 6 nagyobb helyszín található. Fellép, többek között, Paul Weller, a The Streets, a NERD, Manu Chao, a Sex Pistols, a Primal Scream, a 2Many DJ’s, a Ministry, a The Hives, Afrika Bambaataa, Laurent Garnier, Sven Vath, a Soulwax, Kruder & Dorfmeister, Roni Size, High Contrast, Skream & Benga és a sor még bőven folytatható lenne. A 4 napra 72 fontba (kb. 22 000 Ft) kerül a jegy.

Benicássim (Spanyolország)
Július 17–20.
Ha a barcelonai Sonar fesztivált el is buktuk, de a másik spanyol rendezvényről még nem csúsztunk le. A tengerparti spanyol város nemcsak a turisták közkedvelt helye, de a fesztiválozóké is. A Benicássim, röviden FIB (Festival Internacional de Benicassim) a „spanyol Glastonbury” néven is ismert. Mint minden évben, úgy idén is sokat ígérő a fellépők névsora, akik között ott találjuk a Sigur Rost, a Lightspeed Championt, a My Bloody Valentine-t, Mikát, Róisín Murphyt, a Spiritualzedot, a Hot Chipet, a The Glimmerst, a Gnarls Barkleyt, Trickyt, a The Raconteurst, a The Killst, Jose Gonzalest, Leonard Cohent, Morrisseyt, Siouxsie-t, a Justice duót és a Death Cab for Cutie-t is. A belépő 130 font (40 000 Ft) egy személyre, s az ár kempinghellyel együtt értendő.

Melt! (Németország)
Július 18–20.
Az idén 11. alkalommal megrendezett fesztivál le se tagadhatná, hogy német. A buli a legsúlyosabb iparterületen zajlik, a Lipcse és Halle között található Gremmin-tóba benyúló Ferropolis-félszigeten. Ez egy szabadtéri múzeum is egyben, ahol múlt századi ipari gépeket állítottak ki, melyekből különféle szoborszerű építményeket hoztak létre. A látvány lenyűgöző. Bár a rockzene is képviselteti itt magát, de a főszerep az elektronikáé. Idén Björk, Adam Green, Uffie, a Zoot Woman, a The Notwist, a The Teenagers, a Stereo MC’s, Mr. Oizo, Miss Kittin, a Gus Gus, a Franz Ferdinand, Ellen Allien, az Editors, Doc Scott, a Deus, a Does Offend You, Yeah? és a Bonde Do Role is fellép a Melt!-en, és csupán a helyhiány miatt nem sorolok további neveket a fellépők közül. Az egynapos belépő 45 (kb. 11 000 Ft), a kétnapos 65 (majd’ 16 000 Ft), a háromnapos 85 (20 500 Ft) euróba kerül.

Balatone (Magyarország)
Július 24–27.
A hónapot itthon fejezhetjük be az egykori úttörőtáborban, Zánkán, ahol idén második alkalommal rendezik meg a másik balatoni zenei fesztiválunkat. A koncertek mellett borfalu, különféle strandsportok, filmek, kerekasztal-beszélgetések és úttörő retro múzeum is várja a fiatalokat. A fellépők nagy része természetesen itt is csupa hazai alakulat, de azért külföldi zenekarok is adnak koncertet Zánkán. Itt lesz a Beatsteaks, Killa Kela, DJ Vadim, a Zion Train, DJ Teebee, Cagedbaby, a Freeform Five, Noisia, a The Real McKenzies és DJ Hyper. A napijegy elővételben 4300, a helyszínen 5000 Ft, míg a bérlet 9900, illetve 12 000 Ft.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor