Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat
Starfactory – új magyar musical ősbemutatója a Thália Színházban
Csillogás és ami mögötte van
2013-05. szám

Mi történik egy könnyűzenei tehetségkutató verseny színfalai mögött? Hogyan alakul a versenyből kiesett fiatalok sorsa?
Az elsőműves szerző musicalje elsősorban nem a profitorientált, közönségszórakoztató műsorok kritikáját


igyekszik megfogalmazni, hanem ezekre a kérdésekre keresi a választ. Jobban érdekli fiatal főszereplőinek személyes sorsa, alakuló vonzalmaik, terveik, kudarcaik.
A történet egy tehetségkutató verseny próbáján kezdődik, ahol a kis faluból érkező, nyíltszívű Rami és a nagyképű, magabiztos szépfiú, Ricsi együtt készül a következő megmérettetésre. A fiatalok nemcsak jellemükben különbözőek, hanem társadalmi hátterük is más, ami miatt egyre fokozódik közöttük a feszültség. Míg a fiú karrierjét minden eszközzel támogatja lehengerlő, ellentmondást nem tűrő anyja, Rami apja és nővére nem nézik jó szemmel, hogy a lány az álmait kergetve, „munka nélkül” próbál az életben boldogulni…
A történet harmadik főszereplője Tibi, az utcazenész, aki megpróbálja rábeszélni Ramit, hogy hagyja ott a tévés tehetségkutató versenyt, amiről lesújtó véleménye van. Ő úgy képzeli, sok munkával és kitartással kell az embernek a céljait elérnie. „Saját zene, saját mondandó, saját hang.” Tibit két hajdani rocker veszi védőszárnyai alá.
hirdetés

A show-nak mennie kell! Míg a színpadon a csillogás várja a versenyzőket, a színfalak mögött álmok foszlanak szét, nagy tervek születnek és dőlnek dugába. Ennek a körforgásnak lesz akaratlanul is részese Vlad, a tévés tehetségkutató műsorvezetője, akit Vida Péter alakít.
„Vlad véletlenül találja magát abban a szituációban, hogy egy tévéműsort kell koordinálnia, mert a felkért konferanszié nem érkezik meg időben egy közlekedési anomália miatt. Az más kérdés, hogy ebben a szerepben hogyan állja meg a helyét, hiszen az ő világa igazából a stílus és a forma - szakmája szerint stylist. Nagyon könnyen lehetne akár negatív figura is, hiszen eleinte azt látjuk, hogy felszínes, szinte megszállottként törekszik a tökéletes megjelenésre, hogy a színfalak mögött csak a fellépők külseje foglalkoztatja – azt gondolhatnánk, hogy az embert számára csak a ruha teszi. És bár valóban a csillogás, a külcsín körül forog az élete, azért azt hiszem, attól, hogy ebben a világban otthonosan mozog, ő sokkal mélyebb és igazabb ember. Nem tudja beszippantani a médiamocsok, nem annak egy „terméke”, és őszintén vallja – és nem csak kényszerből konferálja –, hogy Magyarországon a tehetséges fiataloknak lehetőséget kell kapniuk arra, hogy megmutathassák magukat. Tényleg hiszi, hogy a tehetségkutatás valóban a tehetségkutatásról szól, és amikor a legközelebbi munkatársáról, a rendezőről kiderül, hogy a nézettségen kívül semmi más nem érdekli, ez Vladot őszintén bántja.”
A kettős szereposztásban színre vitt alkotás kisebb-nagyobb szerepeiben látható fiatal, kezdő énekes-színészek mellett komoly feladatot kapott pár, a tehetségkutató versenyekből ismert fiatal tehetség és néhány kiváló színművész is. Az alkotók erősen bíznak abban, hogy a „komoly kérdéseket” felvető, ugyanakkor szórakoztató, zenés-táncos előadás nemcsak a musicalrajongókat vonzza majd, hanem olyan, elsősorban fiatal nézőréteget is, amely eddig nem igazán érdeklődött a színházi műfajok iránt.

A darabot június 1-jén láthatja először a közönség a Thália Színház nagyszínpadán. Szereplők: Gubás Gabi, Vida Péter, Hunyadkürti István, Egri Bálint, Tóth Eszter, Koltai Róbert, Laklóth Aladár, Kováts Vera, Nagy Adrienn, Puskás Péter, Gulyás Attila, Baronits Gábor, Kékesi Gábor, Trecskó Zsófia, Hekler Melinda, Molnár Gyöngyi, Mező Zoltán és még sokan mások. A darab zenéjét, szövegkönyvét és dalszövegeit Gém Zoltán írta. Rendező: Horváth Péter, koreográfus: Bóbis László.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor