Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 23., kedd
Béla

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A Nemzeti Kulturális Alap egy sikertörténet
2013-09. szám / Kőszeghy Béla

A Művészetek Palotájában ünnepli október 17-én alapításának 20. évfordulóját a Nemzeti Kul­tu­rá­lis Alap. Egy nappal korábban pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban tisz­te­leg­nek a 150 éve született Gárdonyi Géza előtt. A két eseményt személyében is összekötő L. Simon Lászlóval, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökével beszélgettünk.

Mi mindent ünnepelhet az NKA a háta mögött hagyott húsz évből?
L. S. L.: Ha csak a számokat néznénk, már azok miatt is érdemes len­ne a Nemzeti Kulturális Alap 1993-as alapításáról meg­em­lé­kez­nünk. Ebben a húsz évben ugyanis az NKA-n keresztül 111 milliárd forint támogatáshoz jutott a magyar kultúra a több mint száztízezer sikeres pályázat révén. Elmondhatjuk, hogy nincs a kulturális életnek olyan szelete, de talán szereplője sem, aki vagy amely ebben a két évtizedben valamilyen módon ne kötődött volna az Alaphoz. Emellett azonban érdemes arról is megemlékeznünk, hogy az NKA lényegében húsz éve ugyanazon elvek mentén, nagyjából változatlan struktúrával működik. Jöhettek kormányok, változhattak az NKA elnökei, de az a cél, hogy kulturális alkotások megszületését, illetve ezeknek a kö­zön­ség­hez való el­jut­ta­tá­sát támogassuk, nem változott. A húszéves évfordulóra megjelenő interjú- és dokumentumkötetben a korábbi elnökök is arról beszélnek, hogy az NKA egy jól kitalált intézmény, amely pártpolitikától függetlenül betölti a szerepét, és ebben a két évtizedben nélkülözhetetlen szerepet vállalt a kultúra támogatásában. Részese vagyok ennek a húsz évnek, így talán szerénytelenségnek hangzik, de a rengeteg pályázó és kurátor miatt is ki kell mondani: a Nemzeti Kul­tu­rá­lis Alap egy sikertörténet.

Van olyan program vagy kezdeményezés, amely az Ön időszakához köthető, és különösen fontosnak tartja?
L. S. L.: Az NKA minden irányítója fel tud sorolni a saját időszakából olyan programokat, amelyek közel álltak hozzá. Számomra ilyen a Gárdonyi Géza Emlékév eseményeinek a támogatása, a már harmadik fordulójához érkező köztériszobor-állítási pályázatunk vagy a Balassi Intézet által lebonyolított, az NKA támogatása révén megvalósuló Publishing Hungary program, amelynek keretében hazánk valamennyi európai könyvvásáron megjelenik. Ugyanakkor legalább ilyen fontos az NKA működésének újragondolása, aminek az egyik leglátványosabb eleme az online pályáztatás beindítása volt. Ami persze azt is meg­mu­tat­ja, hogy milyen nagy szükség van az Alapra, hiszen szeptember elejéig több mint tízezren regisztráltak a rendszerünkben. Azaz ennyi civil szervezet, magánszemély, gazdasági társaság, önkormányzat vagy közintézmény tervezi, hogy az évente kiírt közel százféle pályázatunk valamelyikén elindul.

Áder János köztársasági elnök a fővédnöke annak a konferenciának, amit ugyancsak az NKA alapításának az évfordulója kapcsán rendeznek. Mi a célja a tanácskozásnak?
L. S. L.: A konferencia előadóinak hasonló külföldi szervezetek vezetőit kértük fel. Van közöttük olyan, aki nagyjából az NKA elvei szerint működő szervezetet, és van olyan is, aki a kulturális élet egészét vagy egy szeletét teljesen más módon támogató szervezetet képvisel. Sőt olyan szervezettől is jönnek, amelyet az NKA mintájára hoztak létre. Szerintem fontos, hogy lássuk, mások miként oldják meg a kultúra állami támogatását, hiszen számtalan használható, esetleg átvételre érdemes ötlet merülhet fel. Másrészt ez a konferencia és az NKA alapítására való emlékezés arra is kiváló alkalom lehet, hogy megnézzük, miként hasznosultak a Nemzeti Kulturális Alap révén a magyar kultúrára fordított támogatások.
hirdetés

Kiket várnak az előző esti gálaműsorra?
L. S. L.: Szeretnénk vendégül látni mindazokat, akiknek valaha is közük volt az NKA működtetéséhez. Mivel az elmúlt húsz évben közel nyolcszázan voltak tagjai hosszabb-rövidebb ideig az NKA Bizottságának vagy valamelyik kollégiumnak, azt kell mondanom, hogy lényegében a magyar kulturális élet valamennyi meghatározó személyiségére számítunk.

Az egyik Önhöz közel álló programként említette a Gárdonyi Emlékév eseményeit. Egy nappal az NKA gálája előtt Gárdonyi Gézára emlékeznek Székesfehérvárott.
L. S. L.: Gárdonyi nemcsak azért áll közel hozzám, mert Agárdon, ahol élek, naponta legalább kétszer elmegyek a szülőháza előtt, valamint a kápolna mellett, ahol megkeresztelték, hanem azért is, mert művei olyan értékeket hordoznak, amelyek ma is fontosak: hazaszeretet, hűség, barátság, egymásért való kiállás. Nagyon örültem, amikor a kezdeményezésemre 2013-at Gárdonyi Géza Emlékévvé nyilvánították, az egri ostrom befejezésének dátuma, október 17-e pedig Gárdonyi-emléknap lett. Bízom benne, hogy azon a napon sok helyen emlékeznek majd Gárdonyi Gézára, ahogy előző este mi is ezt tesszük majd a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor