Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Összeállítás
Megtörtént magyar bűnügyek nyomán
2017-10. szám / Kovács Gellért

November 23-án beakciózik a mozikba Ambrus Attila játékfilmes alteregója, s ha minden jól megy, Antal Nimród rendezése legalább olyan szórakoztató lesz, mint amekkora felhajtás volt
annak idején a leghíresebb magyar bankrabló körül. A Viszkis apropóján következzék most néhány olyan hazai mozifilm, amelyeknek szintúgy igazi bűnesetekből írták a forgatókönyvét.

Túsztörténet (1988)
Rendezte: Gazdag Gyula
A valódi ügy: A balassagyarmati túszdráma. 1973-ban egy fiatal testvérpár, Pintye András és Pintye László túszul ejtett húsz diáklányt a Geisler Eta leánykollégiumban. Az eset igazi szomorú szenzáció volt, az első ilyen bűnügy Magyarországon. Az elvtársak hirtelen nem is tudták, hova kapjanak, már csak azért sem, mert a srácok szülei fontos pártfunkcik voltak.
A film: Beri Ary, vagyis Berencsi Attila színészi pályafutása legerősebb alakítását nyújtja: túlzás nélkül kiváló az idősebb túszejtő szerepében, de Svidrony Gábor is igen meggyőző. Bár néhány ponton változtattak az eredeti cselekményen, a tragédia és a lényeg megmaradt. A Túsztörténet korlenyomatként, műfaji filmként is egészen remek és megrendítő – ráadásul egy cameo erejéig feltűnik benne egy főorvos sze­re­pé­ben Oscar-díjas filmrendezőnk, Szabó István is!

Céllövölde (1990)
Rendezte: Sopsits Árpád
A valódi ügy: Ha minden igaz, egyszer Bacsó Péter mutatott egy újságcikket Sopsits Árpádnak egy kamaszról, aki a nyolcvanas évek elején agyonlőtte az apját. Pásztor Pálnak hívták, s miután elítélték, szerepelt a Bebukottak című legendás börtönös dokumentumfilmben, majd évtizedekkel későbbi, kvázi folytatásában, a Káin gyermekeiben is.
A film: Igen, ez az a fekete-fehér film, amiben Nagy Feró nyomozót játszik. Bár szinte minden olyan mo­do­ros­ság megvan benne, amely jellemző volt a korszak realista magyar artfilmjeire, fontos dolgokról szól, s tulajdonképpen igen hatásos darab.



Gengszterfilm (1999)
Rendezte: Szomjas György
A valódi ügy: Bene László és Donászi Aladár a magyar kriminalisztika legkegyetlenebb rablógyilkos-párosa. Hozzájuk fűződik a bestiális skálás gyilkosság vagy az 1992-ben elkövetett, úgynevezett va­dász­gyil­kos­ság is. Lebukásuk nyomán hatalmas társadalmi vita alakult ki a halálbüntetésről, amelyet néhány évvel azelőtt töröltek el Magyarországon.
A film: Mucsi Zoltán és Scherer Péter nem azokat a szerethetően káromkodó csibészeket hozzák, mint Jancsónál, de a film drámai ereje (és értelme) így is sikeresen elvész a labortrükkökben és a tö­re­de­zett­ségben.

A miskolci boniésklájd (2004)
Rendezte: Deák Krisztina
A valódi ügy: Fekete László és Novák Tünde a kilencvenes évek közepétől követtek el fegyveres bűn­cse­lek­mé­nye­ket, a híres amerikai gengszterpáros nevét pedig azért aggatta rájuk a sajtó, mert a két fiatal szerelmespárként bűnözött s menekült a hatóságok elől.
A film: Miután 2000-ben elkapták őket, Fekete öngyilkos lett. Novák a börtönben könyvet írt történetükből, s e kötet alapján készült Deák Krisztina jó szándékú, de nem igazán hatásos, feledhető filmje.
hirdetés

Lányok (2007)
Rendezte: Faur Anna
A valódi ügy: 1997-ben két kiskorú lány, B. Diána és B. Andrea szexet ígért egy taxisnak, akit aztán halálra vertek. A sokkoló eset jó ideig beszédtéma volt az országban.
A film: Az elsőfilmes Faurt nem a konkrét sorsok, sokkal inkább azok az általánosan is fellelhető, a rend­szer­vál­tás utáni kamaszéletek érdekelték, amelyek egy ilyen felfoghatatlan tragédiáig vezethetnek. A határozott kiábrándultságon kívül azonban túl sok mondanivalója nem volt.

Félvilág (2015)
Rendezte: Szász Attila
A valódi ügy: Az elegáns pesti kurtizán, Mágnás Elza meggyilkolása 1914-ből.
A film: Tévéfilmnek készült, de kiállítása és minősége végül a nagyvásznakra is eljutatta. Köbli Norbert for­ga­tó­könyve inkább kiindulópontnak kezeli az igaz történetet: a Félvilág egy nagyszerűen eljátszott, hatásos kosztümös-erotikus thriller, s mint ilyen, igencsak ritkaságnak számít mifelénk.

A martfűi rém (2016)
Rendezte: Sopsits Árpád
A valódi ügy: Kovács Péter 1957 és 1967 között négy nőt ölt meg kéjvágyból, kettőt megsebesített, egy esetet nem sikerült rábizonyítani. Azért is sikerült olyan későn elkapni, mert az egyik korai gyilkosságot a rendőrök rákenték egy ártatlanra, Kirják Jánosra.
A film: Sorozatgyilkosos moziként nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét, viszont tár­sa­da­lom­tör­téneti krónikaként kissé szájbarágós.

A Viszkis (2017)
Rendezte: Antal Nimród
A valódi ügy: Ambrus Attila a kilencvenes években vagy harminc al­ka­lom­mal rabolt ki különböző pénzintézeteket, utazási irodákat s egyéb helyeket, ahol nagy összegekre lelhetett. Intelligens szem­te­len­sé­ge, bá­tor­sá­ga és ravaszsága miatt, na meg azért, mert akciói során nem halt meg senki, igazi médiasztár vált belőle.
A film: Egyelőre még csak az előzetesből tájékozódhatunk, s egyelőre minden okunk megvan arra, hogy 2017 egyik nagy mozis eseményét várjuk a filmtől. Antal Nimród a Kontroll óta nem készített magyar filmet, így kíváncsian várjuk, mit mutat meg nekünk hollywoodi ta­pasz­ta­la­taiból.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor