Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Színek évada Miskolcon
2013-09. szám / Pavlovics Ágota

A Miskolci Nemzeti Színház szellemisége jelentősen megváltozott az el­múlt évadban, eredeti öt­le­tekkel mozgatták meg a várost, új fesztiválokat, hazai és külföldi együttműködést indítottak el.
E változatos, nyitott színházi koncepció mellett 18 új bemutatót tar­tot­tak. A kedvező kritikai fogadtatás mellett a közönségsiker is egy­ér­tel­mű volt. A teátrum 2012-ben megválasztott igazgatóját, Kiss Csabát faggattuk.

Hogy sikerült a színház 190. születésnapja alkalmából összeállított program?
K. Cs.: A Miskolci Nemzeti Színház, az ország első magyar nyelvű kő­szín­há­za, 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit. Köz­ada­ko­zás­ból, a város színházszerető lakóinak adományaiból, pénzéből épült. Ez a színházszeretet mintha beépült volna a falakba, a mis­kol­ciak azóta is megkülönböztetett szeretettel veszik körül színészeiket. Az születésnap jó alkalom volt eljátszani ezzel a hagyománnyal, hi­szen a 190 kerek évforduló, de nem kényszeríti emlékkönyv kiadásra, színháztörténeti konferenciára a teátrumot. Mi is születésnapi buliként fogtuk fel ezt a napot, nyári színházzal, 1823 méteres síkfutással, gyertyás szerenáddal ünnepeltünk. Nézőinket megajándékoztuk az elmúlt évad sikeres előadásaival, A padlást, A kopasz énekesnőt, a Hamletet, a Játszd újra, Sam!-et, illetve a Miskolci Balett operafesztiváli produkcióját, a Carment ingyen játszottuk el vendégeinknek. Este az árkádok alatt a színház zenekara Cser Ádám vezetésével szerenádot adott, a 190 gyertyát a nézők lelkes csapata „Boldog születésnapot Színház!” felkiáltással közösen elfújta. Felejthetetlen, meghitt pillanat volt.

Úgy tűnik, merik nem halálosan komolyan venni magukat. Sziporkáznak. Vicces, humoros, kreatív ötletekkel állnak elő. Itt van mindjárt az egyik: ebben az évadban minden hónapnak jellemző színe van.
K. Cs.: Igen, minden hónapnak lesz egy színe, amikor kiadványaink, plakátjaink, a színház portálja, de még a nézőtéri nénik hajtókáin a virág is a hónap színébe öltözik. De ez csak játék, miközben a színház hihetetlen dinamikával dolgozik. Ebben az évadban 19 bemutatónk lesz, ebből hármat a frissen megalakult Miskolci Balett jegyez, két operabemutatónk (Don Giovann, és Vajda János új műve a Don Cristobal/Don Perlimplin) mellett két nagyszínpadi zenés premiert (Lili bárónő, My Fair Lady), gyerekdarabot (A Négyszögletű kerek erdő, Holdbeli csónakos) és Pirandellótól Ibsenig igen izgalmas, klasszikus, művészszínházi kamaraévadot tervezünk. Nem titok, hogy két Sirályunk is lesz.

A Sirály különösen érdekesnek ígérkezik. Miért döntöttek úgy, hogy két rendező is elmondja a gondolatait Csehov klasszikusáról?
K. Cs.: Mert izgalmas párbeszédre, művészi vitákra ad lehetőséget. Az egyik Sirály, Makkai Imre klasszikus fordítása alapján, a Kamaraszínházban lesz az én rendezésemben, utána január végén mutatjuk be Morcsányi Géza jóval maibb Csehov-fordítását Rusznyák Gábor értelmezésében. Két különböző szereposztás, látványvilág, koncepció. És hogy a nézőket is beavassuk, a Játékszínben többrészes nyilvános vitát rendezünk, amelyben Gábor koncepciója és az enyém csap össze a darab főbb jeleneteivel, figuráival kapcsolatban. Párbeszéd a rendezők között, párbeszéd a nézőkkel.
hirdetés

Tény, hogy párbeszédre nagy szükség lenne más tekintetben is, hiszen a színházi bemutatók jelentős része csupán ismétli a darabokkal kapcsolatban már sokszor elmondott, jól ismert gondolatokat.
K. Cs.: Igen. Új ihletre, inspirációra van szükség. „Új formákra”– mondaná Trepljov. Kevés olyan előadást látni, amely szellemileg, esztétikailag megmozgatná az embert. Nincs katarzis, megrendülés, csak hatás. Ritkán érzem a színházi élmény adta lelki megtisztulást. Többnyire cizellált szappanoperákat vagy drámai publicisztikát lát az ember. Nem biztos, hogy nekünk sikerülni fog új, eredeti színházi nyelvet kialakítanunk, de nagyon erős bennünk a szándék, hogy megpróbáljuk. Végül is a mai negyvenes rendező nemzedék talán legizgalmasabb alkotói, Keszég László, Szabó Máté, Béres Attila, Rusznyák Gábor és Szőcs Artur nálunk vannak. Nem vendégként, hanem a Miskolci Nemzeti Színház arculatát, programját meghatározó Művészeti Tanács tagjaként. Erős társulatot, nyugodt munkakörülményeket és befogadó, nyitott közönséget építünk. Az első évad ilyen szempontból is biztatóan zárult. 129 ezer nézőnkkel továbbra is a legnézettebb vidéki színház vagyunk, és ami külön örvendetes, hogy a diákság is egyre jobban felfedezi magának a színházat.

Sűrűn követik egymást a bemutatók, erőteljesen nyitottak a város felé is, lehet ezt minőségi munkával bírni?
K. Cs.: A Miskolci Nemzeti Színház egy grandiózus építészeti komplexum. 16 000 négyzetméteren öt játszóhelyünk, műhelyeink, színészházunk, balett-termünk, minden együtt van. Ennek megfelelő a színház személyi állománya is. A prózai, opera, illetve balett tagozaton együtt több mint 150 színész, zenész, táncos, énekes dolgozik. Komoly szellemi potenciál. Bár az évi 19 bemutató és a több mint 400 előadás alaposan megdolgoztatja a társulatot, mégis jó hangulat, családias légkör uralkodik a színházban. Sőt, idén tagjaink kreativitását, játékkedvét felhasználva új programot hirdettünk a Játékszínben, a játék/színt. Ez októberben 35 különféle előadást jelent, a táncbeavatótól a slam poetry estig, melyeket színészeink, táncosaink, zenészeink három-négy próbával maguk hoznak létre. A játék/szín alternatív műhelyként fog működni a kőszínházon belül.

A tavalyi évad jelentős eseménye az európai színházi akadémiák részvételével megrendezett első Miskolci SZEM fesztivál volt. Lesz folytatás?
K. Cs.: Krakkó, München, Bukarest, Varsó és a svájci Verscio színházi akadémiáinak vizsgaelőadásait hívtuk meg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közösen rendezett majdnem egyhetes fesztiválra. Délelőttönként az egyetem tanárai mozgás- és zene-workshopot tartottak a külföldi és magyar színihallgatóknak. Fantasztikus érzés volt látni, hogy közel 120 fiatal színész együtt vesz részt ezeken a közös foglalkozásokon. A Nemzeti Kulturális Alap kiemelt rendezvények kuratóriuma idén is támogatta a SZEM megrendezését, úgyhogy 2014. február 3–9. között újra az európai színiegyetemek fővárosa lesz Miskolc.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor