RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2020. szeptember 19., szombat
Vilhelmina

 
 
Küldés e-mailben Nyomtatható változat
Összeállítás
A magyar film rémei
2016-11. szám / Kovács Gellért

Sopsits Árpád sorozatgyilkosos thrillere, A martfűi rém nemcsak azért különleges film, mert olyan szörnyűségekben bővelkedő valós eseményeket dolgoz fel, melyekhez foghatóval szerencsére csak ritkán találkozhatunk Magyarországon – hanem azért is, mert a honi filmgyártás, hasonlóan a
többi, zsánerszerű teremtményhez, kevés „klasszikus” killert képes felvonultatni. Összeállításunkban így aztán túlnyomó többségben artfilmek antihősei szerepelnek. De azért ők is eléggé durvák!

A sötétruhás fiú / Viktor Edman
A film:
Jó estét nyár, jó estét szerelem. Fejes Endre a korabeli krónikák által erős túlzással „csillebérci rémnek” nevezett fiatalember igaz történetéből merített ihletett regényéhez, amelyből 1972-ben Szőnyi G. Sándor ké­szí­tett legendás tévéfilmet. Harsányi Gábor élete alakítását nyújtotta a magát görög diplomatának kiadó munkásfiú szerepében.
A rémtett:
A társadalmi helyzetéből kitörni vágyó srác számos lányt szédít há­zas­sá­gi ígéreteivel, de egy bizonyos ponton annyira belekavarodik saját hazugságaiba, hogy lebukása elkerülhetetlenné válik – és így lesz a meg­ren­dí­tő sorsú fiúból megszégyenített csaló, majd rögvest gyilkos is.

A név nélküli férfi az éjszakában
A film:
Defekt. 1977-ben forgatott, aztán a nyolcvanas években tévében, majd utána (!) mozikban is vetített, kvázi pszichohorror, melyben Márkus László külföldi kollégáit megszégyenítő átéléssel alakít egy saját házában tevékenykedő, hibbant sorozatgyilkost.
A rémtett:
Pontosan az csak a film közben (írta-rendezte: Fazekas Lajos) derül ki! A pasas legújabb lehetséges ál­do­za­ta (Gyöngyössy Katalin) mivel mással, Trabanttal érkezik az erdő szélére – de miután bemegy a férfi ott­ho­ná­ba, kiderül, hogy nem adja magát olyan könnyen, viszont nincs felkészülve arra, amit a házban talál…

László, a nevelőapa
A film:
Mielőtt befejezi röptét a denevér (1989). Tímár Péter mai napig rettentően hatásos mozija is egyfajta „hét­köz­na­pi” horror: Máté Gábor homoszexuális, pedofil rendőrje a magyar filmtörténet egyik legfélelmetesebb alakja.
A rémtett:
László a tinédzserkorú Robit (Csontos Róbert) terrorizálja „szerelmesen”, válogatott eszközökkel, a külvilág passzív beleegyezésével. A srác magára marad a küzdelemben.A titokzatos gyilkos
A film:
Fehér György a magyar szerzői film fontos, számos alkotó által mesterként tisztelt alakja. A stílusa, mozgóképes gondolkodása miatt Tarr Bélával erősen rokonítható alkotó mindössze két (fekete-fehér) mozifilmet készített. A nyomasztó és nyomasztóan lassú, 1990-ben bemutatott Szürkület Friedrich Dürrenmatt művének sajátos, ma már klasszikusnak számító adaptációja.
A rémtett:
A Felügyelő (Haumann Péter) kegyetlen sorozatgyilkost üldöz. Akkor sem adja fel, amikor az ügy elvileg már lezártnak tekinthető. De ki lehet az igazi tettes és kit üldöz igazából a nyomozó? Az egész film egy nagy, nyugtalanító, filozofikus kérdőjel.

A Witman fiúk
A film:
A Witman fiúk (1997). Az alapanyag itt is irodalmi: Csáth Géza írása lenyűgöző vizualitással kel életre Szász János rendezésében, melyben egy csendes, félelmetesen üres tekintetű testvérpár (Gergely Sza­bolcs és Fogarassi Alpár) bosszulja meg a szeretetlenséget.
A rémtett:
Bőven elég, ha ideírjuk, mi az eredeti Csáth-elbeszélés címe: Anyagyilkosság.
hirdetés

A méregkeverő asszonyok
A film:
Hukkle. Pálfi György dialógok nélküli, különleges „természetfilmje” – a rendező a csuklás ritmusára, s látszólag ártatlan életképekből készített izgalmas formanyelvű, játékos elsőfilmet.
A rémtett:
A 2002-es vizsgafilm alapötlete a tiszazugi méregkeverőkként elhíresült esetre utal: 1911 és 1929 között tiszántúli településeken élő nők a helyi bába tanácsára körülbelül 300 embert mérgeztek meg arzénnal. Az asszonyok így próbáltak megszabadulni férjeiktől, akikkel legtöbbször akaratuk ellenére keltek frigyre.

Rudi
A film:
Szelíd teremtés – A Frankenstein terv. Mundruczó Kornél ambiciózus, ám az életmű eddigi darabjaihoz képest alaposan félresikerült filmje Mary Shelley sokszor feldolgozott történetéhez igyekezett kicsit máshogyan, amolyan magyarosan-művészfilmesen hozzányúlni.
A rémtett:
A Frecska Rudolf által eljátszott, ki tudja, ki által teremtett emberlény pusztulást hoz környezetére. De ki a felelős? Egyáltalán, meddig tart a felelősség? Nehéz kérdések, nehézkes válaszok.

A gyújtogató
A film:
A méltán népszerű Linda című tévésorozat harmadik évadának ötödik epizódja, 1989-ből. A karatézós, klumpás leányzó ezúttal egy magányos őrülttel találja szembe magát.
A rémtett:
Nagy Sándor Tamás (Ádám Tamás, a későbbi Família Kft. Szép apukája) ráizgul a szocialista butikok kirakataiban látható próbababákra, aztán egy korábbi súlyos trauma miatt fel is gyújtja azokat. Ja, és verekszik is persze, ha az akciójelenet épp úgy kívánja…
vissza

Értékeléshez  jelentkezz be!
vissza a lap tetejére | küldés e-mailben | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS |
2009 Copyright © Pesti Műsor