Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Jegyzet
Vallai Péter halálára
2012-11. szám / Bóta Gábor

Fogvacogtató hideg, téli délután volt, több mint 25 évvel ezelőtt. Összefutottunk a körúton, és mint a világ legtermészetesebb dolgát kérdezte, nem megyek-e színházba este. Mondtam neki, hogy mára éppen mozit terveztünk. De ő tud egy érdekes színházat,
folytatta, és mintha itt lenne egy ugrásnyira a sarkon, megkérdezte, nem megyek-e vele Szolnokra. Közben persze kajánul bámult rám, van-e annyi vér a pucámban, hogy a kissé provokatív, ripsz-ropsz in­vi­tá­lásának eleget tegyek. Közel is hajolt hozzám, egészen vizslatóan nézett a képembe, olyan volt, mint a kaján, gunyoros kamasz, aki lesi csínytevésének eredményét. Ezek után benne kellett lenni a csínyben, beültünk a Trabantjára, és mentem vele Szolnokra. Az már csak menet közben derült ki, hogy semmi fűtés nincs a kocsiban, de hát valamelyest belehelte ő, mert szokásához híven be nem állt a szája, mesélte csípős történeteit, politikaiakat és magánéletieket egyaránt. Fanyar volt és, mint mindig, eléggé kívülálló, eszes értelmiségi, aki semmibe nem akarja igazán beleártani magát, de azért mindent jól megfigyel, és bármiről megvan a szarkasztikus véleménye. A Miss Blandish nem kap orchideát című, horrorba hajló krimi ment aznap este, véletlenül főszerepet játszott, amivel igazán nem állítható, hogy elhalmozták. Minden után túlzott gyanakodással szimatoló felügyelőt adott, aki enyhén tökkelütött is, de azért jár az agya. Némiképp emlékeztetett ez a figura A padlásban temérdekszer játszott, nyúlfarknyi detektívszerepére.
Számomra legemlékezetesebb fellépése a Spionjáték című estje volt, igencsak régen, az „átkosban.” Az ellenzékinek számító Dániel Ferenc rendezte az egyszemélyes produkciót, melyben Esterházy Péter metszően éles, gyilkos humorú szövegeit mondta, melyek akkoriban felértek egy nyílt lázadással. Vallai elemében volt. Élvezettel vetette oda a biztos bombaként robbanó mondatokat. A rendszer fanyar, gonoszkodó, abszurdba hajló kritikáját adta.
hirdetés

Tulajdonképpen kritikus volt ő a színpadon is. Az általa alakított figurákat is kicsit kívülről leste, ahogy saját magát és a világot is. Nem véletlenül ment a gyomrára, amit látott. Nem véletlenül élt önpusztító életet. Ha összetalálkoztunk, akár egy aluljáróban lecövekelve, mondta a magáét. Valamennyire ilyenkor is szerepelt, némiképp megemelte a hangját, én voltam az egyszemélyes közönség, ahogy még nyilván sokan voltunk egyszemélyes publikum. Tán rövidre sikerülő színpadi szerepléseit akarta megnyújtani. Olykor egy-egy versrészlettel is megvilágította mondandóját, abból a temérdekből, amit tudott. És soha semmivel nem volt elégedett. Egy örök kételkedő, egy jelentős színész, egy markáns karakter távozott közülünk szomorú hirtelenséggel.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor