Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Pillangókisasszony a nyomor és a mosoly országában
2013-06. szám / Pavlovics Ágota

Gyönyörű nő, akinek csodálatos szopránja lenyűgözi a közönséget, bármerre jár is a világban. Hamarosan új szerepben fog bemutatkozni Budapesten. Az operabarátok örömére ezúttal Pil­lan­gó­kisasszony jelmezébe bújik. A szereppel való művészi találkozás mellett számos újdonság gazdagítja mindennapjait. Rost Andreával beszélgettünk.

Most érkezett haza Nepálból, turistaként vagy spirituális céllal járt ebben a távoli, számunkra titokzatos országban?
R. A.: Először voltam a világnak ezen a részén. Sokszor átrepültem már Nepál fölött, de eddig kimaradt, ahogy Indiában vagy Malajziában sem jártam még. A barátnőm biztatására keltem útra, aki Kat­man­du­ban tanul a buddhista főiskolán, és immár kilencedik alkalommal vett részt egy meditációs technika elsajátítását szolgáló gyakorlaton. A technika neve vipassana, jelentése: úgy látni a dolgokat, ahogy azok valójában vannak. A vipassana India egyik legősibb meditációs tech­ni­ká­ja, Buddha is ezt alkalmazta, amikor az alatt a bizonyos fa alatt megvilágosodott.

Miből állt ez a spirituális utazás?
R. A.: A vipassana meditációs technikát 10 napos, bentlakásos tanfolyamokon lehet elsajátítani, buddhista kolostorokban, illetve központokban. Első alkalommal csak a módszer alapjait lehet megtanulni, azután következik a kitartó gyakorlás, aminek egy idő után érzi az ember a jótékony hatását. A teljes elvonulás rendkívül puritán körülmények között zajlott. Reggel 4 órakor keltünk, napi 10 órát meditáltunk. Hideg folyó vízben mosakodtunk és naponta két alkalommal kaptunk ételt. Talán mondanom sem kell, hogy a csokimról is le kellett mondanom. Különös élmény volt, hogy nem beszélgettünk egymással, sőt, a tekintetünket sem emeltük egymásra. Pedig nagyon érdekes társaság jött össze a világ számos pontjáról. Esténként az Indiában élő, S. N. Goenka, a vipassana meditációs technika világszerte ismert és elismert gurujának tanításait néztük videón. Az elvonulás nagy hatással volt rám, a Nepálban töltött idő különleges és fontos élmény az életemben. Szeretném, ha itthon is velem maradnának jelképes tárgyak formájában az ott látottak és tanultak. Ezért vásároltam magamnak egy képet, amely a mi Szűz Máriánkhoz hasonlóan fontos személyiséget, Fehér Tarát ábrázolja. Fehér Tara az együttérzést képviseli. Hét szeme van: a két tenyerén és a két talpán, a homloka közepén, és persze olyan szeme is van, mint nekünk, embereknek. Ez a kép azért is nagyon értékes számomra, mert megáldotta a láma. Az elmélyülést és a meditációt segítő mandalát is vettem, amikor Bhaktapurban jártam. Élményekben elmondhatatlanul gazdag volt ez az utazás.

Milyen benyomásokat szerzett a buddhista kolostorokon kívüli Nepálról?
R. A.: A nyomor és a mosoly országának neveztem el, mert az európai ember számára elképzelhetetlen szegénység van, ugyanakkor a gyerekek, az emberek mosolyogva sétálnak az utcákon.
hirdetés

Új, spirituális benyomások után új szerep vár Önre, a Pillangókisasszony címszerepét fogja énekelni a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon július végén. A rendezői koncepcióról megtudhatunk valamit? A szerep eddig elkerülte, milyen lesz az Ön Madame Butterflya?
R. A.: Az új rendezést Anger Ferenc jegyzi, akit jól ismerek, és alig várom már, hogy megtudjam, mit talált ki. A partnerem a világ operaszínpadjainak népszerű tenorja, Andrea Caré lesz. A Magyar Állami Operaház zenekarát Héja Domonkos vezényli majd. Röviden: remek csapattal készülök ennek a csodálatos operának az előadására. Ami pedig az én szerepemet illeti, a címszerep nagyon nehéz, de gyönyörű. Sokat dolgozom azon, hogy szépen énekeljem el a szerepemet, beleéljem magam, de ne sírjak, ami nem könnyű. A feladatom az, hogy a közönségre hassak, belőlük váltsak ki érzéseket, miközben ez a szomorú és megrázó történet rám is rendkívüli hatással van.

Apropó történetek. Kinek volt az ötlete, hogy operák tartalmát mesélje el prózában, hangoskönyv for­má­jában?
R. A.: A Kossuth-Mojzer Kiadóval beszélgettünk arról, hogy szeretnék prózát mondani, meséket olvasni, aztán ők továbbfejlesztették az ötletemet, így lettek a mesék operamesék. Tótfalusi István könyve alapján elkészült az első lemez, amelyen A varázsfuvola, a Turandot, A sevillai borbély, valamint a Figaro házassága története hallható. Örömömre a kiadó sorozatot tervez, így folytathatom ezt a számomra fontos és érdekes munkát. Remek dolognak tartom, hogy az ember ötven felett is kap a megszokottaktól eltérő felkéréseket, és megpróbálkozhat a művészet új területeivel. Szintén újdonság a pályámon, hogy augusztusban Dél-Amerikába utazom. Brazíliában a Sao Pauló-i Operaházban első ízben fogok bemutatkozni a közönségnek. Mozart Don Giovanni című operájában Donna Anna szerepét éneklem majd. Kíváncsian várom a találkozást.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor