Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
És mégis mozog a Völgy
2020-06. szám / Pavlovics Ágota

Idén 30 éves a Művészetek Völgye fesztivál, ám a járványhelyzet keresztülhúzta a kerek születésnap jegyében összeállított Völgy30 programcsomag megvalósításának tervét, így a szervezők kénytelenek voltak elhalasztani az ünneplést. Jövőre a jubileum jegyében július 23. és
augusztus 1. között minden fesztiválévből megidéznek majd egy-egy programot, úgy, ahogy azt az adott évben látta a közönség. Jó hír, hogy a fesztivál rajongóinak nem kell egy évet várniuk a Völgyérzésre, ugyanis szeptember 3-án indulnak a Völgyhétvégék. A részletekbe Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója avatott be bennünket.

Mikor vált egyértelművé, hogy el kell halasztaniuk a Művészetek Völ­gye ünnepi programjait?
O.-J. N.: A karantén alatt külföldi példákon már hetekkel a bejelentés előtt lehetett látni, hogy augusztus végére sem lehet megszervezni a fesztivált. Az augusztus 15-i dátum nem érte váratlanul a szakmát, már mindenki dogozott a „B” terven, természetesen mi is. Sok szem­pont­ból izgalmas volt az újratervezés, ami történt, nem kudarc, csupán átvisszük a nagy álmokat és produkciókat a következő évre.

Hogy született meg a Völgyhétvégék ötlete?
O.-J. N.: A Völgyhétvégéket azért találtuk ki, hogy 2020-ban se ma­rad­junk Völgyérzés nélkül, a művészek pedig munka nélkül. Az augusz­tust nem szerettük volna terhelni, mert nagyon sok a program, így a választásunk a szeptember 3-6., 11-13., 25-27., október 2-4. hétvégékre esett. Emberléptékű ren­dez­vé­nye­ket csinálunk, a munka és az iskola mellett a családok úgyis csak hétvégeken tudnak csatlakozni a programokhoz. Arra is van lehetőség, hogy csak 1-2 napra jöjjenek el. A napi jegyek számát az előzőek töredékében határozzuk meg. Minden fesztiválszervező rossz helyzetbe került, mi is, de semmit nem áldozunk be a jobb jegybevétel érdekében.

Milyen szempontok szerint tervezték meg a Völgyhétvégéket?
O.-J. N.: Az alapkoncepció, ahogy minden évben, minőségi idő eltöltése családoknak, pároknak, baráti társaságoknak, mindaz, amiről a Völgy egyébként is szól. Minden Kapolcshoz kötődik, mert azt szeretnénk, hogy látogatói szempontból könnyen bejárható legyen a terület. A Völgyhétvégéken nyílik meg Kapolcs új főtere, ami egyben új fesztiválhelyszín is. Itt lép fel mások mellett a Csík Zenekar, az Irie Maffia, a Random Trip, a Bagossy Brothers Company, a Bohemian Betyars & Parno Graszt, az Ivan and the Parazol és a 15. születésnapját ünneplő, Erik Sumo Band, a Kiscsillag. Újdonság, hogy a 4. hétvégén, a Pajta színpadon a 20 éves 30Y, a szintén 20 éves Hiperkarma és a 75 éves Hobo közös koncerten ünneplik egymást. Társasjáték-tanítás lesz a kapolcsi Kastélyban, a Magyar Társasjátékos Egyesület játékaival tehetnek próbát az érdeklődők. Ugyanitt a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumának filmjeit nézhetik meg a látogatók. A főtéri események mellett egy-egy hétvégére programot hoz Kapolcsra a Harcsa Veronika Udvar, ahol koncertet ad Veronika és Gyémánt Bálint, énekel Szalóki Ági, Molnár Emese, játszanak a Snétberger Központ tanítványai. A Központ valamikori és jelenlegi tanítványai komolyzenei koncertet is adnak a Völgykomolyzene keretében, a kapolcsi római katolikus templomban. A Momentán Udvarban a Társulat számos programja közül az egyik legizgalmasabb az Impróworkshop kicsiknek és nagyoknak, ahol mindenki kipróbálhatja rögtönző képességeit.

Ki mindenki nyit még ki ezeken a hétvégéken?
O.-J. N.: Kinyit a KenderKert, a Muflon Jazz Udvar, utóbbiban mások mellett a Muflon Para Jazz Band és a Bordó Sárkány játszik. A Diabelli Udvar családi programokat – óriásmandala-festés, zeneirodalmi játszósarok – kínál, művészettanárok és természettudományos oktatók vezetésével. A Pest-Buda Udvar egész nap játszóházzal várja a kicsiket. A Magyar Írószövetség Udvara új helyszínen, az evangélikus templomban szervez író-olvasó találkozókat, előadásokat. A MANK ArtPorta festészeti szabadiskolával, fotóművészeti workshoppal, kerámiakészítéssel készül.
hirdetés

Mivel készül a Hagyományok Háza Folkudvara, a Világzenei Udvar és a Fazekasműhely?
O.-J. N.: A Hagyományok Háza programjaiban idén a nő áll a középpontban. A 30 éves Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Muharay Udvarában szokás szerint hagyományőrző, autentikus néptáncosokkal, művészekkel találkozhat a közönség. A Világzenei Udvarba Szalóki Ági és sok más hazai és külföldi fellépő érkezik. Móser Ádám francia-balkán klezmerrel, a Csángálló koncerttel és táncházzal várja az érdeklődőket. A Szurdi Éva vezette Fazekasműhelyben kapolcsi kerámiát készíthetnek a vendégek.

A programválaszték vetekszik a 10 napos Művészetek Völgye választékával, mindent nem tudunk fel­so­rol­ni, de a vers és a színház nem maradhat ki.
O.-J. N.: A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói legizgalmasabb prózai, zenés, bábos és fizikai előadásaikat hozzák el a Völgyhétvégékre. A Kaláka Versudvarban lesznek koncertek kicsiknek és felnőtteknek, lesz zenés versimpró, Nagy László-est és még sok minden más, sok vendéggel.

Aktív programok is lesznek?
O.-J. N.: Biciklis és gyalogos túrák indulnak a Völgyhétvégék minden napján, a kétórás BringaVölgy tekerő programok 10 és 14 órakor indulnak. Szeptember 26-án Művészetek Völgye félmaraton futás és Kapolcsi Földönfutók Verseny lesz a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség szervezésében.

Milyen tanácsot adna, hogy készüljenek a Völgybarátok a Völgyhétvégékre?
O.-J. N.: Látszólag kisebb a program, de érdemes már most biztosítani a jegyeket, mert szépen fogynak. Minden hétvégén több szálláslehetőség van Kapolcson, mint korábban, mi pedig a honlapunkon segítünk szállást keresni vendégeinknek, érdemes már most lecsapni rájuk. A honlapunkat állandóan frissítjük, az esetleges változásokról ott értesülhetnek a Völgybarátok. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban örömmel várunk mindenkit a Völgyhétvégékre.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor