Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Káprázat és humor
2019-12. szám / Bóta Gábor

Vacsorával egybekötött revüműsor lesz látható a Duna Palotában Budapest Varieté–Káprázat és humor címmel 2020. február 7-16-ig. Erről a produkcióról és ennek a műfajnak a budapesti hiá­nyá­ról beszél a program egyik megálmodója, Richter Szebasztián artistaművész.

2019 februárjában már a feleségeddel, Eötvös Krisztinával együtt be­mu­tat­tatok három este erejéig, Budapest Varieté címen, egy olyan re­vüt, ami előtt vacsorázni is lehetett a Duna Palotában. Ez a régi, klasszi­kus éjszakai bárok hagyományának felelevenítése volt, azzal a különbséggel, hogy a színházteremben nem lehetett fogyasztani, a mű­sor előtt volt a vacsora. Miért csináltátok ezt?
R. Sz.: Ezt már régóta terveztük. Sokat dolgozunk revüszínházakban, show-műsorokban, varietékben. Budapesten egykor rengeteg ilyen hely létezett, de már hiányoznak a palettáról. Meg akartuk nézni, hogy milyen érdeklődés van iránta. Nagy álmunk volt, amit létrehozhattunk 3 nap erejéig, de most lesz belőle folytatás.

Külföldön ez még mindig nagy divat?
R. Sz.: Külföldön még mindig nagy divat. A varietének a mostani fő hazája Németország. Szinte minden városban van varieté-előadás. A GOP nevű láncolatnak több városban vannak például varietészínházai. Negyven-ötven éve működő varieték is találhatók, mi is egy csomóban felléptünk.

Igen híres a Berlin Friedrichstadt-Palast a grandiózus revüműsoráról.
R. Sz.: Ez egy kétezer fő befogadására képes színház. Láttuk a mostani produkciójukat is, az fan­tasz­ti­kus, esz­mé­let­len! Tízmillió eurót költöttek rá. De rendszerint a varieték százötven, maximum négyszáz férőhelyesek. Ezekben általában van egy műsorvezető, mellette hat-nyolc szám és plusz egy komikus. Ez mondható a klasszikus varietének.

A nagy óceánjáró hajókon is divatos ez a műfaj. Úgy tudom, ti is dolgoztatok ilyeneken.
R. Sz.: Igen, igen. Ami a hajókon látható, az általában a giga revükhöz közelít. Vannak táncosok, éne­ke­sek, különböző műsorszámok. Ezt leginkább show-nak nevezném. A klasszikus varietékben viszont van egy műsorvezető, aki akár komikus is lehet.

A volt Moulin Rouge-ban, a mostani Kálmán Imre Teátrumban Párizsi randevú címmel nemrég bemutatott egy revüműsort – előtte szintén vacsorával – a Budapesti Operettszínház. Te is ott voltál a premieren. Ezt a produkciót hová sorolnád?
R. Sz.: A színdarab és a revü találkozásához.

Amiatt, mert van benne egy idősödő házaspár, melynek tagjai harminc év után visszatérve Párizsba fele­le­venítik ott a fiatalkori szerelmes emlékeiket?
R. Sz.: Ezek mondjuk színdarabrészek, amik között artisták és táncosok vannak, és előtte vacsorázni lehet. Az úgynevezett dinner show mostanában nagyon elterjedt szórakozási lehetőség. A revü, a varieté és a vacsora találkozása. Az igazi dinner show úgy néz ki, hogy a vacsora az előadás alatt van. A műsor egybe van kötve az ételek feltálalásával, ilyenkor ez négyórás program. Van egy megnyitója az előadásnak, akár táncosokkal, artistákkal, ekkor köszöntik a közönséget, és felkonferálják, hogy következik az előétel. Az előétel elfogyasztása után jön a következő előadásblokk. Ez tart harminc-negyven percig. Ezután megér­ke­zik a leves vagy a meleg előétel. És ez így megy tovább a főétel és a desszert esetében is, majd a nagy finálé látható. Tavaly decemberben és idén januárban szerepeltünk egy ilyenben. Mi is rendeztünk, kipróbáltunk ilyen típusú vacsoravarietét az ócsai művelődési házban.
hirdetés

A Duna Palotában rendezett programotokban a műsor előtt volt a vacsora, és nem közben.
R. Sz.: Ez a programtípus például a Royal Palast Revüszínházban szokásos. Innen jött az ötlet, hogy mi is hasonlót csináljunk, mivel a Duna Palotában a színházterembe egy pohár italt sem szabad bevinni.

Miért éppen a Duna Palotát választottátok?
R. Sz.: Mert elég jó belvárosi helyszínen van, és a bálteremben megoldható volt a vacsora.

Úgy tudom, hogy egészen más műsor lesz idén, mint tavaly.
R. Sz.: Teljesen új produkció lesz, február 7-16-ig adjuk elő, szintén úgy, hogy előtte lehet vacsorázni.

Kik lesznek a fellépők?
R. Sz.: Nagyon örülünk például Steve Elekynek, aki a varieté- és cirkuszvilág nagy komikusa, olyan, mint például a színészek között Tom Hanks. Ő magyar származású, de már külföldön született, a szülei még az ötvenes években fellépői voltak a Budapest Varietének. A pályafutását a Berlin Friedrichstadt-Palastban kezdte. A legrangosabb helyeken lép fel a világban. Komikus zsonglőr és bűvész, skót szoknyában szerepel. Úgy emlegetik, hogy a skót szoknyás. Két évre előre le van kötve, mázlink van, hogy pont ráér. Azt mondta, a szíve csücske, hogy Magyarországon dolgozhat. Magyar nyelven fogja előadni a számát, beszél magyarul. A másik, akit kiemelnék, a Cirque du Soleil egyik sztárja, ő bűvész és zsebtolvaj. Mivel Rodolfo föllépett a Budapest Varietében, és neki volt zsebtolvaj száma, úgy gondoltuk, mi is meghívunk egy zsebtolvajt. Lesz egy vietnami drótkötél-egyensúlyozó művésznő. A fején, kezén áll, leng mindenfelé. Lesznek úgynevezett gurtni légtornászok, a Duo Juderto tagjai, Bistei Judit és Kökény Róbert is magyar művészek. Veres Henrik labdazsonglőr a Cirque du Soleil állandó fellépője. Mi a feleségemmel a gyorsöltöző számunkat adjuk elől, és szerepel idén is a Fever Dance Group, teljesen új koreográfiával.








vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor