Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Elfogultan, rajongva szeretem a Víget
2013-09. szám / Szepesi Krisztina

Eszenyi Enikő azt mondja, annyi feladata van a Vígszínház igazgatójaként, hogy nincs ideje azon gondolkodni, mi lesz két év múlva, pedig a Fővárosi Közgyűlés akár már a napokban meg­hoz­hat­ja a döntését arról, hogy a jövő évadtól ki vezeti majd a színházat. Sokat mondóan „álomévadot”
hirdettek, Büchnerrel, Shakespeare-rel, Sütő Andrással, miközben a színésznő egyik személyes álma is valóra válik.

A Popfesztivál 40 bemutatójával kezdődött az évad.
E. E.: Így ünnepeltük a Magyar Dal Napját, és a nagy sikerre való te­kin­tettel úgy döntöttünk, egész évadban repertoáron tartjuk az elő­a­dást. Nálunk mindig sűrű a szeptember. Most volt a Vígnapunk, szeptember 22-én pe­dig, a Magyar Dráma Napja alkalmából, a 150 éve született Bródy Sándorra emlékezünk (az interjú az esemény előtt készült – a szerk.). Este rendhagyó felolvasó-színházi formában be­mu­tat­juk A dada című drámát Forgács Péter rendezésében. Délután pe­dig a Vígszínház íróműhelyében született szövegekből tartunk be­mu­ta­tót Szivacs címmel. Az előadásban az iskolai zaklatások témáját dolgozzuk fel a fiatalok saját élményei alapján. A szereplők Marton László, Forgács Péter és Hegedűs D. Géza osztályának diákjai lesznek, valamint a Vígszínház művészei.

Az álmoknak, a reménynek igen nagy aktualitása van most a Vígszínházban…
E. E.: Igen, a gazdasági helyzet ellenére is igyekszünk nagyokat álmodni, és bár van, amikor nem minden álmunk teljesül, mi nem szeretnénk lemondani róluk. Az előadásokból azt láthatjuk majd meg, melyik szerző miként gondolkodik az álomról. A Pesti Színházban Szász János rendezésében bemutatásra kerülő Az álomkommandó Sütő András egyik legcsodálatosabb darabja. Az előadásban Fesztbaum Béla játssza a főszerepet Hegedűs D. Gézával, Tornyi Ildikóval, Molnár Áronnal és Lukács Sándorral. Ezzel párhuzamosan készül a Danton halála Alföldi Róbert rendezésében, a címszereplő Stohl András mellett kiváló szereposztással: Varju Kálmánnal, Csőre Gáborral, Hevér Gáborral, Járó Zsuzsával és László Zsolttal. A bemutatót Büchner születésének 200. évfordulójára terveztük. Büchner az egyik legkedvesebb szerzőm. Első rendezésem is az ő Leonce és Lénája volt. „Építsünk színházat!” – így hangzik a darab utolsó mondata, és ez mottóként végigkíséri színházigazgatóként, rendezőként és színészként az egész életemet. A Pesti Színházban Marton László rendezésében a Vízkereszt, vagy amit akartok című bemutatóval folytatjuk Shakespeare-ciklusunkat. Az előadásban Marton László fiatal növendékei együtt játszanak a Vígszínház színészeivel: Malvolio Fesztbaum Béla, Böffen Tóbiás Mészáros Máté, Keszeg András Telekes Péter, Mária pedig Bata Éva lesz. Gogol A revizorát Bodó Viktor rendezi a Vígszínház társulatával és a Szputnyik Társulással együttműködésben. A színház ezzel a függetleneknek kíván segítő kezet nyújtani, és külön öröm, hogy bár külföldön sok helyen rendez Viktor nagy sikerrel, elfogadta a felkérésünket, és nálunk is fog dolgozni. A Házi Színpadon Börcsök Enikő, Harkányi Endre és Venczel Vera főszereplésével a Nobel-díjas Jelinek Téli utazás című darabját Zsótér Sándor rendezésében láthatja majd a közönség. Az évad végén pedig a Pesti Színházban, folytatva a magyar drámák színrevitelének vígszínházi hagyományát, bemutatjuk Szép Ernő Vőlegényét Bata Évával a főszerepben, melyet Forgács Péter rendez majd, és a Toldit Csőre Gáborral, melyet Paczolai Béla állít színpadra. A nagyszínpadon én rendezem Nestroy Lumpáciusz Vagabundusz című darabját, ahol három fiatalember arról álmodozik, vajon nyernek-e majd a lottón, és ha igen, hogyan változik meg tőle az életük. És jön a Mephisto, ami még egyeztetés alatt van. De nemcsak ennek az egy darabnak nehéz a logisztikája, hanem a színház összes előadásának. Az, hogy ezek az egyeztetések ilyen őrületesen jól működnek, Várnai Péter művészeti titkárunk zsenialitásának köszönhető.

Olyan, mintha ebbe az évadba most mindent bele akartál volna sűríteni, amit eddig nem sikerült.
E. E.: Minden évadunk ilyen sűrű, és nagyon bizakodó vagyok, hogy az elmúlt négy és fél év, illetve az elkövetkező hónapok egyértelműen mutatják majd azt, hogy ez a színház iszonyatos erővel jelen van itt Budapesten. Megkerülhetetlen tájékozódási ponttá vált, és végig megőrizte nyitottságát. Úgy érzem, hogy amit vállaltunk, azt a nehéz körülmények ellenére is teljesítettük. Sikerült a közönségünket megtartani, és új nézőket is nyertünk magunknak, akik nagyon szeretnek bennünket. Születtek különleges előadások, nagy alakítások, és sok fiatal kolléga rengeteget fejlődött az évek során. Iszonyatosan erős csapat állt össze. Én harminckét éve vagyok itt, ezt a színházat jobban ismerem, mint a tenyeremet, és ennek szentelem az életemet. Elfogultan, rajongva szeretem a Víget, és bízom abban, hogy a döntéshozók a színház érdekeit szem előtt tartva hozzák majd meg döntésüket.
hirdetés

A bukás lehetősége fel sem merül benned?
E. E.: Nekem annyi feladatom van napról napra, hogy nincs is időm ezen gondolkodni. Mindig az a legfontosabb, amire épp készülök. De a színészeink is így vannak ezzel, akik például a hétvégi programunkon rengeteg feladatuk mellett saját készítésű süteményeiket árulták, az összegyűlt pénzből pedig az Ódry Otthont támogatjuk. Nemrég például néhány napot forgattam a Vértestek című filmben, ami egy fiatal rendező, Hartung Attila diplomamunkája, és épp ezért nagyon kis költségvetéssel készül. Úgy érzem, ha egy fiatal alkotó megtisztel a felkéréssel, el kell vállalnom. Nagyon sokat tanultam tőlük, remélem, ők is tőlem. Mindennap sokat dolgozom a munkatársaimmal, muszáj a feladatokra koncentrálni, és próbálom kizárni azokat a dolgokat, amik megzavarhatják a munkát. De az zavar például, hogy a Popfesztivál 40 kapcsán azt írják, megtörten állok az utolsó bemutatómon, miközben ez egy fantasztikus munka volt mindannyiunknak. Nagyon zavarnak a buta írások és bármi, ami nem a színház ügyét vagy a szakmaiságot szolgálja.

Ebben az évben nem vállalsz új színészi szerepet.
E. E.: Játszom A vágy villamosában, a Mikvében és a Jó embert keresünk-ben is. Ha bármelyik rendező úgy gondolta volna, hogy az egyik új bemutatóban szükség van rám, mert egy szerepet csak én játszhatok el, igent mondtam volna. De a következő évad egyik fontos projektjében, a világhírű Robert Wilson rendezésében, az 1914-ben játszani fogok. A Cseh Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház közös koprodukciójának tavalyi szereplőválogatásán a rendező maga választott ki. A próbák szeptember végén kezdődnek, aztán áprilisban folytatódnak Prágában. Az előadást, amelynek Balog Zoltán miniszter úr a fővédnöke, a következő évad októberében mutatjuk be a Vígszínházban. Így a mostani álomévad kapcsán nekem is egy nagy álmom válik valóra ezzel. Annak idején Pilinszky János írt először Wilson egyik előadásáról, a magyar nézők ekkor ismerhették meg Wilson munkáját. Ez az írás engem akkor, fiatal színésznőként nagyon megragadott. Pilinszky érzékletesen írt az előadásban játszó színésznő, Sheryl Sutton minden mozdulatáról, és rengetegszer elképzeltem, milyen lehetett ez a valóságban. Aztán több mint harminc év után ott állhattam ez előtt a rendező előtt, aki instruált, és kiválasztott, hogy együtt dolgozzunk. Ez a munka lesz színészi és művészi pályám egyik csúcspontja.

Amiről beszélünk, az már a következő évad…
E. E.: Már sokkal előbb el kell kezdenünk tervezni a 2014/2015-ös évadot, mint hogy ezt a mostanit elkezdenénk, hiszen tárgyalunk külföldi rendezőkkel, akiket meghívnánk a színházba dolgozni. Engem is hívtak Szentpétervárra, Szlovákiába és Kolozsvárra is, de még nem tudom, mikor tudok eleget tenni a felkéréseknek, hiszen nekem minden a Vígszínháztól függ. Vagyis attól még, hogy most pályázati év van, nem állunk le a munkával. A következő öt év stratégiáját már a pályázatomban is meg kellett terveznem, annak tudatában, hogy másként is alakulhat a helyzet. De nekem nem az a feladatom, hogy erre gondoljak.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor