Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Premierekkel várja az újranyitást az Átrium
2021-04. szám

November óta, több mint fél éve zárva vannak a színházak. Előadásokat ugyan nem lehetett tartani, de a próbafolyamatok és a munka nem állt meg. Az Átrium társulata nagyon várja, hogy
újra nézők előtt játszhasson, ezért már javában készülnek, négy új bemutatóval és a megszokott sikerdarabokkal várják a nyitást.
Klaus Mann regénye, a Mephisto nyomán készült el az Átrium egyik bemutatója. Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozása alapján a vajdasági rendező, Urbán András vezetésével, a színészek improvizációinak, jeleneteinek felhasználásával a megalkuvás, a hatalom és a művészet sajátos viszonyát ábrázolja a Mefisztó címmel színpadra kerülő zenés „kortárs kabaré”, Alföldi Róbert, Hartai Petra, Huzella Júlia, Nagyabonyi Emese, Péterfy Bori és Tornyi Ildikó előadásában. A különleges produkció karakteres színházi élménynek ígérkezik. Mindenkinek maradandó élmény lehet.

Tracy Letts A jegyzőkönyv című darabja a közösség múltjának jelenre gyakorolt hatásáról, a hamis mítoszteremtésről, a szembenézés hiányának következményeiről szól. Alföldi Róbert rendezésében egy kisvárosi önkormányzati testületi ülést játszik el Friedenthal Zoltán, Hevér Gábor, Bánfalvi Eszter, Gyabronka József, Debreczeny Csaba, Rába Roland, Szatory Dávid, Herczeg Adrienn, Murányi Tünde, Brasch Bence, valamint váltott szereposztásban Molnár Piroska és Fodor Tamás lesz látható.
Háy János A bogyósgyümölcskertész fia című kötetének írásaiból készült előadás, amelyet Kovács Máté játszik az Átrium bisztrószínpadán. Az előadás története elmeséli, hogy milyen volt a ’70-es években fiatalnak lenni Magyarországon. A történetet maga a bogyósgyümölcskertész fia meséli végig egy olyan keretjátékban, amit nehéz eltávolítanunk mindnyájunk gyerekkorától, serdülő korunk gyötrelmeitől, első nagy csalódásainktól, felnövéstől való félelmünktől. A felnőtté válás stációit komolyan véve, de érzékletes játékossággal ábrázoló produkciót Kocsis Gergely állította színpadra.
hirdetés

Szűcs Zoltán Megálló című darabjának előadása a Jurányi 123-as laborjában lesz látható. A Megálló éles társadalombírálatot megfogalmazó, fájdalmasan aktuális történet, de több annál. Két férfi – egy meg­ha­sonlott, korrupt politikus és egy bukott, alkoholista költő – háborúja, egy szubjektív időben találkozása ez egy titokzatos metrómegállóban. A történet arról mesél, hogy az embereknek a legkülönbözőbb vagyoni és élethelyzetben is lehetnek és vannak közös morális kérdéseik. A darabot Némedi Árpád és Timkó János adja elő, Markó Róbert rendezésében, a produkcióhoz drámapedagógiai foglalkozás is kapcsolódik.
A nyitást követően visszatér közénk a Mindenható, a szeptemberben bemutatott Isteni végjáték előadásban, Isten szerepében Alföldi Róbert látható, két partnere, a két arkangyal Ivanics Tamás, valamint váltott sze­rep­osz­tásban Varga Ádám és Kovács Máté kísérik. David Javerbaum darabjában az Úr közénk jön, egészen konkrétan az Átrium nézőihez, megvilágít néhány alapvető problémát, beismeri a saját hibáit is, rávilágít bű­neink­re, ismerteti tízparancsolatának új verzióját, sőt még egy rövid ideig új, „2.0”-ás projektjét is felvázolja.
Visszatér az Átrium immáron ikonikusnak nevezhető előadása Az Őrült Nők Ketrece is, amely lassan a 300. előadásához közelít. Az Alföldi Róbert rendezésében látható darabban a főbb szerepeket Stohl András, Hevér Gábor, Fehér Balázs Benő, Mihályfi Balázs, valamint váltott szereposztásban Józan László és Fehér Tibor, Hartai Petra és Fodor Boglárka, Csarnóy Zsuzsa és Söptei Andrea, Parti Nóra és Bánfalvi Eszter alakítja.

Az előadások premierjei a lezárások feloldása után várhatóak, a színház szándéka szerint mihamarabb.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor