Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Ünnepi évad, hosszú távú tervek
2013-07. szám / N. N.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad hetvenötödik születésnapjára ünnepi hangulatban készülő szervezők dolgát alaposan megnehezítette az időjárás. Az árvíz átírta a tervezett programot, és megzavarta a felújítás első szakaszának befejezését is. Szerencsére gyorsan megtörtént a
helyreállítás, így most a patinás játszóhelyekről, valamint az au­gusz­tus­ban látható izgalmas produkciókról beszélgethettünk Bán Teo­dó­rá­val, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával.

A születésnapjára készülő Margitsziget Szabadtéri Színpad sajnos nem úszta meg az árvizet. A Szabad Tér Színháznak le kellett mon­da­nia júniusi előadásait. Hogyan sikerült kárpótolniuk a közönséget?
B. T.: Az ünnepi évad kapcsán elsőként a beruházást szeretném kiemelni, amely messzire mutató eredménye az idei esztendőnek, így hosszú távon biztosan kárpótolja a közönségünket a váratlanul ér­ke­zett óriási árvíz miatt elmaradt ígéretes programokért. A Mar­git­szi­geti Szabadtéri Színpad megnagyobbítása, a nézőtéri székek újakra cse­ré­lé­se, a színpad fölötti, egyedülálló látványtető megépítése, valamint az ennek nyomán modernizált színpadtechnikai felszerelések mind mega­la­poz­zák a jövő évadok kínálatát. Ezek a beruházások hosszú évekre határozzák meg működésünk hátterét, mert magas színvonalú előadások létrehozására teremtenek lehetőséget, olyan komfortot nyúj­ta­nak a kivitelezéshez, amely pillanatnyilag, úgy gondolom, Európában egyedülálló a maga adottságaival, a csodálatos természeti környezettel, a műemlék Víztorony emblematikus jelenlétével. De rövid távon is igyekeztünk kompenzálni a nézőket a júniusi kényszerszünetért. Júliusi nyílt napunkon közel négyszáz embert vezettünk végig kulisszajáró útvonalunkon, ezen kívül megnézhették a Víztoronyban és a kerengőben megrendezett, a Margitsziget és a nagyszínpad múltját felidéző kiállításokat. A tárlatok naponta rendelkezésükre állnak a látogatóknak, akik hajóval is érkezhetnek a Szabad Tér Színház saját hajóállomására, mint annak idején, a Margit hídi szigeti bejáró megépítése előtt mindenki tette, aki ide látogatott. Ezen kívül kipróbálhatják az 1900-as évek elejét idéző nosztalgia-lóvasutat is, amelyet a Magyar Vasúttörténeti Park jóvoltából sikerült beüzemelnünk a színpad bejárata melletti néhány száz méteres szakaszon.

A Városmajori és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad majdnem 4000 nézőt tud befogadni, ami igen nagy szám. Hogyan határozná meg, melyik színpadnak ki a célközönsége?
B. T.: Ezt a két színházat a sajátos adottságaik határozzák meg. A kisebb, Városmajori Színpad elsősorban a prózai előadások otthona, e helyütt közelebbi a kapcsolat a színpad és a közönség között. Nagy sikerrel zajlanak itt most a Színházi Szemle előadásai, amelyek vidéki színházak legjobb friss előadásait hozzák el a budapesti közönségnek, és a nézők szavazhatnak is a nekik leginkább tetsző produkcióra. A Margitszigeti Nagyszínpad előtti zenekari árok, az óriási játszóterület és a közel háromezer fős nézőtér a nagy léptékű zenés előadásokra predesztinálja a helyszínt. Komoly szakmai háttérrel megrendezett és a műfaj nemzetközileg elismert sztárjait felvonultató opera- és musical-előadásokat, magas igényű zenés színházi produkciókat, tánc- és show-műsorokat álmodunk ide és valósítunk meg évről évre.

A három hónapos szezon alatt a két színpad és a külső helyszínek elképesztően gazdag programkínálattal működnek. Milyen szempontok szerint alakították ki az idei, ünnepi szezon repertoárját?
B. T.: Valóban ünnep az ünnepekben számunkra ez az idei esztendő. Saját évfordulóink, nevezetesen a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 75. születésnapja, valamint a Budapesti Nyári Fesztivál létrejöttének 10. évfordulója – amelynek megalakulásánál frissen a színház élére került igazgatóként magam bábáskodtam –, nos, ezek mind-mind szervesen kapcsolódnak a művelődéstörténet nemzetközi viszonylatban is jeles napjaihoz. A Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében neves szereposztással, Rost Andrea és Andrea Caré főszereplésével bemutatjuk Puccini Pillangókisasszonyát, Verdi–Wagner bicentenáriumára nagyszabású nyitókoncerttel készültünk, Szent István éve alkalmából pedig nagy fába vágtuk a fejszénket, Erkel Ferenc István király című operáját visszük színre. A mű színpadi előadás formájában hosszú ideje nem volt látható, olyannyira, hogy még a kottákat is magunk rekonstruáltattuk. Programstruktúránkat különben is mindig úgy építjük föl, hogy ebbe a sajátos környezetbe kitalált, csak itt látható, hallható és érvényesülő előadásokat valósítsunk meg.

A Margitsziget a külföldiek kedvelt célállomása is, mennyire sikerült vonzóvá tenniük számukra az esti szabadtéri programjaikat?
B. T.: Tapasztalatom szerint nagyon élvezik a kifejezetten nekik is szánt, nyelvi akadályt nem jelentő operaelőadásokat, musicaleket, tánc-show-kat, látványos bemutatókat. Szeretnek hajóval érkezni, a Víztoronyba is felmenni, a kiállításainkban gyönyörködni. Bátran merem az idegenforgalmi cégeknek és szállodáknak is ajánlani, hogy irányítsák hozzánk a kultúra iránt fogékony vendégeiket.
hirdetés

A kisgyerekes családokra is gondolnak, a már ismert interaktív programokon kívül mi az, amivel bővült a kínálat?
B. T.: A hosszú ideje ismert és keresett, ingyenes gyerekfoglalkozásainkon, a Szent Margit- kolostorromoknál és az ország legöregebb platánfája alatt megrendezett Reneszánsz Délelőttökön és interaktív meseprogramokon kívül a Városmajorban minden hétvégén matinét, gyerekszínházat szervezünk a legkisebbeknek. Hiszek benne, hogy az utánunk jövő generációkat könnyebb úgy bevezetni a komolyzene és az opera világába, ha a muzsikát kihozzuk a hangversenyteremből vagy az őket esetleg feszélyező operaházi környezetből a szabad ég nyújtotta díszletek közé. Ez persze igaz a felnőttekre is: a nyári szabadtéri színházainkban nem kell feszes estélyiben reprezentálni, viszont a művészi élmény magas színvonala változatlan.

Attraktív élmény sétahajóval megérkezni az esti előadások margitszigeti helyszínére. Mennyire szerették meg, élnek-e ezzel az utazási lehetőséggel a nézők?
B. T.: Nagy örömünkre egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy a nagyszínpadnak saját hajókikötője van, és nem az előadásra toppannak be az utolsó percben, hanem már a délutáni órákban érkeznek hozzánk. Végigsétálnak a hajóállomástól a színházig kényelmesen kiépített úton a kolostorromok és a kétszáz éves platánfa mellett, felmennek a Víztoronyba, amely az aznapra érvényes színházjegy felmutatásával ingyenesen látogatható, esetleg beülnek a színház fogadóterében lévő éttermünkbe, büfénkbe, szerencsés esetben megízlelik Parádé 75 fantázianevű fesztiválborunkat Miklós Csabi móri pincészetéből, amelyet különleges ünnepi alkalmakkor kóstoltatunk meg látogatóinkkal, és mindezek által még gazdagabbá tehetik a napjukat. Az az élmény pedig semmihez sem fogható, ha egy csodálatos színházi este után hajóval térnek haza, a vízről megcsodálva a kivilágított várost, hidakat, épületeket. A szervezésben azzal is segítünk, hogy internetes felületünkön a színházjeggyel együtt, egyetlen kattintással a hajójegyüket is megvásárolhatják a nézők.

A hírek szerint a főváros az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen alapít és finanszíroz majd egy céget, amely 2014 januárjától a Budapesti Téli, Tavaszi, Nyári és Őszi Fesztivál szervezését végzi. Az intézmény élére Önt nevezték ki. Milyen változást jelent ez a munkája szempontjából?
B. T.: Ez a közös cég a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál szervezésére alakul meg. A Budapesti Nyári Fesztivál önálló marad, már csak azért is, mert a Margitszigeti Színpad felújításának befejező része jövőre esedékes, és ennek a Szabad Tér Színház a projektmenedzsere. Hogy mekkora örömöm telik ebben a munkában, az a látványos eredmények ismeretében bárki számára elképzelhető. Így ezt a beruházást mindenképpen szeretném levezetni, s tovább vinni a Margitszigeti és a Városmajori Színpadot. Az újonnan alakuló cég célja az, hogy a harmincéves múltja alatt nagy nemzetközi ismertséget szerzett Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt állami támogatással, több évre előre garantált, lekötött programmal még nagyobb versenyképességre tegyen szert az erős európai mezőnyben, és jelentős húzóerővé váljék az őszi eseménysorozat is. Az életem nyilvánvalóan nagyon meg fog változni e megtisztelő feladat által, amelynek azért is örülök, mert a Szabad Tér Színházat fenntartó Fővárosi Önkormányzat és Tarlós István főpolgármester részéről megnyilvánuló bizalmat érzem a hátterében. Értelemszerűen még több feladatom lesz, de boldoggá tesz, hogy olyasmit csinálhatok, ami számomra örömet okoz, hogy valaha színpadon élő művészként az újabb helyszíneken is a művészeket, a művészetet szolgálhatom ki. Célom, hogy ötleteimmel még gazdagabbá, kreatívabbá, sokszínűbbé és egyedivé tegyem az új projekt fesztiváljait, és ugyanezt az esélyt biztosítsam a Budapesti Nyári Fesztiválnak is.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor