Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Minőségi kultúra és családi kikapcsolódás a vízi színpadon
2021-06. szám / Nagy Klaudia

A Cervinus Teátrum idén nyáron is birtokba veszi a Szarvasi Vízi Színházat a X. Cervinus Művészeti Fesztivál keretében. A július 14-től 27-ig tartó összművészeti fesztivált a műfaji sok­színű­ség jellemzi, minden korosztály megtalálja a kedvére való programot, legyen az színházi
előadás, showműsor vagy koncert. A pihenés, a szórakozás és a kultúra hármas egységében garantáltan kellemes időt tölthetünk Szarvason, a Hármas-Körös holtágának partján. Dr. Dósa Zsuzsa Domján Edit-díjas színművésszel és művészeti igazgatóval az elmúlt időszak kihívásairól, valamint a nyári programokról beszélgettünk.

Művészeti igazgatóként milyen feladatokkal, nehézségekkel kellett szembenéznie a járványhelyzet miatt?
Dr. D. Zs.: Annak ellenére, hogy nem fogadhattunk nézőket, valamilyen módon ki kellett őket szolgálni, és erre az online tér biztosított lehetőséget. Felolvasószínházakat, irodalmi esteket, esti meséket közvetítettünk, amik plusz feladatokat róttak ránk, nemcsak színész- és rendezőszakmailag, hanem technikailag is. Közben bepróbáltuk az összes darabunkat, amit terveztünk erre az évre, hogyha elkezdünk játszani, minden előadásunk kész legyen. Ezeket a nehézségeket si­ke­rült megoldanunk, jelenleg a programok időpontjainak átszervezése a következő kihívás. Mivel egyszerre nyitottak a színházak, minden szín­ház próbálja ezt az időt kihasználni, ezért nem könnyű az egyez­tetés.

Frederick Stroppel Sors bolondjai című vígjátékát az ön rendezésében mutatták be május végén a Cervinus Teátrumban. Hektikus volt a próbaidőszak a zárás alatt?
Dr. D. Zs.: Decemberben kezdtük volna a próbákat, de kiderült, hogy egy kollégánk éppen beteg, ezért meg kellett szakítanunk. Januárban folytattuk, akkor egy másik kollégánál merült fel egészségügyi probléma, így megint fel kellett függeszteni a próbafolyamatot. Részletekben próbáltunk, de mindenki annyira akarta, hogy elkészüljön, és jó legyen, hogy végül meg tudtuk tartani a bemutatót, és egy nagyon izgalmas előa­dás született, amit július 17-én a Vízi Színházban is játszani fogunk.

Miért éppen ezt a darabot választotta?
Dr. D. Zs.: Ez az egyik kedvencem, mert a házasságról és az emberi kapcsolatokról szól. A mai fiatalok ugyanazokkal a problémákkal küszködnek, mint a darabban szereplő négy fiatal, ezért nagyon aktuálisnak tartom. Tele van humorral, mégis olyan kérdéseket vet fel, hogy egy házasságban vagy egy kapcsolatban hogyan fogadjuk el a másikat, hogyan tudunk alkalmazkodni, hol van a lemondásnak és az al­kal­mazkodásnak a határa. Hol van az a pillanat, amikor a szeretet, szerelem még túllendít minket a nehézségeken, és mikor jön el az a pont, amikor nem vigyázunk, és tönkremegy a kapcsolat. Mi történik akkor, ha az ember fél a házasságtól, és hagyja elillanni maga mellett a szerelmet. Hogyan lehet egy normális, a 21. századnak megfelelő családmodellt kialakítani, hiszen az időt nem lehet megállítani, a társadalmak fejlődnek, változnak a társadalmi elvárások. A darab mottója, hogy „Ne veszítsétek el a humorérzéketeket!”, ami nekem nagyon tetszik, mert tényleg azt gondolom, humorral és jó szándékkal sok mindent túl lehet élni.
hirdetés

Az előadás négy fiatal színésze, Vanya Tímea, Szvrcsek Anita, Boronyák Gergely és Timkó János könnyen tudott azonosulni a karakterekkel?
Dr. D. Zs.: Sokat tudtak hozzátenni a figurákhoz, és fel is vállalták a saját tapasztalataikat is, de nekünk, színészeknek ez a dolgunk. Úgy tudunk működni, ha a lelkünket odaadjuk a szerepnek. Minden szerepet saját magunkból kell felépíteni, a saját érzéseinkből kell összegyúrnunk élő figurává. Legtöbbször arra törekszünk, hogy kérdések merüljenek fel a nézőben, és előadás után próbálja megtalálni a saját válaszait.

Idén nyáron is megrendezik a Cervinus Művészeti Fesztivált július 14. és július 27. között a Szarvasi Vízi Színházban. Milyen programok várják a kultúra szerelmeseit?
Dr. D. Zs.: Vízi Színházunk egész nyáron, két hónapon keresztül működik. A nyár egy részében a Magyar Teátrumi Társaság üzemelteti, mi pedig Szarvas város napja környékén birtokba vesszük két hétre. Egy hagyományos összművészeti fesztivál, ahol nemcsak a megszokott műfajokkal találkozhat a közönség, mint az operett, próza, musical, tánc, irodalmi est, hanem gálaműsorok, önálló estek, felolvasószínházak is színesítik a programot. Minden évben tartunk egy záró koncertet, ezzel kedveskedünk a koncertkedvelőknek. A gyerekelőadások, ifjúsági programok a gyerekeket elkísérő felnőtteket is szórakoztatják. Nemcsak a magyar színházi kultúrát képviseljük, hanem a szlovák nemzetiségi színházi kultúrát is. A felolvasószínháznak hatalmas sikere van minden évben, mindig szlovák szerzők darabjait fordítjuk le magyarra, és azokat olvassuk fel. Látható lesz az Együtt című előadás, ami azért különleges, mert műfaja lírai színház, ahol az irodalom találkozik a zenével és a tánccal, de mindig egy téma köré épül. A Bűvös tojás táncmesejáték egy saját produkció, amit egy szlovák meséből hoztunk létre. Két nyelven játsszuk, bepróbáltuk magyarul is és szlovákul is. A fesztivál keretében magyar nyelven fogjuk játszani.

Fontos vállalás a színház részéről, hogy szlovák nyelvű darabokat, előadásokat mutassanak be?
Dr. D. Zs.: Azért fordítjuk a kortárs szlovák drámákat magyar nyelvre és ismertetjük meg a magyar ajkú közönséggel, mert nagyon jó történetek. Szlovákiában elég nagy számban élnek magyarok, és Ma­gyarországon is élnek szlovákok, így többszörös kapcsolódási pontok jönnek létre. Ha egy szlovák drámát magyarul eljátsszunk, áthidaljuk a nyelvi korlátokat. Az a tapasztalatom, hogy a szlovák közönség ugyanúgy megnézi a magyar előadást is, mint a szlovákot, ez pedig sokkal szorosabbá teszi a kap­cso­la­tunkat a közönséggel.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor