Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat

A Majomkirály – A tajvani Guoguang Opera előadása
2013-05. szám

A pekingi opera egyik klasszikusa, A Majomkirály a Nyugati utazás című klasszikus kínai regényen alapul. Mindkét mű főhőse szikladarabként kezdte az életét, melybe csodálatos módon lélek, a mennyek és a föld egyetemes energiája költözött, s így majommá alakult.

A tajvani Guoguang Opera Company A Majomkirály című előadása június 15-én, szombaton látható a Nemzeti Táncszínház Szín­ház­ter­mében.
A történet szerint az ügyes kezű, fürge lábú, harcművészetekben jártás Majomkirály megnyerően különc személyiség. Ez az elragadóan csintalan és minden tekintélyre fittyet hányó figura ahhoz is elég merész volt, hogy betörjön az Égi Palotába, eredetileg az óceán elcsendesítésére használt csodás botja segítségével, melyet akarattal változtatható hosszúságú, fegyverként is használható varázspálcává alakított át. A tradicionális történet szerint hősünk a Huaguo hegyen üt tanyát, egy „halandó” majomcsapat vezetője lesz, és felveszi a „Majomkirály, Égi Halhatatlan” címet. A Jade Császár azonban éktelen haragra gerjed, amikor fülébe jut az önjelölt uralkodó híre. Hogy megza­bolázza ezt a felkapaszkodott Majomkirályt, úgy dönt, hivatalt ajánl neki, s az Égi Öreget, Li Changgenget küldi hozzá követként a Huaguo hegyre, hogy rávegye, fogadja el a felkínált pozíciót – írja a tradicionális történet.
A kínai opera a színművészet olyan formája, amely a színielőadások különböző fajtáinak lényegét olvasztotta magába, és kétszáz évi fejlődés után a kortárs szellemi örökség kincsévé vált. A tajvani Nemzeti Guoguang Opera társulata a tradicionális színjátszás és a művészeti nevelés népszerűsítésének feladatát intézményesíti, és megalapítása óta azon dolgozik, hogy a színpadi kellékek ügyes használata révén modern koncepciókat ültessen a tradicionális előadásokba. Ahelyett, hogy rendszeresen hagyományos operákat adna elő, a társulat számos csodálatos, emberi szellemben gazdag új darabot produkált azáltal, hogy a jelen társadalmi változásait az irodalomból, a történelemből és a népi legendákból nyert inspirációval ötvözi.

A tradíció soha nem megy ki a divatból
A Majomkirály szereplőinek a majmok gesztusainak és mozgásának tökéletes imitálása mellett meg kell különböztetniük és ki kell fejezniük az általuk alakított állatok gyorsan változó hangulatát, bemutatva az „emberi” érzések teljes skáláját. A Majomkirály a pillanat hevében ötletesen száll szembe ellenségeivel kisebb és nagyobb szabású küzdelmekben, melyekből kiemelkednek az egyéni ügyességről árulkodó mozdulatok, a ravasz hárítások és a heves összecsapások, a változatos színpadi szituációk és hangulatok egész sorát eredményezve egy látványos jelenetben, mely a páratlan technikát megnyerő humorral ötvözi. A majmok ilyen ábrázolása a pekingi opera alappózaival kombinálva nem csupán erősíti a produkció színpadiasságát, hanem az emberi élet mindennapjait is tükrözi. Ez az előadás egyik különlegessége. A Majomkirályt könnyű követni, és még könnyebb élvezni. Ez az akciódús darab, melyen egyformán jól szórakozhat fiatal és idős, a család minden tagjának tetszését el fogja nyerni.
hirdetés

A társulat művészeti vezetése szerint a tradíció soha nem megy ki a divatból, és mindig a jelen igényeinek megfelelően alakítható. A Guoguang Opera amellett, hogy folyamatosan új darabokon dolgozik, s a színpadi előadás és a tradicionális színjátszás népszerűsítésének új lehetőségeit és témáit kutatja, a legkülönbözőbb helyszíneken lép, hogy a közönség az ország minden szegletében élvezhesse a tradicionális operát. A társulatot számos országba hívták már szerepelni, köztük Franciaországba, Németországba, Hollandiába, Olaszországba, Csehországba, Brazíliába, Oroszországba, Szingapúrba, Kínába és Hongkongba, és mindenütt elismerést aratott a tradicionális kínai színjátszás esztétikai értékeinek bemutatásáért. A Guoguang Opera célja, hogy minőségi új darabok készítésével és a régiek magas színvonalú újrafeldolgozásával életben tartsa a hagyományos színjátszást.

Nemzeti Táncszínház, Színházterem
Június 15., 19h



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor