Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Az alap az értékőrzés, a ráadás seregnyi sziporka
2012-10. szám / Pavlovics Ágota

Hosszú évekig a Budapesti Kamaraszínház művészeként ismertük. Másfél évtizedig a népszerű Barátok közt sorozat Kertész Gézája volt. Amikor a közelmúltban azzal szembesült, hogy színháza megszűnik, nem tétovázott, lépett. Társaival megvásárolta

a szintén bezárásra ítélt Játékszínt működtető kft.-t, amit a jövőben magánszínházként kívánnak működtetni. Németh Kristófot új szerepéről, valamint a Játékszín jövőjéről faggattuk.
Színészként sem unatkozott, több produkcióban is szerepelt vidéken, a fővárosban pedig október közepén volt az Abigél bemutatója. Mégis szerepet váltott. A Játékszín igazgatója lett. Mi motiválta?
N. K.: Számomra nem újdonság, hogy kulturális intézményt vezetek, régi ambícióm a színházvezetés. Éveken át sikeresen irányítottam a gödöllői Petőfi Sándor Művelődési Központot. Amikor a Budapesti Kamaraszínház sorsa bizonytalanná vált, rögtön felmerült a nevem, hiszen Szűcs Miklós, a teátrum igazgatója bennem látta az utódját. Végül anyaszínházam megmentése nem sikerült, ám hamarosan kiderült, a Játékszín sem kap többé állami támogatást, felszámolás alá kerül. Ekkor a fejünkben már volt egy koncepció és késlekedés nélkül cselekedtünk.

Hogy képzelik el az intézmény működtetését állami támogatás nélkül?
N. K.: A jegybevételek mellett a társasági nyereségadóval számolunk. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a nyereséges cégek a költségvetés helyett akár színházaknak is befizethessék társasági adójuk egy részét. Az, hogy mennyi társasági nyereségadót szerzünk, jegybevételünk függvénye, ezért minden tekintetben komoly munkát fektetünk ennek a potenciális bevételnek az előteremtésébe. Folyamatosan keressük a szponzorokat, és a közelünkben lévő önkormányzatokat is megpróbáljuk magunk mellé állítani. A pályázatokat is figyelni fogjuk, és máris vannak koprodukciós partnereink.

Kik a társai? Mennyiért vásárolták meg a Játékszínt?
N. K.: Négyen vagyunk társtulajdonosok, Szűcs Attila a bezárt Kamaraszínház gazdasági vezetője, Bank Tamás kreatív igazgató, dr. Metz Alexandra jogtanácsos és én, aki az ügyvezető igazgató pozíciót töltöm be. A színházalapításba mindannyian a saját pénzünkkel vágtunk bele. Hiszünk benne, hogy együtt rendelkezünk a gazdaságos üzemeltetéshez szükséges tudással. A színházat működtető kft.-t a Nemzeti Vagyonkezelőtől vásároltuk meg 3,1 millió forintért, a cég kb. 10 milliós fizetési kötelezettségével együtt, amit nekünk kell kifizetnünk. A színház épülete továbbra is a Terézvárosi Önkormányzat tulajdona marad, mi csak bérleti jogot vettünk.
hirdetés

Milyen színházat szeretnének csinálni?
N. K.: Szeretnénk megőrizni azokat az értékeket, amelyek a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín nevéhez kötődnek, ugyanakkor célunk a megújulás. Koncepciónk lényegét legjobban egy személyes történettel tudom elmondani. Édesapám öt évvel ezelőtt halt meg, a ruháit azóta sem volt szívünk elajándékozni. Most, hogy édesanyám elköltözik abból a lakásból, ahol éltek, ismét felmerült, mit tegyünk a ruhákkal. Aztán megszületett a megoldás: bekerülnek a színház jelmeztárába. Megőrizzük őket, de új szerepet kapnak.

Milyen repertoárral és mikor indul az évad?
N. K.: Éppen úgy nyit a színház, mint bármelyik másik. Májusban még volt előadás és október 30-án ismét felgördül a függöny. Verebes Linda és Pindroch Csaba nálunk játssza tovább a Mr. és Mrs. című Peter-Quilter darabot. Még mindig a szerzőnél maradva, Vári Éva a Mennyei című műben lép színpadra. Több előadás a Budapesti Kamaraszínházból lehet ismerős a nézőknek, melyből tucatnyi darab eszközparkját és jogait megvásároltuk. Novemberben Szirtes Tamás rendezéseit is felújítanánk, a szerzői jogokról most tárgyalunk, ezért erről többet nem mondhatok. Nálunk fog visszatérni a színpadra Dobó Kata a Liselotte és a május című Pozsgai Zsolt-darabbal. Szántó Erika rendezésében repertoáron lesz Arthur Miller Lefelé a hegyről című drámája. A Talamba ütőegyüttes állandó zenei partnerünk lesz, vele tervezünk gyerek- és ifjúsági előadásokat. Szeretnénk behozni a színházba a fiatalokat, célcsoportunk mostantól a 9–99 éves korosztály. Keresztapa-programot indítunk, aminek keretében egy-egy művész felkarol majd egy-egy iskolát, másként fogalmazva: segíti az ott folyó művészeti oktatást. Terveink között szerepel egy kreatív gyerekmegőrző is, valamint a kakaókoncertekhez hasonló zenei programok szervezése a kicsiknek. Úgy gondoljuk, a nálunk élő külföldiek színházba járási lehetősége erősen korlátozott, szeretnék ezt a szűk kört is bővíteni például szinkrontolmácsolással. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban nyáron is fogunk játszani.

Milyen színészcsapattal fognak dolgozni. Kiket sikerült megnyernie?
N. K.: A tárgyalások jelenleg is folynak, de a fent felsoroltakon kívül Szilágyi Tibort, Hernádi Juditot, Gálvölgyi Jánost már felkértem, és nem utasítottak vissza. Számítunk Andai Györgyire, Vlahovics Editre, Mihályi Győzőre, Majzik Editre és még hosszan sorolhatnám. Külön öröm számomra, hogy valamikori tanárom, Benedek Miklós is fog dolgozni nálunk, amint ideje engedi. Nem panaszkodhatunk, úgy tűnik, a színészkollégák szívesen csatlakoznak hozzánk.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor