Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Café Budapest 2013
2013-09. szám

Az október 11-én kezdődő Café Budapest a kortárs alkotó- és előadóművészet nemzetközi hírű egyéniségeit és sok-sok izgalmas produkciót lát vendégül.

A gazdag és kifejezetten erős zenei kínálatot ezúttal olyan vi­lág­nagy­ságok fémjelzik, mint a kortárs zene topzenekara, az Eötvös Péter vezényletével fellépő Ensemble Modern, a svéd ütőegyüttes, a Kroumata, valamint két legendás jazzgitáros, John Abercrombie és Mike Stern. Nagyszerű zenei csemegének, igazi meglepetésnek ígér­ke­zik a német Brandt Brauer Frick Ensemble koncertje. Ez a klasz­szikus hangszerekre komponált, természetes akusztikájú muzsika a kortárs minimalizmus, a dance-techno és a jazz pikáns ötvözete, olyan zene, melyet egy éjszakai klubban vagy egy elegáns kon­cert­te­rem­ben is örömmel fogadnánk. Nagy meglepetéseket tartogat a markáns profilú, finom ízléssel kialakított zenei projektjeiről ismert ECM, Budapest Music Centerben a Café Budapesttel közösen meg­va­ló­suló programsorozata, melyen a lemezkiadó legújabb pro­duk­ciói állnak a reflektorfénybe.

Az Ensemble Modern Honnan? Hová? című hangversenye azt a kérdést feszegeti, hogy van-e a közép-kelet-európai zeneiségnek közös gyökere. A fiatal zeneszerző-generáció lett, lengyel, cseh, magyar és szlovén képviselőinek műveiből összeállított koncert varsói és rigai állomások után érkezik Budapestre.

Az Ensemble Modernhez hasonló, kiváló márkának számít a Kroumata. Az Amadinda Ütőegyüttesnél néhány évvel idősebb együttes a modern ütőhangszeres zene már-már klasszikusnak számító darabjait szólaltatja meg.

Az ECM Fesztiválon eredeti hangú és eredeti látásmódú hölgyek végtelenül finom és költői eloadásait csodálhatjuk meg. Az albán-svájci Elina Duni zenéjében a jazz és a népzene kölcsönhatása szinte észrevehetetlen, légiesen könnyed muzsikája oly természetességgel közvetíti a dalok minden szö­veg­ár­nya­latát, hogy a hallgatóban fel sem merül, vajon milyen nyelven szólítják meg. A brit népdalénekes, June Tabor idén megjelent, Tölgy című lemezét Iain Ballamy szaxofonossal és Huw Warren zongoristával készítette el. A három zenész együttműködésének alapelve végtelenül egyszerű: a zongora finoman körbefonja az éteri éneket, melyet a szaxofon hangja a fenségesség régiójába emel.

Miként Elina Duni és June Tabor, úgy a svájci-holland énekesnő, Susanne Abbuehl is a versek felől közelít a zenéhez. A szövegekbe szinte „belebújva” fedezi fel és engedi szabadjára a költemények saját melódiáját és ritmusát. A fesztiválon a múlt évben megjelent lemezének (The Gift) anyagát mutatja, melyen Emily Dickinson, Emily Brontë, Sara Teasdale, Wallace Stevens, valamint saját verseit szólaltatta meg. Vadonatúj műsorát játssza a John Abercrombie Quartet is.

A műfaj „nagy öregjének” számító gitáros és a zongorista, Marc Copland 39 Steps című lemeze az idei ősz egyik legjobban várt albuma. A műfaj kielégíthetetlen étvágyú híveinek kínálják a fesztivál jazzmaratonját, három-három koncerttel. Október 18–19-én a Budapest Jazz Klubban a Ninagram, Luiza Zan és Barabás Lőrinc, majd Burján Orsi a Pálinkálommal, a Borbély Műhely Meleg Tamással, legvégül a Tóth Verával kiegészült Éles Gábor Trió váltják egymást a színpadon, bizonyságát adva a ténynek: a jazz műfaja végtelenül gazdag és színes.

A színházi programok java a Trafóban lesz. Salamon Eszter (Mesék a testetlenségről), Mundruczó Kornél és Wéber Kata (Demencia), valamint a Nagy József–Szelevényi Ákos alkotópáros (Hollók) műfaj konvenciókat felülíró előadásokat hozott létre. A nagy szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában megvalósuló Bulgakovadaptációt (A Mester és Margarita) Balázs Zoltán állította színpadra. Az összművészeti puzzle-ban a szöveg, a látvány, a pontosan megtervezett mozdulatok, a film és a zene sajátos, „színház a színházban” élményben egyesül. A vendégjátékot a Nemzeti Színház nagy színpadán láthatjuk. Vendégjátékoknak ad otthont a Bárka Színház monodráma-fesztiválja is, melyre a Glej Theatre, a Praktika Színház és a Fomenko Színház előadását várják.

A képzőművészeti programok közül kiemelkedik a Kortárs Galériák Éjszakája; a Városi Séták, a peronKULTÚRA és a „Kult-kocsmák” eseményeit pedig azoknak a városlakóknak ajánlják, akik átmenetileg sem mondanak le szívesen pörgő életmódjukról.
hirdetés

















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor