Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat

Ifjú Szívek Táncszínház – Hontalanítás
2013-12. szám

„A vibráció, a mozgás mindannyiunk életének része. Mi táncosok pedig különleges kapcsolatban vagyunk ezzel a hétköznapokon is túlmutató rezonanciával, a tánccal. Abban az erőben, amely érzelmeket szabadít fel és gondolatokat ébreszt. De vajon milyen gondolatokat hoz felszínre egy
magasabb szinten, a magyar kultúra szintjén? Gondolkodjunk együtt január 22-én, a Magyar Kultúra Napján” – invitálja Önöket Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója.

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban mű­kö­dés­képtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epi­zódja ez a történelemnek.
A Hontalanítás című előadás a ma is Szlovákia területén élő ma­gyar­ság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről.
Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek össz­já­té­kának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle meg­ma­gya­ráz­ha­tat­lan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer. Ezt a témát vitte táncszínpadra a szlovákiai Ifjú szívek Táncszínház rendező-koreográfusa, Hégli Dusan.

„Mi táncművészek hiszünk a legapróbb mozdulatok mágikus erejében. Abban, hogy a színpadainkon fellépő táncművészek esténként valódi szépséggel ajándékozzák meg nézőiket. Töltsék velünk január 22-én a Magyar Kultúra Napját és részesei lehetnek ennek a szellemiségnek” – mondta Ertl Péter, hozzátéve, hogy a szlovák produkció mellett egy magyar, illetve erdélyi magyar szülők fiaként Angliában született festőművész, Andrew Fekete bemutatkozó kiállításával emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról.

Január 22., 19h
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
Nemzeti Táncszínház, Színházterem
Az előadás előtt Sebők Géza táncfolklorista előadása: Szlovákiai, de magyar – a
Szlovákiában élő magyarok tánchagyományairól
hirdetés

Az Ifjú Szívek Táncszínház a Kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. A társulat fő érdeme, hogy a Kárpát-medence tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformáltsága.
Műsorai műfajilag változatosak: a tradicionális tánckultúra formanyelvére épülő táncszínházi darabok, a táncokat életképszerűen, területek szerint bemutató néptánc-előadások és kimondottan az ifjúság számára készült műsorok szerepelnek a repertoáron.
Az együttes célközönsége elsősorban a szlovákiai magyarság, de a szlovákiai magyar tánc- és zenekultúra reprezentánsaként bemutatkozott már a világ legkülönfélébb színpadain. Hagyományos folklórműsorait és táncszínházi előadásait fesztiválokon és önálló turnésorozatok keretén belül tárta a nézőközönség elé New Yorktól Stockholmig, Genftől egészen Sydneyig.
Az együttes aktívan közreműködik néhány országos rendezvény szervezésében és lebonyolításában is. Tevékenységi köre kiterjed a 20. században gyűjtött archív tánc- és zenei felvételek dokumentálására, rendszerezésére és hozzáférhetővé tételére, valamint a hazai néptáncoktatás szerepének megerősítésére. Székházában működik Pozsony egyetlen magyar kőszínháza, mely a város magyar kulturális életének jelentős színhelye.












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor