Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat

Határtalan Napok
Határon túli magyar színházak a Miskolci Nemzeti Színházban

2014-03. szám

A Miskolci Nemzeti Színház a miskolci SZEM Fesztivál (Európai Színművészeti Egyetemek Miskolcon) mellett egy másik nemzetközi fesztivált is útjára indított a tavalyi évadban. A háromnapos Határtalan Napok célja,
hogy bemutassa három határon túli magyar város alkotóit, előadóit a színház, a zene és az irodalom műfaján keresztül. Az első Határtalan Napokon Kassa, Marosvásárhely és Szabadka volt a vendégünk. Idén Beregszász, Komárom és Nagyvárad színházi előadásai, költői, írói mutatkoznak be a miskolci közönség előtt április 4–6. között.

A Komáromi Jókai Színházból Tasnádi István Magyar zombija és Harold Pinter Árulása érkezik
A Miskolci Nemzeti Színházban az idei évadban az Évad Szerzőjeként jegyzett Tasnádi István Magyar zombi című kortárs komédiáját Bagó Bertalan rendezésében, Tóth Tibor főszereplésével láthatjuk. A miskolciak által is már jól ismert író darabja több magyar és határon túli színházban sikert aratott, köszönhetően annak, hogy a szerző pontos képet fest a magyar valóságról, a diagnózist pedig könnyed humorba ágyazza. A komáromiaktól Harold Pinter önéletrajzi ihletésű drámáját, az Árulást láthatjuk még a fesztivál keretében. A háromszereplős darabban Mokos Attila, Bandor Éva és Petrik Szilárd egy szerelmi háromszög hétéves történetét játssza el.

Nagyváradról egy klasszikus Turgenyev és egy Beckett-olvasat, valamint Kiss Ferenc Nagyvárosi bujdosók című nagyszabású néptánc-produkciója jön, amiben az Énekmondót Novák Péter alakítja
A Nagyváradi Szigligeti Színház is két előadással vendégszerepel: Samuel Beckett Godot-ra várva című darabját „Egy olvasat” alcímmel láthatjuk Szabó K. István rendezésében. A nagyváradi előadás egy férfi-nő kapcsolatra építi rá a két csavargó történetét, melyben az egymásrautaltság, a halálra várás és a megöregedés adja a játék témáját, Csiky Ibolya és Dobos Imre főszereplésével. Másik előadásuk szerzője Turgenyev, akinek Egy hónap falun című darabját Papírsárkány címmel állította színpadra Harsányi Zsolt.
A tánc műfaját a Nagyvárad Táncegyüttes előadása, a Nagyvárosi bujdosók képviseli. Az együttes a Kárpát-medencei táncművészet egyik legfiatalabb, mégis jelentős műhelye, előadásaiban elsősorban a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát dolgozza fel, időtálló művészeti, társadalmi értékként. Kiss Ferenc, a Vízöntő zenekar alapítójának azonos című lemeze adta a Nagyvárosi bujdosók létrehozásának ötletét, mellyel az alkotók elsősorban a térségünkben élő fiatalokat szólítják meg, azokat, akik éppen „leválni” készülnek kulturális identitásukról. A nagyszabású produkció dramaturgja és játékmestere Novák Péter, aki énekmondóként is jelen lesz.
hirdetés

A beregszásziak Örkény Tóték című előadását hozzák el Trill Zsolttal és Szűcs Nellivel a főszerepben
Beregszászról a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója érkezik a Miskolci Nemzeti Színházba. Örkény István népszerű darabját, a Tótékat Vidnyánszky Attila állította színpadra, Trill Zsolttal, Szűcs Nellivel és Tóth Lászlóval a főszerepben. A rendező (és maga Örkény) szerint az Őrnagy és a Tűzoltóparancsnok valójában egy személy. Hogy ebből drámai mű lehessen, össze kellett szikráztatni a benne rejlő pólusokat.

Mindennap irodalmi programok a miskolci Műút folyóirat szervezésében – Az írók és a költők között bemutatkozik a Várad című folyóirat is
A Műút folyóirattal együttműködésben a fesztivál irodalmi programja is gazdag. Április 4-én a Várad című irodalmi és kulturális folyóirat főszerkesztőjével, Szűcs Lászlóval és Tasnádi-Sáhy Péter költő, íróval beszélget Jenei László, a Műút szerkesztője. 5-én Komárom képviseletében Gazdag József Bródy-díjas íróval Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője és Vida Gergely író, költő, szerkesztővel Mizser Attila költő, a Palócföld folyóirat főszerkesztője beszélget. Az est házigazdája Nagy Csilla, a Palócföld szerkesztője és Jenei László. Vasárnap Beregszászról látjuk vendégül Brenzovics Marianna írót és Gazda Albert író, újságíró, szerkesztőt, akiknek beszélgetőtársa Csordás László irodalomtörténész, kritikus lesz.
Határtalan Napok, az összetartozás valódi élménye!

Részletes információ: www.mnsz.eu


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor