Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Kritika
Encsem-bencsem: Anyukám mondta
2014-02. szám / DIBBUK

„Debrecenből jöttünk idáig…” – panaszolja büszkén a középkorú házaspár, amely egy eléggé kényelmetlen, kétszemélyes kis­asz­tal­hoz kuporodhat oda, főműsor-időn abszolút kívül egyébként, délután fél öt körül. Egy má­sik asztaltársaság

Bicskéről érkezett, de mi sem panaszkodhatunk: Budapestről indultunk a magyar világvégére, Encsre, hogy lássuk a csodaéttermet, amiről mindenki beszél. Természetesen mi is jó előre foglaltunk asztalt, mint ahogy erre a honlap is bölcsen figyelmeztet.
Az Anyukám mondta (tényleg ez a neve), zegzugos, többször bővített műintézmény, amely most már több éve tündököl a hazai csúcs­gaszt­ro­nó­mia egén. A vidéki vendéglátás egyik zászlóvivője alighanem a Budai Gourmet Fesztiválon való ven­dég­szerepléseivel lopta be magát a gasztro véleményvezérek szívébe, standjuk körül mindig kiváló a hangulat, óriási a nyüzsgés és persze különlegesen jó a koszt. A kérdés nyilván az, hogy amikor nemcsak kétféle, falatnyi ételt kell prezentálni, hanem üzemszerűen működni, hogyan teljesít a csapat. Az étterem két vezetője egy testvérpár, akik olaszországi ven­dég­mun­kál­ko­dás során sajátították el az alapanyagok iránti feltétlen tiszteletet és az egyszerű, de komp­ro­misszu­mot nem engedő színvonalú ételkészítés igényét.
Amiről élőben rögtön meggyőződhetünk, az éppen a fent említett jó hangulat: az egész –nagyszámú – csapat láthatón imádja egymást, imádják a munkájukat, és, úgy érezzük, a vendégeket is szeretik. A lazaság, a könnyedség és a letörölhetetlen mosoly óhatatlanul átragad mindenkire, egyszerűen jó itt ülni. Minden felszolgáló túlteljesít, közvetlen a gyerekekkel, segítőkész a bizonytalankodókkal, szóba elegyedik a szakmai részletek iránt mélyebben érdeklődőkkel. Az egész étkezés során visszaigazolódik a tulajdonosok mániákus alapanyag-centrikussága: csak a kikezdhetetlenül tökéletes az elég jó, jöjjön akár Olaszországból, készüljön akár háznál. Ilyen hozzávalókból persze „könnyű” jó konyhát vinni, tényleg csak elrontani lehet. Sajnos ez be is következik itt-ott.
A káposztás bárányleves ízre fergeteges, hőmérsékletre viszont nem, a kellő forróság eléréséhez képest árulkodóan gyorsan érkezik az asztalhoz. Az étterem húzóágazata, a valódi olasz pizza kétséget kizáróan remek, a tészta helyenként kellemesen, füstösen szenes, a könnyű burrata-sajt, az olasz sonka, rukkola és bazsalikom friss és ízes, itt a technológia és a hozzávalók együttes diadalt aratnak. Az étlap szerint lassan készült zempléni bárány sajnos elég szívós maradt, lehet, hogy mégsem szántak rá elég időt a sütésnél. Mindenesetre az egyes részeken, daraboláson látszik, hogy valóban frissen bontott, helyi alapanyagból dolgoznak, még friss báránymájat is tálalnak a fogáshoz, a hús ellenálló-képességén kívül csak dicsérni lehet, ide értve a jól elkészített téli zöldségeket is. A golgotagyümölcsös szósszal kínált sajttorta krémes, illatos, tán kicsit túlédesített, de a szósz ezt elegánsan egyensúlyba hozza. A sajttál megint csak a hozzávalókról szól: sírnivalón jó sajtok: friss kecske, érlelt gorgonzola, parmezán, helyi mézzel, házi lekvárokkal, friss grinzinivel a pizzakemencéből: varázslatos, noha kevéssé a konyha, mint inkább az elképesztő alapanyag-beszerzést dicsőíti. A kávé ugyancsak kuriózum, szintén Olaszországig mentek a legexkluzívabb manufaktúra-beszállítóig. Ők is sokat utaznak érte, elvárható, hogy mi is sokat utazzunk értük.

Encs, Petőfi út 57.
Főétel: 1800–5300 Ft
Kritika (4,5)
hirdetés











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor