Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 23., kedd
Béla

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Orfeum a körúton
2013-04. szám / P. Á.

Hol van már az Orfantyú meg a Tarka Macska, ahol egykor az irodalmi és színházi élet nagyjai is megfordultak? Szerencsére nem tűnt el teljesen, bő két éve megnyitott a körúton az Orfeum. Programigazgatóját, Sziklai Ildikót arról faggattuk, hogyan született és működik a pesti mulató, amelynek patinás elődje, a Royal Orfeum csupán néhány házra innen, a mai Madách Színház helyén működött.
Két és fél éve nagy fába vágták a fejszéjüket, megnyitották a va­la­mi­ko­ri Royal szállodában az Orfeumot. Honnan vették a bátorságot egy kihaltnak elkönyvelt műfaj újraélesztésére?
Sz. I.: Tudtuk, hogy hiánypótló, amit csinálni szeretnénk. Budapesten nagy múltja van a kabarénak, a mulatóknak, az orfeumnak, ám a hosz­szú évtizedekig kedvelt műfaj néhány gyorsan csődbe ment vál­lal­kozást leszámítva eltűnt a fővárosból. Úgy gondoltam – 12 éves válla­la­ti rendezvényszervező múlttal a hátam mögött –, hogy lenne igény rá, sokan választanák a szórakozásnak ezt a fajtáját. A különleges esték, a kreatív ötletekben gazdag szórakozás – egy kellemes ital és néhány finom falat társaságában – nem volt jelen a kínálati palettán. Az Orfeum különleges helyszín, meggyőződésem, hogy a létrehozásával értéket teremtettünk.

Tény, hogy sokan szeretnek nosztalgiázni, divat a retró, és persze tekintélyes a műfaj kulturális öröksége is. Elég, ha csak a 20-as, 30-as évekre gondolunk, szellemi óriások nevei fémjelzik a kabarék világát. Mennyire sikerült az Orfeum megnyitásakor eltalálni a megfelelő irányt?
Sz. I.: Célunk az volt, hogy a meglévő értékeket friss szemlélettel keverjük. Nagyjából sikerült eltalálnunk, milyen úton érdemes járnunk, persze volt olyan próbálkozásunk is, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Hiába hívtunk meg egy remek és tehetséges csapatot a vasárnap délutánra, és estére tervezett operett-előadásainktól el kellett búcsúznunk. Nálunk nem tudott gyökeret verni az operett. Ugyanakkor más terveinkből több lett, mint ahogy azt eredetileg gondoltuk. Jó példa erre Farkas Gábor Gábriel, akit a közönség a Kabaré konferansziéjaként ismert meg, nálunk pedig először azzal aratott óriási sikert, hogy a triójával dzsessz sztenderdeket dolgoztak fel. Olyan izgalmas volt a produkciójuk, hogy kibővítettük 4 fúvóssal a triót, ami a zenélésben rejlő lehetőségeket még szélesebbre tárta. Áprilisban volt a premierje – szintén Gábriel főszereplésével – a Night and Day című, Cole Porter életét bemutató előadásnak. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy műsorainkat nagyon szereti a közönség.

Milyen szempontok szerint alakították ki a jelenlegi repertoárt?
Sz. I.: Szeretnénk minél színesebb műsorkínálatot adni, ezért fellép nálunk a már említett Gábriel mellett Szulák Andrea, Malek Andrea, Wolf Kati, akik népszerű és nagynevű sztárok, de figyelünk a fiatalokra is. A tehetségkutató versenyeken feltűnt, kiemelkedően tehetséges énekeseknek is kínálunk fellépési lehetőséget. Csobot Adél Simply Swing című műsora vagy a Kocsis Tibor lemezéből készült koncert is népszerű, Tóth Vera pedig két műsorral is szerepel nálunk. Abból a szempontból is változatos programot kínálunk, hogy van olyan előadónk, aki minden estjén más műfajban áll a közönség elé. Malek Andrea Most…! című sorozata dzsesszesttel kezdődött, bossa novával folytatódott, harmadik produkciója pedig Barbra Streisand dalaira épül.
hirdetés

Zömében saját produkciókat mutatnak be, ami nem kevés anyagi ráfordítással jár, ugyanakkor az áraik alacsonyak. Hogy csinálják?
Sz. I.: Szinte csak saját finanszírozásban állítjuk elő az Orfeum produkcióit. Örömünkre szolgál, hogy hónapról hónapra fellépési lehetőséget tudunk ajánlani a művészeknek. A 1,5–2 órás, népszerű énekesek, színészek közreműködésével rendezett estjeinkre nem kerül sokkal többe a belépő, mint egy mozijegy. Étel- és italárainkat is igyekszünk elfogadható árszinten tartani.

Apropó, ételek. Milyen konyhát visz az Orfeum?
Sz. I.: Bisztrókonyhát, amit nem csupán a bisztrók népszerűsége indokol. Nálunk elsőrendű szempont, hogy vendégeink este könnyű ételek közül választhassanak. Ilyenkor sokan már csak egy szendvicset vagy salátát esznek. Étlapunk évszakonként változik. Ugyanakkor figyelembe vesszük a hozzánk rendszeresen járók kéréseit is. Például egy idő után szerettük volna kivenni a kínálatból a csokiszuflét, ám a határozott tiltakozás miatt meghagytuk. Vendégeink nyolc óra körül érkeznek, a kilencórás kezdésig tartó durván hatvan perc a ráhangolódás ideje. Ebben az órában is igyekszünk minden tekintetben elkényeztetni őket.

Mire készülnek a közeljövőben?
Sz. I.: Új bemutatókon is dolgozunk, de legközelebbi feladatunk a Múzeumok Éjszakája című prog­ram­so­ro­za­ton való részvételünk előkészítése. Idén harmadik alkalommal kapcsolódunk be ebbe a különleges és izgalmas programba. Van dolgunk bőven, elég, ha csak annyit mondok, hogy tavaly ezen a napon 1300 vendég fordult meg nálunk.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor