Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4)
Igenis, miniszterelnök úr! – Kultúrbrigád / Átrium Film-Színház
2013-12. szám / Bóta Gábor

Élvezettel fricskát mutat a hatalomnak az Igenis, miniszterelnök úr! A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház produkciója a kormányt élcekkel, viccekkel, gúnyos szurkapiszkákkal veszi célba. Antony Jay és Jonathan Lynn munkája sikeres tévésorozat volt a nyolcvanas években, a BBC-n.

Faragó Zsuzsa és Ugrai István készítették a magyar szöveget, és az angol jelenségeket vegyítették magyarokkal, ami közel sem azt jelenti, hogy bármelyik szereplő is egy az egyben behelyettesíthető lenne valós emberekkel. Hevér Gábor alapvetően pipogya, szinte semmihez nem értő, narcisztikus kormányfőt alakít, akit leginkább a hatalmának megtartása érdekel, de most ez is kérdésessé válik, így meglehetősen nyugtalan és kapkodó. Aki leginkább észnél van, az az Alföldi Róbert által alakított kabinetfőnök. Szertartásosan elegáns és kimért beszédű. De ez a megfontoltnak tűnő beszéd cinizmust is tükröz, és olykor átcsap hivataloskodó szózuhataggá a magát az ország valós vezetőjének tekintő csúcshivatalnok szájából.
A miniszterelnököt az már nem hozza ki a sodrából, hogy diákok tüntetnek a kormányzati üdülő előtt, szinte félvállról odaveti, hogy majd megunják, és hazamennek. Európáról is rutinból hangzanak el megjegyzések. Ahogy az állami pénzből a hatalmat a művészet eszközeivel kritizálókról is, akiknek nem is érdemes támogatást adni. Amikor azonban az egész országot, sőt, akár a lefitymált Európát is a csávából kihúzó, grandiózus olajüzlet érkezik keletről, a képzeletbeli Kumranisztánból, a miniszterelnök csak tűzbe jön. Aztán lelohad, mert a kumranisztáni külügyminiszter a szerződésért cserébe egy tizenhat éves szűzlányt követel, egyéjszakás használatra. Nagy kérdés, lehet-e gondosan őrzött, tüntetőktől körülvett nyaralóba akár helikopterrel bejuttatni ilyen előnyökért készséges leányzót? A miniszterelnök álságos talpnyalói ugyancsak lemerevednek a groteszkbe forduló szituációtól. A személyi titkárát Ficza István tudálékoskodó, zavarában fellengzős hangsúlyokkal elmondott idézeteket eregető, finomkodó alaknak ábrázolja. Parti Nóra csinos bombázó, körmönfont politikai tanácsadó, aki nem akarja a bőrét vásárra vinni. Némedi Árpád kumranisztáni nagykövetként elszánt határozottsággal, tántoríthatatlanul közvetíti a külügyminiszter elvárását. A patthelyzet előre kódolható. A kumranisztániak elhúznak, a tisztelt miniszterelnök, az emberei és velük együtt az ország kátyúban marad.
hirdetés

Znamenák István kesernyés mulatságot rendezett, ami ugyan nem mindig elég magvas, de politikai pikantériával és ötlettel telien szórakoztató.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor