Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Parti Nagy Lajos
Mi történt avagy sem
2013-12. szám / Illés Mihály

„Ez a Gyuszi vett tavasszal hét darab „Pofádat befogod, vazeg!” feliratú pólót, abban jár egész nyáron, arra veszi rá a misezakót vagy a kezeslábast, ha horgászni megy. El szokta magyarázni, hogy ez egyrészt poén, mert a humor kimondottan az életeleme neki, másrészt van ebben ko­molyabb figyelmeztetés is a miheztartásra, mert ez a pampogda és vélemény-kavalkád, ez azért bizonyos keretek közé szorítandó. Nem könnyű, de szorítandó.”

Az életbölcsességéről tanúbizonyságot tévő Gyuszi egyébként strand­cikká­rus, aki lényegében agyonrúgja a fiát.
Parti Nagynak, a miheztartás végett, nagyon elege van a vélemény-kavalkád keretek közé szorításából, új kötetének történetei aprólékos közelképet adnak a szétzilált hazai társadalom kiábrándító állapotáról, legyen szó faluról, nagyvárosról, idősekről, fiatalokról, cigányokról, zsidókról, többségiekről és kisebbségiekről. Szerencsétlenekről vagy valamivel szerencsésebbekről. Bárkiről. „A kocsiban nem ül más rajtuk kívül, én, mint a kamera, de én helyet nem foglalok el” (Hév nyári nap) – ez talán a teljes novellakötetre érvényes szerzői alapállás: a megfigyelés, rögzítés, értékelés nélküli dokumentálás. A novellafüzér elemeiben egy-két helyen van egymásra utalás, koherencia, mint például Majmók Dianna, a dús szépségű hullamosó („temetkezési kozmetikus”) nő és Lehel, a bársonyos hangú metróvezető románca esetében, vagy kis kikacsintás (Dumpf Endre felvonultatása), de a közös elem a megfigyelői attitűd.
Az írások főszereplői vallanak, beszélnek, megállíthatatlanul ömlik belőlük a szó legféltettebb titkaikról, életük sötét bugyrairól „egy idegennek”, ahogy magára egyszer utal a narrátor. A megmosolyogtató ábrázolás mögül viszont kikandikál a szorító valóság, a villamoson provokáló kis fasisztát súlyos szatyorral lecsapó két öregasszony nagyon is mai története negyvennégybe röpít minket. De magunk elé tudjuk könnyen képzelni a szigeti futókörön provokált, majd megvert nyugdíjas futót, vagy az ellenőrök által kigúnyolt, törpenövésű utast is. A „Tömpék népe” tömpemizséri újság szerkesztősége alighanem rólunk ír, mindnyájunkról. A szóhasználat nem egyszer valóban tanúvallomásnak vagy bírósági tárgyalásnak hat, jogi bikkfanyelv, jegyzőkönyvrészlet.
hirdetés

Kötelező körként muszáj megemlíteni Parti Nagy virtuóz nyelvzsonglőrködését, az olvasó egyik ámulatból a másikba esik, és persze irigykedik, hogy valaki ennyivel jobban ismeri, használja a közös anyanyelvet. De ezt a megszokhatatlanságot már megszoktuk a szerzőtől. Hogy a nyelv rezdülései mellett a tár­sa­da­lom­rajz­ban is ennyire magabiztosan pontos, azt még csak most kezdjük felismerni. Ezek az életképek tűélesek, roppantul szórakoztatóak és végtelenül leverőek. Olvassuk, mert jó, olvassuk, mert fáj.

Magvető Kiadó
220 oldal / 2990 Ft
Kritika (5)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor