Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat

Színikritikusok Díja 2013
2013-08. szám

A Színházi Kritikusok Céhe idén 33. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A tizenöt kategória mindegyikében három-három jelölt verseng,

s hogy ki kapja meg a díjat, az csak szeptember 22-én, a Trafóban megrendezett átadó ünnepségen derül ki. Az alábbiakban Jászay Tamásnak, a Színházi Kritikusok Céhe társelnökének gondolatait osztjuk meg olvasóinkkal – színházról, nézőről, színikritikáról, színikritikusról.

Kedves Olvasó!
Bizonyára Ön is sokat jár színházba, véleménye is van a látottakról, vannak kedvencei, és olyan helyek, ahová nem szívesen jár el. Alkalmanként vagy rendszeresen talán kritikát is olvas, amelyről szintén lehet véleménye, s talán már bennünket is „ismer”. Egy dologban hasonlítunk: minden kritikus ugyanazt szeretné, és ugyanazt, amit Ön. Minden megjegyzésével, morgolódásával és hozsannázásával: jót. Jó színházat mármint, jó előadásokat és jó alakításokat.
Ezért van rá szükség: a kritikus a néző és az alkotó szövetségese, akkor is, ha olykor fáj, amit mond. S hogy mit tekintünk jónak? Írásaink alatt ott áll a nevünk, nyíltan vállaljuk véleményünket, vele együtt ízlésünket, tudásunkat, felkészültségünket. És elfogultságainkat, világnézetünket, ellen- és rokonszenveinket. Röviden: magunkat és helyünket a világban. Ez már önmagában ritka, a napi trendekkel szembemenő gyakorlat.
hirdetés

Kritikusnak lenni emiatt is magányos hobbi.
Évente egyszer azonban nagyszerű közös esemény tanúi és alakítói lehetnek a Színházi Kritikusok Céhének tagjai, akik hosszas mérlegelés után kitöltik a Színikritikusok Díja tizenöt kategóriát, kategóriánként három-három jelöltet tartalmazó szavazólapját. A sok egyéni emlék, impresszió és pillanat összeadódik, így születik meg az izgatottan várt lista: a Színikritikusok Díjára jelölt alkotók és előadások legjobbjai, szerintünk, az elmúlt évad alapján. Azok a művészek is, akik végül nem kapják meg a díjat, hiszen azt minden kategóriában a legtöbb voksot kapott jelölt viheti haza.
Idén huszonhárom kolléga mondott véleményt szavazással a 2012/2013-es évad általa látott előadásairól. Tették-tettük ezt azért, mert büszkék vagyunk a magyar színház kiemelkedő teljesítményeire, és azt szeretnénk, hogy mások, Önök is büszkék legyenek rá. És mert azt akarjuk, hogy minden nehézség ellenére ez a díj legyen, és az legyen, ami mindig is volt: egy évad hiteles lenyomata.
Szeptember 22-én a Trafó – Kortárs Művészetek Házában tartandó díjkiosztó gálaestre szeretettel várjuk Önt, nézőket és színházi embereket egyaránt, hogy együtt ünnepeljük a jó színházat, amelynek mindannyian részesei és alakítói vagyunk, és amely mindannyiunk életének része és alakítója.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor