Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Rendezvény
Moziünnep 2008
2008-35. szám / KG

Lesz, nem lesz, nem úgy, nem akkor – az idei Moziünnep kapcsán se seri, se száma a nem hivatalos verzióknak.
A valós helyzetről a legilletékesebbet, Didier Dutour főszervezőt kérdeztük.

Vágjunk a közepébe: lesz Moziünnep?
D. D.: Most már bizton állíthatom: igen, idén is lesz. Szeptember 25 és 28. között. Igaz, néhány napja még kénytelenek voltunk kiadni egy körlevelet, melyben „komoly partner” jeligére hosszú távon gondolkodó szponzort kerestünk, de mostanra már ez is megoldódott. Nagyon örülünk, hogy tovább tudunk dolgozni a Nokia csapatával. Ebben a tekintetben egy ilyen rendezvény ugyanolyan függő helyzetben van, mint minden más kulturális tevékenység. Emlékszem, néhány éve például a Sziget is hasonló problémával találta szemben magát, amikor az egyik főszponzor az utolsó pillanatban visszalépett. A kultúrában ritka az olyan támogató, aki kész hosszú távú kötelezettséget vállalni. Nem véletlenül került a levelünk végére: kalandorok kíméljenek!

A Moziünnepet francia példára, a mozizás, a moziba-járás propagálására honosítottátok meg Magyarországon. Számokban kifejezve mennyire jött be a kezdeményezés?
D. D.: Az első évben 320 000 embert mozgatott meg a rendezvény, tavaly már több mint 550 000-es nézőszámot produkáltunk, és bízunk benne, hogy az érdeklődés idén is erős lesz. Most, hogy a piszkos anyagiak nem veszélyeztetik a rendezvény létét, végre minden erőnkkel a programra összpontosíthatunk. Markáns lesz a magyar felhozatal, nálunk mutatkozik be a nagy nyilvánosság előtt a filmszemlén és a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is szép sikereket elért Nyomozó, premier előtt játsszuk a cannes-i díjas Deltát, és itt látható először a Para is. Két újonnan megnyíló, saját arculattal rendelkező mozi, a Szindbádból lett A Kino bekapcsolódik a Moziünnep programjaiba, aminek külön örülünk.

Készültök premier előtti, hollywoodi produkciókkal is?
D. D.: Ilyenek is lesznek bőven, például a Sasszem Billy Bob Thorntonnal és Shia LaBeouffal, aminek Spielberg a producere, vagy a Strangers Liv Tylerrel és a Kegyenc fegyenc az élő legendával, David Carradine-nel.
hirdetés


Egy időben arról is lehetett hallani, hogy a legnagyobb hazai mozihálózat kivonul a Moziünnepről…
D. D.: Mára ez is megoldódott, végül valamennyi multiplex-üzemeltető és az Art-mozi hálózat is igent mondott. Összesen 84 mozi, azaz 309 vászon vesz részt a Moziünnepen. Reméljük, hogy ez hosszú távú tervezést tesz lehetővé.

Mennyi lesz idén a moziünnepes mozijegy?
D. D.: Minden moziban más, de maximum 490 Ft.


Moziünnep, szeptember 25-28.
www.moziünnep.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor