Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Szabadtéren a Spartacus
2013-05. szám / Gősi Lilla

A Colosseum a Margitszigetre költözik, avagy idén nyáron Seregi László első nagy balettjét, a Spartacust szabadtéren mutatják be. A Margitszigeten június 28-án és 30-án színre kerülő
produkció tisztelgés a tavaly elhunyt, Kossuth-díjas koreográfus előtt. Az Operaház és a Szabad Tér Színház különleges projektjéről Soly­mo­si Tamással, a Magyar Nemzeti Balett frissen kinevezett ba­lett­igaz­gatójával beszélgettünk.

A Spartacus margitszigeti előadása mennyiben tér el a megszokottól?
S. T.: Olyan közegbe kerül, ahol még sosem járt: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra! A szabadtér kicsit testidegen, új megoldásokat kíván. Egy nyitott színházban másként kell kitalálni, kivitelezni például, hogy milyenek legyenek a kulisszák – ebben nagyszerű dísz­let­ter­ve­zőnk, Csikós Attila nyújt segítséget. Úgy adaptáljuk a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra a produkciót, hogy a koreográfia és az előadás minősége semmiben nem sérül.

Harc, lázadás, szerelem – a balettban minden benne van, amiért a nézők szerethetik. Kortalan?
S. T.: Egy műnél a siker felét a zene biztosan garantálja, Hacsaturján zenéje pedig örökzöld. Másrészt a történetet nagyon sokan olvasták, látták filmen többféle feldolgozásban. De említhetném az Anyegint, ahol a téma a szerelem, a küzdés, a féltékenység, a család. Olyan napi események, amelyek ma is foglalkoztatják az embert, és foglalkoztathatták tíz vagy száz évvel ezelőtt.

Az előadás tisztelgés a tavaly elhunyt Seregi László előtt.
S. T.: Áprilisban Seregi László-emlékhónap volt az Operaházban, Seregi László mindhárom repertoáron lévő Shakespeare-balettjét (Szentivánéji álom, A makrancos Kata, Rómeó és Júlia) játsszuk. Május elején sor került a frissen alapított Seregi-díj átadására, ráadásként pedig a szezon végén két alkalommal adjuk elő a Spartacust a szabadtéri színpadon.

Negyven év alatt mi változott a darabban?
S. T.: Az ősbemutató az Operaházban volt, viszont amikor a felújítás miatt bezárták az Ybl-palotát, sok produkcióval együtt a Spartacus is átkerült az Erkel Színházba. Mivel a két színház színpadmérete nem megegyező, ezért több darabhoz hozzá kellett nyúlni, hogy repertoáron tudjuk tartani.

A szereposztás hogyan alakult, Ön mi alapján választ?
S. T.: Két ugyanolyan Rómeót még nem látott a világ! Mindenkinek más elképzelése van a saját Júliájáról, Spartacusáról, Flaviájáról – ettől lesz egy előadás érdekes a közönség számára, és ez a természetes cirkuláció az, ami meghosszabbítja a darab szavatosságát. Törekszem arra, hogy lehetőséget adjunk a művészeknek, hogy megmutathassák, mire képesek, természetesen nem elfeledve azokat, akik már nagyszerűen eltáncolták ugyanazt a szerepet. Ez lendületet ad egyrészt a táncosnak, másrészt a darabnak is. Relatív nagy repertoárt játszunk, de két előadásba beletenni négy szereposztást még így sem lehet. Találó a mondás: a lehetetlent azonnal megcsinálom, a csodákra várni kell. Ha egy új szereposztást viszünk a színpadra és működőképes, az jó érzés nekem, a balettmesternek és a háttérben dolgozó csapatnak, mert rengeteg szorgos ember munkája teremti meg a színpadon lévők sikerét, komfortérzetét.
hirdetés

2011-től két éven át megbízott, 2013 júliusától 5 évre kinevezett balettigazgatója a Magyar Nemzeti Balettnak. Van ideje néha megállni és a megfeszített munka eredményében gyönyörködni?
S. T.: Egy balettegyüttes vezetése harminchat órás munka a nyolcórás pihenés után. Nem fér bele tíztől kettőig. A teremben kell lenni, ismerni a művészeket, problémákat megoldani, a színházi programot tervezni. Személy szerint akkor vagyok a legboldogabb, ha a nézőtéren ülve látom a táncosokat a színpadon ragyogni, és hallom a sikereiket. Ilyenkor repkedek a boldogságtól. Ha meg nem sikerül valami, magamban keresem a hibát, hogy mi az, amiben nem tudtam neki eleget adni. Folyamatosan gyönyörködöm, átélem. Pihenés közben is dolgozom, mivel a magyarországi repertoár kilencven százalékát eltáncoltam, így pontosan tudom, hogy a táncos az adott pillanatban milyen állapotban van. Látom, drukkolok neki, vagy éppen nagyon örülök, ha könnyen megoldotta.

A Szabad Tér Színházzal Ókovács Szilveszter vezetése alatt kezdődött az együttműködés. Hosszú távon lát fantáziát a Nyári Fesztiválban?
S. T.: A puding próbája az evés. Fantázia mindenben van, a Szabad Tér Színházzal együtt most minden erőnket felvonultatjuk, amitől ez jól működhet.

Bár ma is a tánccal foglalkozik, az igazgatói szerepkör másféle felelősséggel jár, másféle attitűdöt kíván…
S. T.: Amikor 2011. szeptember 5-én megkaptam a megbízott balettigazgatói pozíciót, 6-án eladtam a balettiskolámat, egyetlen nap alatt. Száz százalékig erre a feladatra koncentrálok. Mindenféle olyan támadási felületet és helyzetet igyekszem elkerülni, amivel a munkámat zavarhatják. Hangsúlyozottan koncentrálok arra, hogy ne legyenek félreértések, sugdolózások. Nem az a típus vagyok, aki rombol, hanem aki épít, sározás helyett a megoldások érdekelnek.

Hová tart a Magyar Nemzeti Balett?
S. T.: Több mint tizenhat évig éltem külföldön, a karrierem nagy részét kint töltöttem, amellett, hogy jártam haza táncolni vendégként. Az ott jól működő dolgokat próbálom most lefordítani magyar nyelvre, és beépíteni az együttes életébe. Lehet, hogy a koncepcióm és az elgondolásaim az elején nem megszokottnak tűnhetnek, de abban biztos vagyok, hogy nem kell félni a változástól. Nem félek attól, hogy egy pályakezdő friss diplomás néhány évre elszerződik egy másik színházhoz. Menjen és tanuljon minél többet, és néhány év múlva térjen haza élményekkel, tapasztalatokkal. Mi természetesen visszavárjuk a fiatalokat. Tudom, hogy nagyon hasznos egy nyelvet megtanulni, külföldi koreográfusokkal, igazgatókkal, táncosokkal dolgozni, majd utána nagyon jó érzés visszahozni mindezt, és itthon kamatoztatni. Hiszem, ez az országot is gazdagítja, és a mi hírnevünket is elviszi külföldre.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor