Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Színes programkínálat a Stefánia Palotában
2014-03. szám / Szepesi Krisztina

A Honvéd Kulturális Központ, közismert nevén a Stefánia Palota az elmúlt egy évben nagy vál­to­zá­sokon ment át. Miközben az intézmény a Magyar Honvédség irányítása alá került, megnyílt a civil közönség felé, méghozzá színes programkínálattal, a népzenétől a jazzen át egészen a gyermekszínházi programokig. A Magyar Honvédség Protokoll Rekreációs és Kulturális Igaz­ga­tó­ság élén álló Aulechla József ezredes és Szatmári-Lévai Zita, a Honvéd Kulturális Központ igazgatója mesél a távlati célokról, és arról, hogy miért fontos a nyitás.

Hogyan fér meg egy intézményen belül a katonaság szellemisége a kultúra színes világával?
A. J.: Nem összeférhetetlen ez a két dolog, hiszen az intézmény eddig is a honvédelmi tárca kulturális életének központja volt. Tavaly óta az változott, hogy az intézmény egy katonai szervezethez, a Magyar Hon­véd­ség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz tartozik.
Sz.-L. Z.: Ennek része a Protokoll Rekreációs Kulturális Igazgatóság, melyhez a Honvéd Kulturális Központ is tartozik. Szakmai szem­pont­ból a parlamenti államtitkár szakmai irányítása alatt szervezzük a kulturális programjainkat, szervezeti kérdésekben azonban a Budapest Helyőrség Dandár határozza meg a működésünk feltételeit.

2013. március 1-jén kezdődött a nyitás a civil közönség felé.
A. J.: A rendezvények száma és a látogatottság is folyamatosan növekszik, ami elsősorban az új programoknak köszönhető. Ezek mellett pedig megtartottuk a régi, nagy közönséget vonzó rendezvényeket is, vagyis a szervezeti változással emelkedett a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ ren­dez­vé­nyeinek színvonala.
Sz.-L. Z.: Az építkezés elején tartunk, de a távlati jövőben tervezünk, és célunk, hogy legfőképp a honvédség arculatába illeszkedő műfajokban, így a népzenében és a világzenében úgy fejlődjünk, hogy mindenféle korosztályú és érdeklődésű nézőt meg tudjunk szólítani. Ha csak a honvédséget nézzük, akkor a legénységen át, a tiszti állományon keresztül egészen a legmagasabb katonai pozíciót betöltőig mindenkinek szeretnénk megfelelőt nyújtani. Az említett műfajok mellett pedig a budapesti kulturális élet viszonylatában kiugrási pont lehet számunkra a jazz, aminek ugyan vannak a fővárosban kisebb centrumai, de mivel nekünk nagy, 525 fős színháztermünk van, a műfajnak nagyobb központjává válhatunk. A zene pedig általában is a legkézenfekvőbb kulturális műfaj a közönség megszólítására, de gondolkodunk színházi előadásokban is, ami a szeptemberi műsortervünkben már látszani fog.
A. J.: Az igazgatóság nemcsak a HKK-ban folyó kulturális programokat tervezi, hanem az egész Magyar Honvédség kulturális tevékenységéért felel. Bár elsősorban az a célunk, hogy az aktív katona állományt megnyerjük a programjainkkal, nagyon nyitottak vagyunk a civil közönség, vagyis a gyerekek, a felnőttek és az idősek felé is.
hirdetés

Mennyire nyitott a katonai állomány a programokra?
A. J.: Itt zajlik a honvédelmi tárca legtöbb kulturális, szolgálati és protokolláris rendezvénye, a központi ünnepségektől kezdve a delegációk fogadásán át egészen a különféle konferenciákig, melyeken részt vesznek az állomány tagjai, a kulturális programokkal azonban még nem értük el azt a szintet, amit szeretnénk, mert kiemelt célunk az aktív katonaállomány minél nagyobb számban való megnyerése a programjainknak. Ezért a kulturális programjainkon az igényjogosultak számára kedvezményt biztosítunk.
Sz.-L. Z.: Úgy gondoljuk, hogy az aktív állománynak a szellemi felfrissülés és a kikapcsolódás kiemelt fontosságú, hiszen a kultúra azért is fontos, mert javítja az életminőséget.

Áprilisban milyen programokkal várják a közönséget?
Sz.-L. Z.: Április 23-án a Magyar Katonazene Napján gálakoncertet tartunk a Magyar Honvédség Központi Zenekarával a könnyűzenétől a komolyzenéig. Bízunk benne, hogy a katonazenével, mely a magyar kultúra szerves része, közelebb tudjuk hozni egymáshoz a civil közösséget és a katonaságot. Fontos jazzprogramunk az április 12-i Budapest Jazz Orchestra koncert Farkas Gábor Gábriel, Urbán Orsolya, Fehér Adrienn és Mujahid Zoltán közreműködésével. Ez az egyetlen magyar big band, amely rendszeres meghívást kap a világ legrangosabb jazzfesztiváljaira. Koncertjeik különlegessége a vidám a hangulat, hiszen a legnevesebb muzsikusok teszik színesebbé felejthetetlen estjeiket. Vasárnaponként pedig a gyermekszínházi programjainkkal várjuk az egészen kicsiket. Április 27-én például Halász Judit koncertezik nálunk a Stefánia Családi Egészségnap keretében, mely rendezvényen honvédelmi egészségügyi szervezetek is részt vesznek szűrővizsgálatokkal és dietetikai tanácsadással, de különféle kézműves foglalkozásokkal is készülünk a gyerekeknek, és arra is lehetőség van, hogy éttermünkben mérsékelt áron finom ételeket fogyaszthassanak a hozzánk látogató családok. A kamaszokat is szeretnénk megszólítani ifjúsági színházi előadásainkkal, mert úgy érezzük, hiányoznak a Nemzeti alaptantervben szereplő olvasmányok színpadi előadásai a budapesti színházi kínálatból, amit mi szeretnénk pótolni. Népszerű a női klubunk is, ahova közéleti személyiségeket hívunk meg női témákkal kapcsolatosan, mentálhigiénés céllal. Tartunk zenés-táncos esteket az idősebb korosztálynak is a hatvanas évek stílusában. Májustól pedig a huszonöt éves korosztálytól kezdődően fiatalabbaknak is szeretnénk lehetőséget biztosítani az Asterix Táncklubbal, hogy élő zenére, kulturált körülmények között táncolhassanak. A Stefánia Szalon havonta egyszer jelentkezik, ahol most a Költészet Napja alkalmából Lackfi János lesz a vendégünk, de tudósok, színművészek, filmrendezők is színesítik a jövőbeni névsort. Szerencsére kiváló adottságokkal rendelkezünk, hiszen tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthetőek vagyunk, és parkolási díj sincs, ami a belvárosi kulturális intézményekhez képest is nagyon fontos előnyünk. Bízunk benne, hogy a Központ rendezvényeivel a Magyar Honvédség renoméját is meg tudjuk erősíteni, ehhez pedig nem is találhatnánk jobb kommunikációs eszközt, mint a kultúra.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor