Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Reggel, délben, este balett, meg persze közben is
2014-03. szám / N. N.

Eltáncolta a balettirodalom hercegeit, bár az igazsághoz tartozik, hogy civilként is hercegi je­len­ség. Tánctehetségét kapta, a tanulás, a kitartás rajta múlt. És abban nem volt hiba. Kisvártatva „szétrúgta” a világ legnagyobb balettszínpadait.

Elképesztő példát adott, jól fel kell kötnie a balettcipőjét annak, aki a nyo­má­ban akar járni. A világhírű táncos 2011 óta a Magyar Nemzeti Balett igazgatója. Solymosi Tamással a tavaszi balett-boomról és ter­veiről beszélgettünk.

Amikor 2011-ben kinevezték a Magyar Nemzeti Balett igazgatójává, hogy látott munkához?
S. T.: Amikor átvettem a Magyar Nemzeti Balett irányítását, pontosan tudtam, mit szeretnék csinálni, mik a célkitűzéseim. Ba­lett­i­gaz­ga­tó­ként az a dolgom, hogy tökéletesen ismerjem az együttest. Minden előadáson ott vagyok, nézem a próbákat, tájékozódom a ba­lett­mes­te­rek­től. Reggel 9-kor kezdődnek és este 10 után érnek véget a napjaim. Szerintem ezt csak így lehet csinálni. Fontosnak tartom, hogy a fiatal táncosok is lehetőséget kapjanak, hiszen az utánpótlásra szükség van, s azt is szem előtt kell tartani, hogy „leköszönő” táncosok más minőségben, pl. balettmesterként át tudják adni tudásukat a fiataloknak.

Lehár népszerű A víg özvegy című operettjével kezdődött a tavaszi balett- és táncszezon. Hogy fogadta a közönség?
S. T.: A Lehár zenéjére írt balett a Magyar Nemzeti Balett harminc előadásból álló tavaszi előadás-sorozatának első darabja volt, amelyet a hazai közönség eddig nem látott. Jó volt a fogadtatása, fütyülős, bravózós siker volt a premieren. Ennek a produkciónak is megvan a közönsége, éppen úgy, mint Bartóknak. A Nemzeti Balett akkor teljesíti küldetését, ha repertoárja sokszínű. Fejlődni is csak úgy tudnak a táncosok, ha nem egyetlen stílusban dolgoznak.

Nyilván elégedett a társulat állapotával, hiszen két hónapos grandiózus sorozatba kezdtek. Milyen szempontok szerint állította össze a programot?
S. T.: Ez nem az elégedettségről szól. Kitűzök egy célt, ám ami tegnap elég volt, holnap már nem lesz az. Én olyan családból jövök, a szüleim úgy neveltek, hogy mindig magasabbra tegyem a lécet. Nem elégedetlenségről beszélek, hanem az igényesség generálta folyamatos fejlődésről. Magam is ezt az utat jártam. Amikor például a Bolsojban táncoltam, remekül éreztem magam, de hamarosan továbbléptem, és a Metben folytattam. A program összeállításakor ez az alapbeállítódásom vezet, emellett pedig a már említett műfaji és hangulati sokszínűség kialakítása. Remélem, szereti majd a közönség.

A ház tele van fehér virággal, a hazai és a nemzetközi táncélet egyik rendkívüli mesterét, Nagy Ivánt gyászolják.
S. T.: A világ egyik legnagyobb táncosa volt Iván. Igazi művész, világsztár, akit mindenki szeretett és tisztelt, mindenben jó volt. Tudtam, hogy amit mond, arra figyelni kell, számomra meghatározó volt a vele folytatott munka az English National Balletnél.
hirdetés


Visszatérve az előadásokhoz, a Modern + 1 sorozat keretében kerül sor az Etűdök bemutatójára. Milyen estére számíthatunk?
S. T.: A tiszta technikai tudásra épülő darab nézői egy bravúros „balettórán” vehetnek részt. Azt mutatják be több szereposztásban a táncosok, amire kiképeztek bennünket. A színpadon huszonnégy táncos fog egyszerre mozogni, ugrani, forogni, táncolni szólóban és párban. A produkció a jól ismert Czerny-zongoraetűdökre készült. Jó kis versenyt várok, egészséges rivalizálást.

A tavalyi Pas de trois ’13-t idén a Pas de quatre ’14 követi. Ki a negyedik?
S. T.: Április 5-én és 6-án a Pas de quatre ′14 című esteken az Operaház balettegyüttese mellett a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett társulata lép színpadra. Mindenki a saját profiljának megfelelő előadással érkezik. A Szegedi Kortárs Balett a Rítus című produkció rövidített változatával jön, a Pécsi Balett a mozgást és a táncot középpontba helyező, Hullámzó talaj című Zachár Lóránd-koreográfiával készül. A Győri Balett a Kodály című produkciót hozza, a Magyar Nemzeti Balett pedig a tavaly bemutatott és nagy sikert aratott Petite Mort című Kylián-koreográfiával járul hozzá az estekhez.

A TáncTrend 14 alternatív név árulkodik arról, kikre számíthatunk a Pas de quatre ’14 harmadik napján. Konkrétan kik kapnak bemutatkozási lehetőséget?
S. T.: Vári Bertalan Magyar táncok 2014 című műve a néptánc újragondolása, Góbi Rita Gyöngyhalászok című műve arról beszél, hogy küzdelem nélkül nincs siker, Budai László Histrico del Tango című alkotásai pedig a tangó világhódító útját követi végig. Az est második felében a Magyar Nemzeti Balett ifjú koreográfusainak múlt évi terméseiből választott legjobb alkotás lesz: Jellinek György Árnyalatok című művét mutatjuk be.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, hogyan tovább?
S. T.: Ebben az évadban még egy premierrel készülünk: május 3-án egy estén mutatjuk be a csak férfiak által színre vitt balettparódiát, a Trójai játékokat, és az egyetemes balett-történelem egyik legkorábbi klasszikus-romantikus koreográfiáját, A szilfidet. A Nemzeti Balett idei évadának repertoárját modern balettestek zárják. A tavaly nagy sikerrel játszott Öt tánc műsorában humoros, szenvedélyes, romantikus, a párkapcsolat, a szerelem és a szexualitás témakörét körüljáró alkotások láthatók, június 12-től négy alkalommal az Erkel Színházban. Az Erkel Színház és az Operaház immár egy intézmény, tehát a jövőben az átjárhatóságra fogunk törekedni, azonos minőségű előadásokkal. Emellett markánsabb nemzetközi jelenlétet szánok az együttesnek, az a célom, ha egy táncosunk nevét meghallják Londonban vagy New Yorkban, azonnal a Magyar Nemzeti Baletthez kössék Előszeretettel tűzöm műsorra tehetséges koreográfusok munkáit, új feladatokat kínálok a táncosoknak, most éppen Bajári Levente kapcsolódott be balettmesterként a munkába, és remekül helytállt. Ki kell nevelnünk a következő generációk talentumait, emellett meg kell próbálnunk mindent, ami sikerrel kecsegtet. Gyerekeknek készült balettekben is gondolkodom, hiszen az is feladatunk, hogy segítsük a nyitott, értékekre fogékony generációk felnövekedését. A ház főigazgatójától minden támogatást megkapunk, a többi rajtunk múlik.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor