Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A szív hídjai
2013-06. szám / Szepesi Krisztina

Szamosi Zsófia 2005 óta a Pintér Béla és Társulatának tagja, de időről időre láthatjuk filmekben, tévésorozatokban, más színházak előadásaiban is. Ezúttal az Óbudai Társaskörben lép színpadra június 29-től A szív hídjai című filmklasszikusból készült, az Orlai Produkcióval közös előadásban.

Amikor megkerestek, hogy játszanál-e az eladásban, egyből be­ug­rot­tak jelenetek a filmből?
Sz. Zs.: Tudom, hogy meglepő, de nem láttam a filmet azelőtt, így fo­gal­mam sem volt arról, hogy miről szól. Persze bárkivel beszéltem róla, mindenki azonnal idézgetni kezdett belőle. Aztán a filmet elsőre nem találtam meg, de mivel eredetileg egy regényből készült, amit kivettem a könyvtárból, és elolvastam. Amire eljutottam a filmnézésig, már tudtam, mire számítsak.

Ezek szerint te magadtól nem nézel ilyen klasszikusan romantikus filmeket?
Sz. Zs.: Sírtam már én is romantikus filmeken, valamikor nagyon be­ta­lál­nak ezek, de A szív hídjait már nagyon praktikus szemmel néztem. Azt kerestem, hogy lehet belőle színházat csinálni, a regényből ugyanis azt szűrtem le, ilyen kevés cselekménnyel nem lesz könnyű majd darabot írni belőle. Aztán mégis sikerült.

Amúgy utánanézős vagy?
Sz. Zs.: Kevés olyan munkám volt eddig, aminek ilyen előzménye van. Tavaly a Terápiát forgattam, aminek több korábbi, külföldi verziója volt. Azokat például szándékosan nem néztem meg, inkább csak az érdekelt, milyen karakterű színészekre osztották máshol a szerepeket, nem az, hogyan oldották meg a feladatot. Színházi beugrásoknál viszont érdekes, hogy muszáj megnéznem, mit csinált az elődöm a színpadon, hiszen egy kész rendszerbe kell beállni. Sokszor előfordul, hogy magamévá teszek néhány gesztust az előttem játszó színésztől, ez némi előny, hiszen ezeket készen kapom, és még hozzá is tudok rakni valami pluszt. De A szív hídjai esetében nem is tudnám átvenni azt, amit a filmben a karakterem csinál, mert kicsit változott is a darab dramaturgiája. Például sokkal több lesz a humor. Célja is az előadásnak, hogy azon túl, hogy megszólítsa az érzelmes lelkű nézőket, mindenki másnak is jó legyen nézni. És a benne játszó színészek is olyanok, hogy minden helyzetben keresik a humor lehetőségét.

Miben különbözik majd ez az előadás a filmtől?
Sz. Zs.: A mi történetünk azon a ponton kezdődik, amikor meghal az anya és mi, a gyerekei megkapjuk a hagyatékot, és az abban lévő levelekből rajzolódik ki az egész, ami megelevenedik a színpadon. Chován Gáborral szinte folyamatosan jelen vagyunk, megpróbáljuk feldolgozni a sokkoló információkat, és időnként kommentáljuk is az eseményeket. Eközben pedig, ahogy hat ránk a történet, mi magunk is változunk, fejlődünk általa.

Pintér Bélánál teljesen más munkáid vannak.
Sz. Zs.: Nekem nagyon jólesik most ez az egész. Vidám a hangulat, boldog a közeg. Nincsenek olyan súlyok rajtunk, hogy ezzel a darabbal kellene megfejtenünk a világ nagy kérdéseit. De művészi szempontból azt gondolom, akármiben játszom, érvényesen kell megszólalnom. Minden feladatban a bonyolultságot keresem, hogy mitől nem lesz egysíkú, amit csinálok. Ebben a darabban is az a cél, hogy emberi sorsok jelenjenek meg, és lehet, hogy nem társadalmi problémákról beszél, de végső soron ez is arról szól, mi az élet értelme.
hirdetés


Amióta a Pintér Béla és Társulatánál vagy, változott az, ahogyan egy próbafolyamatban dolgozol?
Sz. Zs.: Azért tűnhet kifelé másnak a mi munkánk, mert Béla sajátos stílusban ír, amiket csak rá jellemző módon visz színpadra. De attól én nem csinálok mást, mint mondjuk a Vígszínházban. Persze nagyon erősek az anyagok és nagyon pontos instrukciókat kapok Bélától, aki mindig pontosan tudja, mit akar, és az egészet nagy szenvedéllyel csinálja. Szerintem nagyon sokat tud a színészi technikákról, amiből sokat tanultam az évek alatt. Ráadásul nem is lehet nála lazsálni, így nemcsak az én belső igényem a fejlődésem, hanem az övé is. Az is sokat segít, hogy érzem, bízik és hisz bennem. Klasszikus színházi helyzetbe persze itt nem nagyon kerülök.

Nem is vágysz rá?
Zs. Zs.: A mai magyar színházi helyzet nem nagyon teszi lehetővé, hogy valahol vendégként eljátsszak mondjuk egy Csehov-szerepet, pedig nagyon szívesen tenném.

A kamera viszont nagyon megtalált téged.
Sz. Zs.: A Terápia ráadásul folytatódik is. Nagy sikere volt, így – ha minden jól megy – nyáron elindul a második évad forgatása. Időnként hívnak castingokra, de iszonyú szerencse kell ahhoz, hogy megkapjunk egy-egy munkát, és azt sem hiszem, hogy bármit elvállalnék. A tévés feladataim, a Terápia éppúgy, mint az Átok, mind színvonalas munkák voltak, nem hiszem, hogy bármilyen sorozattal összeegyeztethetők lennének művészileg. De mindig örülök, ha hívnak, mert nagyon szeretek forgatni.

Ráadásul rutinod is van már benne.
Sz. Zs.: Az Átoknak sokat köszönhetek ebből a szempontból, hiszen mindennap kamera előtt voltam sokáig, és pont egy ilyen forgatási nap után estem be a Terápia castingjára. Azelőtt minden munka olyan volt, mintha most csinálnám először. Szinkronizálni például ritkán szoktam, ezért is lehetett, hogy legutóbb, amikor hívtak, elsőre nagyon béna voltam.

Belülről hogyan éled meg azt, ami most a független színházakkal történik?
Sz. Zs.: Nálunk még nagyobb bajban vannak mások, de amikor estéről estére felmegyek a színpadra, nem azon kattogok, miből fizetem ki a számlákat. Vagyis a munkámban nem akadályoz, de azt tényleg sosem tudjuk, hogy a következő évadban vagy akár a következő hónapban lesz-e még pénz. Ez mind nagyon nyomasztó. Annyiban mehet ez a munkánk rovására a jövőben, hogy Béla egyre többet kénytelen kiengedni minket külső munkákra, ami ha épp egybeesik a társulat próbaidőszakával, nehezíti a koncentrált, felkészült megjelenést. De nem vállalok el valamit csak azért, hogy pénzt keressek, mert azt gondolom, azzal, hogy én Pintér Bélánál játszom, képviselek valamit.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor