Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4,5)
Microcircus – Figurina Animációs Kisszínpad
2008-36. szám / Bóta Gábor

A Figurina Animációs Kisszínpad a Microcircus című produkciót adta a III. Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Fesztiválon, a Millenárison.
Felújításról van szó, legalább tíz éve, hogy bemutatták ezt a produkciót, most új ötletekkel, és élő zenével, hosszabb kihagyás után megint a közönség elé léptek vele. Az előadás frissebb és szellemesebb, mint valaha. Cirkuszi számok paródiái sorjáznak benne.
Az 1983-ban első magánbábszínházként alakult Figurina vezetője, Siklósi Gábor, a valaha kézpantomimjeivel országos ismertségre a Ki mit tud? tévés vetélkedőkben szert tevő, pécsi Bóbita Bábegyüttesből vált ki. Ami aztán az első hivatásos vidéki bábszínházzá vált az Állami Bábszínház hosszúra nyúlt egyeduralma után. Siklósi nyilvánvalóan a Bóbitában sajátította el a kéznek, mint önálló élőlénynek a szerepeltetését a színpadon, és azóta ezt szinte tökélyre fejlesztette. Bármit formál a kezeiből. Állatot, embert, gyereket vagy éppen megelevenedő tárgyat. Kifinomult mozgásra képesek az ujjpercei is. Általában nem paraván mögött játszik, látszik az arca is, hol együtt él az általa megteremtett cselekménnyel, figurával, hol arckifejezésével vagy egyéb gesztusaival ellenpontozza azt. Hosszú ideig feleségével, Fers Klárával, aztán gyerekeivel is fellépett. Előadtak például leleményes tárgyjátékot, Grimm-meséket bemutatva, háztartási eszközöket használva, Grim/m/aszok címmel. A Nap és a Hold elrablását saját készítésű tűzzománcokkal is kieszelték, a Párácska és a kishal történetét pedig világító festékekkel. Számos országban komoly sikereket értek el.
hirdetés

Siklósi mostanában más játszótársakkal jelentkezik. Békés Pál Félőlény című meséjének előadása már túlmutat a családi bábszínház keretein, több szereplős. A Microcircus felújított változatában pedig Pleszkán Écska a partnere. Egy befont hajú, ábrándos tekintetű, ifjú hölgy, aki számos hangszeren játszik, és olykor bábozni is beáll. Siklósi is afféle vándorszínházi mindenesként megszólaltat jó néhány hangszert. Közben villamos fogódzókból formálódik a légtornászok számára a trapéz, kenyérszeletbe szúrt fogpiszkálókból a csupasz kéz alkotta fakír részére az a szöges alkalmatosság, amin mutatványa közben végigfekszik. Siklósi a lábát is fölteszi a kis színpadra, ez az idomított fenevad, a csíkos trikóba bujtatott kezek pedig a gúlát alkotó ugrócsoportot formázzák. Etűdök követik egymást, de mégis az egész műsor fokozatosan építkezik, a különböző jellegű számok gondosan szerkesztve és kimunkálva váltják egymást. Egyszerű elemek okos összeillesztéséből születik groteszk, eleven, élvezetes, kifinomult színház.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor