Interjú Orfeum a körúton 2013-04. szám / P. Á.
Hol van már az Orfantyú meg a Tarka Macska, ahol egykor az irodalmi és színházi élet nagyjai is megfordultak? Szerencsére nem tűnt el teljesen, bő két éve megnyitott a körúton az Orfeum. Programigazgatóját, Sziklai Ildikót arról faggattuk, hogyan született és működik a pesti mulató, amelynek patinás elődje, a Royal Orfeum csupán néhány házra innen, a mai Madách Színház helyén működött. Két és fél éve nagy fába vágták a fejszéjüket, megnyitották a valamikori Royal szállodában az Orfeumot. Honnan vették a bátorságot egy kihaltnak elkönyvelt műfaj újraélesztésére?
Sz. I.: Tudtuk, hogy hiánypótló, amit csinálni szeretnénk. Budapesten nagy múltja van a kabarénak, a mulatóknak, az orfeumnak, ám a hoszszú évtizedekig kedvelt műfaj néhány gyorsan csődbe ment vállalkozást leszámítva eltűnt a fővárosból. Úgy gondoltam – 12 éves vállalati rendezvényszervező múlttal a hátam mögött –, hogy lenne igény rá, sokan választanák a szórakozásnak ezt a fajtáját. A különleges esték, a kreatív ötletekben gazdag szórakozás – egy kellemes ital és néhány finom falat társaságában – nem volt jelen a kínálati palettán. Az Orfeum különleges helyszín, meggyőződésem, hogy a létrehozásával értéket teremtettünk.
Tény, hogy sokan szeretnek nosztalgiázni, divat a retró, és persze tekintélyes a műfaj kulturális öröksége is. Elég, ha csak a 20-as, 30-as évekre gondolunk, szellemi óriások nevei fémjelzik a kabarék világát. Mennyire sikerült az Orfeum megnyitásakor eltalálni a megfelelő irányt?
Sz. I.: Célunk az volt, hogy a meglévő értékeket friss szemlélettel keverjük. Nagyjából sikerült eltalálnunk, milyen úton érdemes járnunk, persze volt olyan próbálkozásunk is, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Hiába hívtunk meg egy remek és tehetséges csapatot a vasárnap délutánra, és estére tervezett operett-előadásainktól el kellett búcsúznunk. Nálunk nem tudott gyökeret verni az operett. Ugyanakkor más terveinkből több lett, mint ahogy azt eredetileg gondoltuk. Jó példa erre Farkas Gábor Gábriel, akit a közönség a Kabaré konferansziéjaként ismert meg, nálunk pedig először azzal aratott óriási sikert, hogy a triójával dzsessz sztenderdeket dolgoztak fel. Olyan izgalmas volt a produkciójuk, hogy kibővítettük 4 fúvóssal a triót, ami a zenélésben rejlő lehetőségeket még szélesebbre tárta. Áprilisban volt a premierje – szintén Gábriel főszereplésével – a Night and Day című, Cole Porter életét bemutató előadásnak. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy műsorainkat nagyon szereti a közönség.
Milyen szempontok szerint alakították ki a jelenlegi repertoárt?
Sz. I.: Szeretnénk minél színesebb műsorkínálatot adni, ezért fellép nálunk a már említett Gábriel mellett Szulák Andrea, Malek Andrea, Wolf Kati, akik népszerű és nagynevű sztárok, de figyelünk a fiatalokra is. A tehetségkutató versenyeken feltűnt, kiemelkedően tehetséges énekeseknek is kínálunk fellépési lehetőséget. Csobot Adél Simply Swing című műsora vagy a Kocsis Tibor lemezéből készült koncert is népszerű, Tóth Vera pedig két műsorral is szerepel nálunk. Abból a szempontból is változatos programot kínálunk, hogy van olyan előadónk, aki minden estjén más műfajban áll a közönség elé. Malek Andrea Most…! című sorozata dzsesszesttel kezdődött, bossa novával folytatódott, harmadik produkciója pedig Barbra Streisand dalaira épül.
| hirdetés
|
|
Zömében saját produkciókat mutatnak be, ami nem kevés anyagi ráfordítással jár, ugyanakkor az áraik alacsonyak. Hogy csinálják?
Sz. I.: Szinte csak saját finanszírozásban állítjuk elő az Orfeum produkcióit. Örömünkre szolgál, hogy hónapról hónapra fellépési lehetőséget tudunk ajánlani a művészeknek. A 1,5–2 órás, népszerű énekesek, színészek közreműködésével rendezett estjeinkre nem kerül sokkal többe a belépő, mint egy mozijegy. Étel- és italárainkat is igyekszünk elfogadható árszinten tartani.
Apropó, ételek. Milyen konyhát visz az Orfeum?
Sz. I.: Bisztrókonyhát, amit nem csupán a bisztrók népszerűsége indokol. Nálunk elsőrendű szempont, hogy vendégeink este könnyű ételek közül választhassanak. Ilyenkor sokan már csak egy szendvicset vagy salátát esznek. Étlapunk évszakonként változik. Ugyanakkor figyelembe vesszük a hozzánk rendszeresen járók kéréseit is. Például egy idő után szerettük volna kivenni a kínálatból a csokiszuflét, ám a határozott tiltakozás miatt meghagytuk. Vendégeink nyolc óra körül érkeznek, a kilencórás kezdésig tartó durván hatvan perc a ráhangolódás ideje. Ebben az órában is igyekszünk minden tekintetben elkényeztetni őket.
Mire készülnek a közeljövőben?
Sz. I.: Új bemutatókon is dolgozunk, de legközelebbi feladatunk a Múzeumok Éjszakája című programsorozaton való részvételünk előkészítése. Idén harmadik alkalommal kapcsolódunk be ebbe a különleges és izgalmas programba. Van dolgunk bőven, elég, ha csak annyit mondok, hogy tavaly ezen a napon 1300 vendég fordult meg nálunk.
|
vissza |
|
| |