Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Összeállítás
Igazi tinédzser lamúr
2014-05. szám / Kovács Gellért

A fiatalkori románc mindent visz – ebben a hónapban a Csillagainkban a hiba című sikerkönyv-adaptáció (bemutató: június 5.) erre a legfrissebb példa. Persze találkoztunk mi már a mo­zi­tör­té­net során jó néhány sráccal és lánnyal, akik szintúgy szembementek a nehézségekkel, meg úgy egyébként: az egész világgal is.
Egymásért és a szerelemért. Összeállításunkban most ilyen párok következnek.

Rómeó és Júlia
Miért kezdtek járni?
Egymásnak lettek teremtve – természetesen és elsősorban William Shakespeare által. A világirodalom leghíresebb, egyben legtiltottabb sze­rel­mespárja számtalan alkalommal lobogott már a mozivásznon is, hol 16. századi ruhákban, kardokkal, korhű báli zenével; hol pedig ha­waii-mintás, ultramenő göncökben, automata fegyverekkel, pop­rit­mus­ban. De a lényeg mindig ugyanaz marad: a végére meg kell a szívnek szakadni.
Mekkora a dráma?
Mondhatni, klasszikusan nagy. A tanulság pedig mindig ugyanaz: a fiatalokat minden családi viszály ellenére békén kell hagyni! Különben a tragédiát még egy odaadó dadus vagy egy bölcs barát se aka­dá­lyoz­hatja meg.

Richard és Emmeline (A kék lagúna)
Miért kezdtek járni?
Nem igazán volt választásuk – hiszen egyedül maradtak egy lakatlan szigeten. A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb sikerfilmjében a tenger kék, az ég is kék, a túlélés és a felnőtté válás pedig nagyon ro­man­ti­kus. Nem létezik ennél kalandosabb papás-mamás.
Mekkora a dráma?
Nos, azért nem olyan nagy. Elvégre eléggé jól jártak a fiatalok. Hiszen cápák ide, önellátás oda, a va­ló­szí­nűt­lenül szőke és göndör Christopher Atkins nem is kívánhatott volna szebbet és jobbat Brooke Shieldsnél. Maradjunk annyiban, hogy sokan cseréltek volna mindkettőjükkel!

Thomas és Vada (My Girl – Az első szerelem)
Miért kezdtek járni?
Egymás mellé keveredtek. A kislány képtelen feldolgozni édesanyja halálát, a kisfiú pedig mindenre al­ler­giás. Aztán persze egymásban találják meg az egészséget.
Mekkora a dráma?
A befejezést tekintve s ahhoz képest, hogy elvileg ez egy cuki, 1991-es családi film a hetvenes évekről, bizony szem nem marad szárazon. Macaulay Culkint és Anna Chlumskyt meg kell zabálni, de komolyan is lehet venni őket: nem csak azért érintik meg az embert, mert rettentő aranyosak.

Füge és Ágota (Szerelem első vérig)
Miért kezdtek járni?
Így akarta 1985. Még mai füllel is erős betétdalok, hamisítatlan pesti hangulat, de leginkább a morcos vagány, az egyáltalán nem tehetségtelen Berencsi Attila, alias Bery Ary undergroundos kisugárzása biz­to­sí­tot­ta a generációs moziélményt. Szilágyi Mariann pedig egyszerűen gyönyörű.
Mekkora a dráma?
Átélhetően jelentős. Hőseink szárnyalnak, mint „földre tévedt égben járó angyalok” a körúton – és hi­te­les­sé­gük­nek is köszönhető, hogy mint listánkon oly sok filmes szerelemnek, ennek is lett aztán folytatása.
hirdetés


Anakin és Padmé (Star Wars előzmény-trilógia)
Miért kezdtek járni?
Összeszoktak. A hercegnő már akkor felfigyelt a kis Skywalkerre, amikor későbbi Darth Vader-i énje még csak nagyra nőtt sivatagi árnyék volt. Aztán a klónok támadása végképp összehozta a kozmikus fiatalokat.
Mekkora a dráma?
A szerelem ikreket szül, Anakin nyughatatlan jelleme pedig ördögi metamorfózist: az ifjú apát és jedi lovagot elragadja az Erő sötét oldala. Padmé belehal a szülésbe, de a gyerekekben, mert már a múltból ismerjük a jövőt, kódolva van Egy új remény.

Edward és Bella (Alkonyat sorozat)
Miért kezdtek járni?
A lány szomorú és sápadt volt, a fiú is szomorú és sápadt volt… Utóbbi azért, mert vámpír. Ettől viszont a lány nem lett szomorúbb, csak izgatottabb. És ezzel el is kezdődött az új évezred legvértelenebb vámpírtörténete, amely az ifjúsági ponyvahistória tán legszextelenebb love storyja is egyben.
Mekkora a dráma?
Több száz oldalnyi meg sokszor kétórányi – minimum! Kettejük szerelmébe ugyanis nemcsak a gonosz vérszívók tanácsa, hanem a vérfarkasok meg a vakító bőrcsillogást kiváltó napsütés is bekavar. Nem beszélve a vérfertőzésről!

Peter és Gwen (Legfrissebben: A csodálatos Pókember 2.)
Miért kezdtek járni?
A visszahúzódó Peter Parker szerelmes lett a csodaszép és okos Gwen Stacybe, aki viszonozta érzelmeit. Elvileg ilyen egyszerű lenne ez a történet – de mivel a fiú igazából a Pókember, ezért egy komoly ígéret és a sokszor előcitált felelősség miatt nem lehetnek boldogok. Mert Marvel-szuperhősnek lenni veszélyes foglalkozás. Illetve életmód.
Mekkora a dráma?
Hatalmas pókhálónyi. Peter nem bírt magával, Gwen se bírt magával – így hát temetés lett a vége. És nem a Pókember távozott el az élők sorából. Felkészül a második részből dramaturgiai okokból kivágott, debütálását inkább a harmadik részre tartogató, újabb kultikus sze­re­lem: Mary Jane Watson!

Vuk és Csele (Vuk)
Miért kezdtek járni?
Összeállításunkban természetesen legalább egy animációs szerelemnek is szerepelnie kell! A két rókatinédzser akkor talál egymásra, amikor Vuk a Simabőrű házánál kalandozik. Itt találnak rá a ketrecbe zárt csinos lánykára. Bizton állíthatjuk, hogy ravaszdiéknál az ilyen találkozásokat hívják úgy, hogy szerelem első kaparásra!
Mekkora a dráma?
Rettentő izgi! Bár Karaknak nem tetszik a veszélyes szabadítás gondolata, de végül persze segít, aztán együtt vándorolnak ők hárman. Az öreg mentor halála után Vuk és Csele családot alapít, s a legcsibészebb gyerekük viszi tovább apja nevét.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor