Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4,5)
Bányavakság – Szkéné Színház / FÜGE
2012-12. szám / Bóta Gábor

Kínosan röhejes, fájdalmasan abszurd szituációkat elevenít meg a fiatal erdélyi író, Székely Csaba. Írt egy drámatrilógiát, Bányavirág, Bányavakság és Bányavíz címmel. A kirobbanó sikerű marosvásárhelyi premiert követően a Bányavirágot Budapesten a Pinceszínház is műsorra tűzte

Csizmadia Tibor intenciói szerint. Az ebben a produkcióban szereplő színészek egy kivételével megegyeznek annak a Bányavakságnak a szereposztásával, amit a Szkéné Színházban mutattak be, szintén Csizmadia rendezésében.
Azon röhögjük szanaszét magunkat, hogy milyen lehetetlen hely­zet­ben élünk, mennyire nem tudunk kikecmeregni a gödörből. Re­mény­te­le­nebbnél reménytelenebb szituációba kerülünk, a kétségbeesett kapkodás pedig kedvez a gyűlölködésnek, a pusztító agressziónak és a testet-lelket roncsoló, butító alkoholizmusnak. Tisztánlátásra nincs sok esély, illetve annak van rá sansza, aki kívülről érkezik a faluba. Ez Florin a rendőr, annyira kívülről jön, hogy még román is ebben a magyarok lakta faluban. A választások előtt hívja a városból Ince, a polgármester, mert szeretné, ha a riválisa, Izsák korrupciós ügyeit feltárná. De a rendőr, hiába itatják, elszántan nekiindul, és a polgármester visszaéléseire is rájön, sőt, kiderül, hogy a polgármester húga sem éppen tisztakezű. Van itt a faluban gyilkosság, öngyilkosság, köztulajdon elhappolása csőstül.
Kaszás Gergő kellően egzaltált szétesettséggel adja a korrupt, az eszét szétivó polgármestert. Jól érzékelteti, hogy nem elszánt gazemberről van szó, hanem olyanról, aki meg-meginog, érzi, hogy a közvagyon lerablása csak nincs rendben, de azért ideologikus maszlagot is gyárt hozzá. A vele együtt élő húgával sajátos szimbiózisban léteznek. Bozó Andrea örökös sértettnek, elkeseredetten házsártosnak ábrázolja. Ince lánya, Izabella, a pasija kábítószer-termesztése miatt bajba került, nagyon nem ismeri ki magát a világban. Teng-leng, téblábol Eke Angéla megformálásában. Széles László adja a vad-magyar, turulos, szélsőjobbos, nacionalista riválist, akitől szabadulni szeretne Ince, de látnia kell, hogy ez a fickó és mindaz, amit megtestesít, egyre lidércesebb veszélyt jelent mindenkire. Széles hirtelen haragúra, szeszélyesen agresszívre játssza. Olyanra, aki, ha úgy alakul, skrupulusok nélkül bekebelez mindent. Florin rendőrben, Tóth József alakításában, is dúlnak a nacionalista indulatok, de az igazságot is kezdi pedzegetni. Rájön a falubeli gazságokra. Rútul legyilkolják, hiszen ebben az elvadultan dermesztő világban az igazság sokakra veszélyes.
Székely Csaba borzasztóan torokszorító dolgokról tud úgy írni, hogy közben megszakadunk a nevetéstől. És ezt a Csizmadia Tibor által vezetett színészek remekül el is játsszák.
hirdetés







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor