Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A cirkuszóriás ébredése
2013-12. szám / P. Á.

A méltán népszerű cirkuszművészet háza táján egymást követik a kiemelkedően fontos ese­mé­nyek. Átadták a Hungária Cirkuszcsarnokot, amelyet hamarosan kipróbálhatnak a 10. Bu­da­pes­ti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra érkező művészek. A Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) két év alatt megduplázta a Fővárosi Nagycirkusz nézőszámát és még hosszan so­rol­hat­nánk. A MACIVA ügyvezető igazgatójával, dr. Kriza Zsigmonddal beszélgettünk.

Számos jelentős változás történt a MACIVA életében, érezhetően pe­zseg a cirkuszélet.
Dr. K. Zs.: A legendás MACIVA tevékenysége az elmúlt húsz évben a Fővárosi Nagycirkusz működtetésében merült ki. Közben a cirkusz épülete egyre inkább elavult képet mutatott, elpártolt tőle a közönség, amit jól jelez, hogy 2011-ben már csak alig egy-kétszáz néző ült a né­ző­té­ren, sőt, néha még annyi sem. Az akkor bekövetkezett ve­ze­tő­vál­tás után elindult a tervszerű korszerűsítés. Felújítottuk az épület fo­ga­dó tereit, a jelenlegi enteriőr igazi klasszikus cirkuszi hangulatot áraszt. Műfaj-népszerűsítő kampányt indítottunk azzal a céllal, hogy a családok kulturális programjában a leggyakrabban választott célpont a cirkusz legyen. Nyáron első alkalommal rendeztük meg a ma­gán­cir­ku­szok­kal együttműködve a Cirkuszok Éjszakáját, októberben pedig cirkuszi elefántokkal és kosztümös artistákkal színpompás cirkuszparádét varázsoltunk a Hősök terére, mindkettő nagy siker volt. A Fővárosi Nagycirkusz műsorai iránti közönségérdeklődés már-már az arany­kort idézi, a bejáratnál sorok kígyóznak, egy-egy előadásunkat átlagosan közel ezer néző látja.

Hogyan foglalná össze az Önök által indított „Jövő Cirkusza” program céljait?
Dr. K. Zs.: Röviden: a cirkuszcsoda csak akkor lehet tartós, ha vannak világszínvonalú magyar artisták. Ezért is építettük fel a Hungária körúton az 1951-ben épült hippodrom és állatház helyén a Fővárosi Nagycirkusz porondjával azonos méretű, 12 méter kupolamagasságú, 902 négyzetméter alapterületű, modern Hungária Cirkuszcsarnokot. A különleges, Közép-Európában egyedülálló beruházást regionális központnak szánjuk.

Hamarosan sor kerülhet a Hungária Cirkuszcsarnok főpróbájára. Ki mindenkit várnak a 2014. január 9–13. között megrendezésre kerülő, 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra?
Dr. K. Zs.: A Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban kétévente kerül megrendezésre és a nézőknek különleges cirkuszélményt jelent. A versenyen a világ legjobb artistái lépnek fel. A seregszemle egyik célja, hogy a művészek a világ nagy cirkuszainak és varietéinek vezetői előtt bemutathassák produkcióikat. A budapesti rendezvény az évek során komoly rangot vívott ki magának, sokan a monte-carlói nemzetközi cirkuszfesztivál után a második helyen jegyzik.

Kik a legesélyesebbek a győzelemre a magyar művészek közül?
Dr. K. Zs.: Simet László Óriás szemafor című attrakciója a Fővárosi Nagycirkuszban világpremier volt idén év elején. A művész nem szorul bemutatásra, hiszen a londoni olimpia záróünnepségéről is jól ismeri a közönség. Simeték világszínvonalú produkciója méltán pályázik a legjobb helyre, és persze nagy várakozás előzi meg ifj. Richter József lovas akrobata csoportjának fellépését is. Itthon magyar művész még soha nem nyert, remélem, most megszakad ez a sorozat. A zsűri tekintélyes, a stuttgarti és az amszterdami cirkusz igazgatója mellett az elnöki tisztet Fredy Knie, a svájci Nemzeti Cirkusz igazgatója tölti be. A rendezvény január 13-án 19 órakor a hagyományoknak megfelelően látványos gálaműsorral és a díjátadóval zárul.
hirdetés

Dióhéj
A magyar cirkuszvilág az 1970-es években élte fénykorát. Ekkoriban a 200, állományban lévő artistát és a menazsériát 300 cirkusz kocsi szállította. A 4 utazócirkusz Magyarországon kívül elsősorban a szocialista országokban turnézott, de eljutottak Jugoszláviába, Görögországba valamint a skandináv országokba is. Az akkoriban modern Fővárosi Nagycirkuszban a csúcs az 1975-ös év volt, amikor az akkor még 1800 nézőt befogadó nézőterű cirkusz mindig telt házzal működött. A rendszerváltás után a cirkusz nézőinek több mint felét elveszítette, a később 1400 főre csökkentett nézőtér nagyrészt üresen maradt, a korszerűtlenné váló utazócirkuszok 1992-ben leálltak, helyüket magáncirkuszok vették át.











vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor