Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Bagolyvár és zsinagóga
2019-05. szám / Bóta Gábor

Nem készült el a Vár tatarozása Kisvárdán, ezért nyáron helyette az erre a célra kialakított Bagolyvárban játszanak. A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján – június 21-29. között – pedig
a stúdióelőadások jelentős részét a felújított zsinagógában tartják – mondja Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója.

Tavaly nélkülöznünk kellett a Várszínházat. Végeztek már a felújításával?
Ny. B.: Nem.

És miért nem?
Ny. B.: Azért nem, mert a régészek cserepeket, nyílhegyeket találtak, és még nézegetik a területet.

Nyilván nektek is hiányzik a Várszínház.
Ny. B.: Hiányzik, de már tavaly kialakítottunk egy új szabadtéri hely­színt, a Bagolyvárat, idén is azt használjuk.

Ami nem egy valódi vár, hanem tulajdonképpen jókora udvar, de azért kisebb a befogadóképessége, mint a Várszínháznak.
Ny. B.: Tavaly kisebb volt, idén viszont már hatszáz férőhelyes lesz. Máshonnan sikerült színpadot és nézőteret szereznünk, így majdnem ugyanannyi nézőt tudunk leültetni, mint a Várban.

A nézőtér ponyva által fedett volt, de éppen a zenekar nem, pedig a hangszereket igencsak óvni kell az esőtől. Emiatt elmaradt a Csárdáskirálynő vége. Sikerült megoldani a zenekari árok lefedését is?
Ny. B.: Akkora ponyva lesz, hogy mind a zenekart, mind a nézőket megóvja az esőtől.

A többi helyszín, gondolom, változatlan.
Ny. B.: Nem változatlan, mert nagyon panaszkodtak a Rákóczi Stúdió akusztikájára, ezért mostantól a felújított zsinagógában lesznek a stúdióelőadások.

Az még sokkal hangulatosabb helyszín is.
Ny. B.: Igen, igen, mi is így gondoljuk.

Bár a határon kívüli magyar színházak fesztiváljának indult a kisvárdai, idén minden eddiginél több a határon belüli produkció.
Ny. B.: A szórakoztató előadások között igen.

Miért?
Ny. B.: Mert nemigen találtunk megfelelő szórakoztató produkciókat, illetve nem különösebben akartak jönni az ilyen jellegű előadásokkal.

Mindenki inkább a nagy művészetét akarja megmutatni?
Ny. B.: Hát gondolom, igen, igen, igen. De olyan is volt, hogy hívtuk a Kabaré előadását a Turay Ida Színházból, aztán kiderült, hogy pár héttel ezelőtt bemutatták Komáromban is. Ráadásul azt mondják, jól is sikerült. De ekkor már számunkra késő volt.
hirdetés

A Turay Ida Színház előadása egyébként nem rossz.
Ny. B.: Igen, mi is ezt hallottuk.

Sok a stúdióelőadás.
Ny. B.: Igen, sok. A Művészetek Házában is több stúdiójellegű előadás lesz. Próbáltuk úgy összeállítani a programot, hogy mindenki megelégedésére szolgáljon.

Mit emelnél ki?
Ny. B.: Több olyan előadás is van, ami érdekes lehet. A nagyváradi színház Apátlanul című produkciója ugyanúgy nagyon érdekes, mint a kassai Terror. A Sára asszonyt nem verseny-, hanem díszelőadásnak szántuk, a Nemzeti közös produkciója a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal. Ezzel nyílik a fesztivál. A Tündöklő Jeromos pedig a Kisvárdai Várszínház és a marosvásárhelyi Spectrum közös előadása. A Zabhegyező is érdekes, ahogy a Vajdasági Tanyaszínház Pé’z hová mész? című produkciója szintén, ami a Bagolyvárban lesz, és a színpadon ülnek majd a nézők is. A Vajdaságban jó visszhangja volt, reméljük, hogy itt is jól sikerül. Az egyik napon pedig hallgatói minifesztivál lesz.

Ekkor, gondolom, vizsgaelőadásokat láthat a közönség.
Ny. B.: Igen. Lehet, hogy jövőre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egyetemi-főiskolás produkciókra. Amúgy pedig meglehetősen érdekes még a gyergyószentmiklósi Három nővér, ami négy helyszínen játszódik.

Ez azt jelenti, hogy négy helyszínen nézzük, vándorlunk előadás közben?
Ny. B.: Az előtérben kezdődik, utána a pódium-, aztán a színházterembe megyünk, majd a Művészetek Házának oldalában látható az utolsó rész.

Ott tudnak maradni a társulatok tagjai, hogy egymást nézzék? A kezdetekben igazi találkozó volt a rendezvénysorozat, de ehhez az utóbbi időkben nem volt elég pénz, szállás. Megoldódtak ezek a gondok?
Ny. B.: Mi próbálunk lehetőséget adni, de annyira nem akarnak maradni, három-négy napnál tovább senki nem lesz itt. Megérkeznek, másnap pakolnak, szerelnek, és harmadnap játszanak. Egy-egy társulatból hárman-négyen maradhatnak végig, ha akarnak. Meglátjuk, mennyire veszik igénybe ezt a lehetőséget. Idén is lesz Sardar Tagirovskynak a már jól bevált workshopja, amit egy kis bemutató követ majd.

A szállásproblémák azzal nyilván javultak, hogy már elkészült a Várda Sport Hotel.
Ny. B.: Ez jelentősen javít a helyzeten.

És a tavaly a fesztivál ideje alatt teljesen zárva tartó, felújítás alatt lévő strand is elkészül?
Ny. B.: Azt mondták, hogy megnyílik, mire a fesztivál elkezdődik.

A fesztivál után is mindig vannak még a nyáron előadások. Most éppen nem Várszínházi, hanem Ba­goly­vá­ri Esték gyűjtőnév alatt.
Ny. B.: De már június másodikán elkezdjük a nyári szezont a Művészetek Házában, a Játékszín Legyen a feleségem! című előadásával. Július 12-én operett- és magyarnóta-gálaest lesz, másnap Tompeti és Barátai címmel meseprodukció kerül színre. Este pedig a Nicsak, ki lakik itt?, a Bánfaly Stúdió által bemutatott bohózat következik. Július 17-én Hogyan értsük félre a nőket? címmel Csányi Sándor műsora látható. Július 20-án operettgála lesz, július 27-én egy mesejáték és a Luxemburg grófja, a Pesti Művész Színház előadása. Aztán lesz egy Meglepetéskoncert augusztus elején, és augusztus 15-én a Riviéra, a győri Vaskakas Bábszínház és az Orlai Produkció közös előadása. Ezután következik még az Anconai szerelmesek, majd A nők (is) a fejükre estek! augusztus 23-án. És legvégül A két Lottival, a Budaörsi Latinovits Színház produkciójával búcsúztatjuk a nyarat.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor