Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Ez a zenekar mindenekelőtt egy közösség
2014-04. szám / Szepesi Krisztina

Horváth Zsolt 11 éve vette át a pécsi Pannon Filharmonikusok vezetését. Harmadik ciklusának kellős közepén arról mesél, hogy egy magyar zenekar életében milyen nagy jelentőségük van a sikeres fellépéseknek a világhírű nemzetközi színpadokon, és miként lehetséges ilyen
mennyiségű koncert mellett, hogy minden este csillogó szemmel lépnek fel a zenekar tagjai, miközben lélekben már a következő, sűrű évadra is készülni kell.

Igazgatói célkitűzésében harmadik ciklusának egyik fő céljaként fo­gal­maz­ta meg, hogy Pécs felkerüljön a zenei centrumok európai tér­ké­pé­re. Hogyan értékeli az eddigi megtett utat?
H. Zs.: Az elért eredmények alapján elmondhatom, hogy a Pannon Filharmonikusok a 2014-es évre mind szakmailag, mind pedig re­no­mé­ját, elfogadottságát tekintve beérkezett. Az elmúlt években há­rom­pó­lu­sú zenekarrá váltunk, hiszen a saját városunk koncerttermi jelenlétén túl olyan gyakori vendégek vagyunk a Mű­vé­sze­tek Pa­lo­tá­jában, hogy szinte természetes része lett az életünknek. Hatalmas siker szá­munk­ra, hogy felkértek minket a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyi­tó­kon­cert­jé­nek eljátszására. Ez a megtiszteltetés emlékeim szerint az elmúlt 33 évben csak fővárosi vagy külföldi zenekarokat ért. A pécsi és fővárosi koncertekhez társul a külföldi fellépés mint harmadik pólus. Legutóbb egy francia és egy svájci-német turnén voltunk. Utóbbin 13 hangversenyt adtunk a két ország leg­i­ko­ni­ku­sabb hangversenytermeiben. Több mint húszezer ember hallgatott meg minket, és mindenhol álló tapssal fejeződtek be a koncertek. Ez az elismerés számunkra óriási értékkel bírt. Szakmai szempontból nagyon fontos, hogy a szimfonikus zenekari játék bölcsőjében, Németországban mérettettünk meg, és sikerünkkel az élvonalbeli zenekarok közé sorolódtunk. Ezt nagyon kevés magyar zenekarnak sikerült eddig elérnie. És nem állítom, hogy tőlünk lenne hangos Berlin, de az biztos, hogy úgy fogadtak bennünket, mint a saját A kategóriás zenekaraikat. Persze az, hogy mikor lépünk fel ott újra, már nem annyira szakmai, mint inkább üzleti és kapcsolati kérdés. A magyar szimfonikus zenekarok még mindig inkább egzotikumnak számítanak az európai zenei életben, és egy turné még nem elegendő a rendszeresség kialakításához. De a turnén túl is fantasztikus év van mögöttünk, ráadásul többet dolgoztunk, mint valaha. A tavaly augusztusi kezdés óta az együttes nem volt szabadságon, a turnénak köszönhetően pedig a karácsonyt is külföldön töltöttük, mégsem érezzük úgy, hogy fáradnánk. Erről a közönség is meggyőződhet estéről estére: egy friss és csillogó szemű csapatot láthat a színpadon.
hirdetés

Ilyen sok koncert és utazás mellett hogyan képes fenntartani a lelkesedést?
H. Zs.: Ez a zenekar mindenekelőtt egy közösség. Apránként építettük fel ezt: az őszinte, nyílt szakmai diskurzus mellett klasszikus vállalati tréningekkel, közös kirándulásokkal, családi ünnepségekkel, a mi világunkban egy egyedülálló kísérlet keretében. Az új ciklus kezdetén, 2011-ben egy 3 napos tréningen például a száz tag együttesen fogalmazta meg a PFZ jövőképét. Ezt tizenkét pontba szedtük, ki­nyom­tat­tuk egy hatalmas plakátra, bekereteztettük, és kifüggesztettük a próbatermünk falán. Ennek egyik pontja volt a Berlini Filharmóniában való fellépés, és mi ebben az évben január 5-én ott álltunk azon a színpadon. Határozott célkitűzéseink vannak, ezek mentén építkezünk, de mindig vannak új terveink. És bár a beérkezett jelzőt használtam a zenekarra, mégis inkább azt mondanám, úton lévők vagyunk, akik holnap többet akarnak önmaguktól annál, mint amit tegnap elértek. Ennek persze vannak nehézségei, hiszen a társaság, amely ezt 11 éve elkezdte, a negyvenes korosztályból való, és nagyon komoly feladat a fiatalok csapatba integrálása. Ahová most eljutottunk, az sokéves közös munka eredménye, az új csatlakozók pedig elsőre csak a profizmust látják. Mi azon dolgozunk, hogy az új tagok ne maradjanak kívülállók, hogy a profi játék mellett bontakoztassák ki a személyiségüket is. Rendkívül csalódott lennék, ha ez a munka a mi generációnkat nem élné túl.

Bár még koránt sincs vége az évadnak, a következő is meglehetősen sűrűnek és izgalmasnak tűnik.
H. Zs.: Beérett a struktúra, amit a Kodály Központban kialakítottunk. Ez egy sokszereplős játék, hiszen Budapest mellett egyedül Pécs zenei élete nem egyetlen zenekar monopóliuma, ráadásul ebben az évadban a Filharmónia Magyarország központja is Pécs lett. Ha kisebb léptékben is, de a pécsi Kodály Központnak a Művészetek Palotájához hasonló impulzív kínálata lett mára, amiben persze nekünk is meg kellett találni a saját közönségünket. Ez, úgy vélem, sikerült, hiszen telt házas koncerteket adunk. Szeptemberben pedig újra dördül a startpisztoly, és elindul hatféle bérletsorozatunk. A korábbi évekhez képest sokkal több kortárs zenét fogunk játszani, mert úgy érezzük, tágult a befogadó készség. Szeretnénk minden évben egy-egy nemzet zenéjére fókuszálni, ez most a francia lesz. A téli turnéból is hoztunk haza egy kis emlékeztetőt. Az egyik vendégművésszel, Andrei Gavrilovval nemcsak fantasztikus volt együtt dolgozni, de különleges szakmai barátság is kialakult köztünk. A közös játékunk nélkül nem lett volna realitása annak, hogy meghívjuk őt hozzánk, de a hat közös koncert óta a családjának érez és hív minket. Amikor felmerült, lépjen fel nálunk, örömmel mondott igent. Ettől a programtól fel fog robbanni Pécs és a Müpa is, mert őt nemcsak a világ legjobb zongoristái között tartják számon, de elképesztő személyiség is, kalandos életúttal. Nagyon nehéz bármit kiemelni, mert negyven produkciót játszunk majd Pécsett, és olyan kiváló művészek lesznek a vendégeink, mint Kocsis Zoltán, Howard Williams, Kirill Troussov, Baráti Kristóf, Cristian Mandeal, Kelemen Barnabás, Bogányi Gergely, Miklósa Erika, Meláth Andrea és még sokan a magyar élvonalból. A program pedig Bachtól egészen odáig tart, hogy a holokauszt-emlékév keretében darabot rendeltünk Vajda János, kiváló magyar zeneszerzőtől Radnóti: Bori notesz verseire, ami megszólalva nagyon izgalmas lesz vezető karmesterünk, Bogányi Tibor irányításával.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor