Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat

Nyári színház Kőszegtől Zsámbékig
2008-28. szám

Feltételezve az optimális feltételeket, kevés kellemesebb kikapcsolódás akad a nyári színháznál, ülni a langymeleg estében,
és nézni egy jó színházi előadást. Ezen a hétvégén az ország több pontja is kínál ilyesfajta kikapcsolódást.

Királyi kaland Kőszegen

Különlegesnek ígérkezik az idei kőszegi bemutató. A várszínház fölkérésére született új zenés vígjáték Mikszáth Kálmán A szelistyei asszonyok című elbeszélése és Makk Károly Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? című filmje nyomán. A szerzők – Makk Károly mellett – Lőkös Ildikó, a versszövegeket író költő, Lackfi János, a korabeli hangulatot fölidéző zenét pedig Sebő Ferenc szerezte, aki együttesével kíséri is a dalokat, táncokat. A színpadon a török elleni harcok miatt férfi nélkül maradt szelistyei asszonyok története elevenedik meg, akik nem nyugszanak bele helyzetükbe, és új férfiakat kérnek a királytól. Ám a király döntése előtt látni akarja, milyenek is az asszonyok. Három gyönyörű asszony érkezik a király elé, meglehet, egyik sem szelistyei... Mátyást Fekete Ernő, Beatricét Parti Nóra játssza, és szerepelnek az előadásban a kőszegi „társulat” népszerű színészei, többek között Molnár Piroska, Hollósi Frigyes, Bezerédi Zoltán és Spindler Béla is. A rendező Jordán Tamás. Bemutató: 11., péntek, 20.30.

A kölyök Pécsett

A zenés játék a Pécsi Szabadtéri Játékok és a Pécsi Nemzeti Színház közös bemutatója. Nagy Tibor a zenét szerezte, Pozsgai Zsolt a történetet, Bradányi Iván a dalszövegeket írta. Az alkotók szándéka szerint darabjuk főhajtás a 20. század nagy humanistája, Charlie Chaplin emléke előtt. A musical ősbemutatója több mint másfél évtizede volt az Arizona Színházban, Mikó Istvánnal a főszerepben, azóta több vidéki színház műsorára tűzte, sőt, külhonban is bemutatták. A Balikó Tamás rendezte pécsi előadásban a 30 éves Charlie Chaplint Lipics Zsolt, a pécsi színházi élet emblematikus művésze formálja meg, aki szerint egy ilyen világhírű személy bőrébe bújni egyrészt igen rizikós, ugyanakkor igen hálás feladat. Jackyt, a tízéves kölyköt Dörömböző Máté, illetve Kecskés Alexisz felváltva játssza Győrfi Anna, Stubendek Katalin és mások társaságában. Premier a Pécsi Szabadtéri Játékokon,
hirdetés

11-én, pénteken, 21.00-kor.

Volt 5 évünk – Tihanyban
Jason Robert Brown kétszereplősének hazai bemutatója a MüPában volt, Böhm György rendezésében, majd tavaly ősszel a Vidám Színpadon játszotta tovább a két szereplő, Malek Andrea és Kamarás Iván. Bejön egy nő. Énekelni kezd: Jamie elment, végleg elhagyta őt. Egyedül maradt. Boldogtalan. Bejön egy férfi. Most ismerkedett meg egy fantasztikus nővel: Cathy a legtökéletesebb ember, akit valaha ismert. Boldog. Aztán folytatódik a történet, váltják egymást a dalok, a jelenetek, és kiderül: a két szereplő ugyanazt a történetet meséli, csak éppen Cathy a végétől visszafelé, Jamie pedig a kezdetektől a szakításig. Szinte végig két idősíkban és térben léteznek együtt a színpadon, csak a darab közepén találkoznak, amikor a két történetszál időben és térben metszi egymást. Ez az egyetlen duettjük, a darab különben párhuzamos zenei monológok füzére. Öt év története egy órába sűrítve. A Tihanyi Szabadtéri Játékokon 12-én, szombaton, 20.30-kor láthatja a közönség.

A hetvenkedő katona Százhalombattán

A IX. Szabadtéri Színházi Esték keretében a Régészeti Park szabadtéri színpadán kerül színre Plautus A hetvenkedő katona című vígjátéka. A Pécsi Szabadtéri Játékok és a Pécsi Janus Egyetemi Színház közös bemutatóját Tóth András Ernő rendezi. Klasszikus vígjáték, klasszikus karakterekkel, klasszikus helyzetkomikumokkal, a vicchez elengedhetetlen félreértéseket elfogadó klasszikus szabályokkal. A darabban minden érzelem tiszta, világos. Pont ezért érthetetlen. Alig győzik csűrni-csavarni, hogy kisajtoljunk belőle egy kis mai, lapos, 21. századi hepiendet. A főszereplő Kocsis Gergely, a címszereplő pedig Adorjáni Bálint végzős színikadémista, aki ez évtől a Radnóti Színház társulatát erősíti (korábban mindketten az egyetemi színház tagjai voltak Premier július 12-én, 21 órakor.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor