Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A bölcsesség csodálata és a szerelem – A Béjart Ballet Lausanne újra a Margitszigeten
2018-06. szám

Tavalyi nagy sikerű vendégszereplése után ismét fellép a Budapesti Nyári Fesztiválon a világ talán legérdekesebb táncelőadásairól ismert társulat, a különleges Béjart Ballet Lausanne.
Ezúttal Mozart legnépszerűbb művét, A varázsfuvolát hozzák el egy modern előadásban, ahogy az alapító mester Maurice Béjart megálmodta.
A társulat repertoárján a kezdetektől kivétel nélkül letisztult, izgalmas látványvilágú és gondolatiságú, különleges atmoszférájú előadások sze­re­pel­nek, melyek gyakran a kivitelezés és témaválasztás szem­pont­já­ból is kuriózumnak számítanak a nemzetközi táncporondon. Színes palettájukon a populáris zenékre koreografált előadásoktól a legnagyobb klasszikusok újító újraértelmezéséig sok minden meg­ta­lál­ható.
A varázsfuvola eredeti koreográfiáját még a 20. század nagyhatású balettmestere, Maurice Béjart koreográfus, író, rendező álmodta színpadra 1981-ben. „Nem akartam semmiféle személyes kiegészítést vagy üzenetet hozzáadni egy tökéletes műhöz, inkább igyekeztem figyelmesen és odaadóan hallgatni a zeneművet, olvasni a librettót, és e kettőt lefordítani a magam számára” – mondta annak idején a vál­lal­ko­zás­ról Béjart, akinek tehetsége már gyerekkorában meg­mu­tat­ko­zott. Marseille-ben félárván nőtt fel filozófus apja, Gaston Berger mellett, aki maga sem volt hétköznapi figura, sok szempontból talán megnehezíthette a kis Maurice életét, mégis életre szóló munícióval látta el. Béjart nehéz, kacskaringós, de változatos alkotói utat járt be, a külső és belső szabadság jegyében élt. „Muszájból nem tudok dolgozni. Őszinte természetem nem engedi, hogy olyasmit vállaljak, amihez nincs kedvem.” 1973-ban Béjart áttért az iszlám hitre, spirituális útjáról könyvet is írt, melyet Henry Corbin francia filozófus és orientalista munkái ihlettek. Az Így táncol Zarathusztra című könyvben áttérése kapcsán pedig így nyilatkozott: „Az ’áttérés’ nem megfelelő szó. Az iszlám egy pillanatra sem halványította el gye­rek­ko­rom katolicizmusát, nem akadályozott abban, hogy a buddhizmus lelkes követője legyek, és nem törölte ki lelkemből a szellem más csodái iránti rajongásomat. Az iszlám a spiritualizmus útjának egyik állomását jelenti számomra.” Ebből a belső szabadságból következően Béjart sokfelé kalandozó, nagy­ha­tá­sú, bátor és már-már eklektikus előadások sorát hozta létre, és közben meghódította a világot.
Az együttes most második alkalommal újítja fel A varázsfuvolát a régi Béjart-tanítvány, a társulatvezető koreográfus, Gil Roman irányításával, akit Béjart lelki fiának és szellemi hagyatéka örökösének tekintett. Ez a különleges és igen szoros szakmai közösség Béjart halálával sem ért véget, hiszen a mai napig újabb alkotások születnek belőle, mint ez A varázsfuvola előadás. A tánc, a gondolat és a rítus találkozásából létrejövő, istenien játékos, filozofikus, ugyanakkor gyermeki rituáléban a jól ismert mese elevenedik meg, amelyben az istenek, a papok és az uralkodók is táncra perdülnek. Ha a néző hagyja magát, Sarastro Papageno, Tamino, Pamina és a többiek egy mágikus villanásban a tánc nyelvén varázsolják el. A varázsfuvola ebben az előadásban új aspektusait mutatja meg: először is visszarepít a gyermekkorba, a zseniális, tiszta költészet birodalmába, másfelől viszont pontos, szigorú és ihletett rítusként jelenik meg, a klasszikus balett nyelvére fordított szimbolizmusát pedig könnyedén fogadja be a lélek.
A Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadása egyetlen alkalommal július 28-án, szombaton, este 8 órától látható. A mágikus és komikus elemek váltakozása, a lebegő látványvilág olyan grandiózus és nagyon is jól működő varázsvilágot teremt majd, amelynek ezen a nyári estén bárki részese lehet!
hirdetés







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor